Deputaţii liberali au iniţiat un proiect de lege prin care se aduc modificări la Legea achiziţiilor publice. Plafonul până la care instituţiile publice vor putea face achiziţii publice fără a mai organiza licitaţii publice a urcat, simţitor de mult, la 100.000 de euro plus TVA. “Gogoaşa” vândută de cei care au propus aceste modificări este pusă sub forma “flexibilizării procesului de atribuire a contractelor de achiziţie publică şi pentru creşterea gradului scăzut de absorbţie a fondurilor europene”.

 

Un grup de liberali a propus creşterea pragului la achiziţiile publice care se pot face fără licitaţii la 124.000 de euro cu TVA. Proiectul a trecut de comisiile de specialitate şi, ţinând cont de majoritatea parlamentară, va fi adoptat.

„Este necesară creşterea pragului pentru achiziţia directă de la echivalentul în lei a 15.000 euro, la echivalentul în lei a 30.000 euro fără TVA pentru produse şi servicii, respectiv a 100.000 euro fără TVA pentru lucrări, pentru flexibilizarea procesului de atribuire a contractelor de achiziţie publică şi pentru creşterea gradului scăzut de absorbţie a fondurilor europene”, explică deputaţii PNL, cei care au propus amendamentul respectiv, aprobat şi cu voturile PSD. De asemenea, ei au adus şi un alt amendament conform căruia regulile privind achiziţiile publice directe nu se vor mai aplica „pentru atribuirea contractului de achiziţie publică în cazul în care contractul are ca obiect achiziţia de utilaje, materii prime şi/sau materiale necesare pentru îndeplinirea unui contract de furnizare armament, muniţie şi/sau material de război. În conformitate cu prevederile OUG 34/2006, operatorii economici din industria de apărare aflaţi sub autoritatea Ministerului Economiei au calitatea de autorităţi contractante. Specificul şi domeniul strategic în care îşi desfăşoară activitatea aceşti operatori economici obligă la o prudenţă mărită în cazul încheierii contractelor care au legătură cu producţia sau comercializarea de arme, muniţii şi material de război, atât intern, cât şi extern. (…) Or, în situaţia în care ar efectua aceste demersuri pe calea procedurilor de achiziţie publică, consecinţa ar fi o blocare a activităţilor acestor operatori economici. Şi astfel ar fi puşi în situaţia de a nu-şi respecta termenele contractuale asumate şi implicit ar putea pierde clienţi tradiţionali”, argumentează deputaţii.

 

Susţinătorul proiectului este chiar “lupul paznic la oi”

 

Unul dintre susţinătorii acestui proiect este chiar preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), Lucian Dan Vlădescu. El susţine că pragurile pentru achiziţiile publice directe să crească la 100.000 de euro pentru lucrări, respectiv la 30.000 de euro pentru bunuri şi servicii, pentru că „avem cele mai mici praguri la achiziţiile directe. Suntem ridicoli. În Europa limita este de 130.000 de euro pentru bunuri şi servicii, respectiv 5 milioane de euro pentru lucrări, în timp ce la noi limita e de 15.000 de euro”.

În noiembrie 2012, Executivul a decis că o majorare a pragurilor de la 15.000 la 30.000 euro nu este oportună. ANRMAP a propus, la sfârşitul anului trecut, ca Ordonanţa de Urgenţă 34/2006 să fie modificată astfel încât „autoritatea contractantă achiziţionează direct produse, servicii sau lucrări, în măsura în care valoarea achiziţiei nu depăşeşte echivalentul în lei a 30.000 euro fără TVA pentru fiecare achiziţie de produse, servicii ori lucrări”. Guvernul Ponta a modificat Ordonanţa de Urgenţă 34/2006 în luna noiembrie, printr-o nouă OUG, nr. 77/2012. Articolul privind majorarea pragurilor a fost însă eliminat din noul act normativ, ca urmare a semnalelor primite din partea societăţii civile pe acest subiect.

 

Trucuri cu licitaţii

 

Consiliului Concurenţei a elaborat un “ghid” prin care oricine îşi poate da seama dacă o licitaţie publică este trucată sau nu. “€œPrima metodă de trucare a licitaţiilor este a€œOfertare închisă (complementară, de curtoazie, simbolică)”. La licitaţie participă trei companii, o companie prezintă o ofertă cu un preţ mult mai mare, o altă companie include în ofertă termeni speciali care nu vor fi acceptaţi de autoritatea contractanta şi o a treia companie, care câştiga licitaţia. Ofertele sunt prezentate după ce în prealabil cele trei companii comunică şi se înţeleg cine şi cum depune oferta şi toate aceste lucruri se pun la punct înainte. Pentru noi un nivel de comunicare intens dintre companii ridică suspiciuni şi ridică probabilitatea realizării unor practici anticoncureţiale de trucare a licitaţiilor. Noi considerăm licitaţiile trucate drept înţelegeri între companii anticoncurenţiale pentru a ridica preţurile în cadrul licitaţiilor publice”, a susţinut Ştefan Săbău. “A doua metodă de trucare a licitaţiilor publice este denumită “Bid suppresion”. În acest caz sunt din nou trei licitanţi. Cel care câştiga licitaţia depune oferta, companii care pot sa depună oferta nu participa şi o a treia care se retrage în mod inexplicabil”, a mai adăugat inspectorul CC.

 

Răzvan Robu

 

1 COMENTARIU

  1. Cred ca este necesara o corectie! In titlu se vorbeste despre liberali dupa care in text se arata ca proiectul este sustinut de Presedintele ANRMAP, Dan Lucian Vladescu(care este PSD-ist sadea acum, dupa ce, acum cativa ani parea atasat PD-L-ului). Insa gandul ca in fruntea ANRMAP a ajuns o persoana controversata(chiar daca fost coleg de facultate cu Victor Ponta), cu un profil moral la limita de jos ma ingrijoreaza! Sa ajunga in fruntea ANRMAP cel care in anii 2004-2008-2010(si posibil si mai departe)consilia dezvoltatorul IMPACT SA contra unor autoritati publice(Consiliul Local Oradea, Primaria Oradea, Consiliul Local Cluj, Primaria Cluj), sa ajunga in fruntea ANRMAP cel care a acumulat diverse datorii(la utilitatile din propria casa, la Baroul Bucuresti)/nu are importanta din ce motiv, adica daca cu intentie sau fara, important este ca le-a facut, cel care traieste in concubinaj cu fosta sotie(nu este nici pe departe o crima dar nici moral NU E!)cu legaturi in lumea justitiei, MI SE PARE BLASFEMIE!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.