În contextul demersurilor pentru dobândirea de către Municipiului Cluj-Napoca a titlului de Capitală Culturală Europeană și pentru confirmarea statutului de centru cultural și universitar cu recunoaștere națională și internațională, prefectul județului Cluj, Gheorghe Ioan Vușcan a efectuat o vizită de informare la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, se  arata un comunicat al institutiei. Desi este de doi ani prefect si muzeul e inchis de cinci ani de zile, el nu a facut niciun demers in acest sens pana acuma. De aceea ne intrebam ce interes joaca acuma Vuscan si daca va reusi sa isi realizeze scopul.

Astfel, în cursul zilei de marți, 8 aprilie , prefectul Gheorghe Ioan Vușcan s-a întâlnit cu echipa de conducere a Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și a discutat despre situația critică în care funcționează această instituție de cultură, respectiv despre modalitățile de finalizarea a procesului de reamenajare muzeală demarat în anul 2009 și care a fost abandonat după câteva luni, în februarie 2010 din cauza unui litigiu de natură juridică. Valoarea proiectului, cu finanțare din partea Ministerului Culturii, se ridica la acea vreme la suma de 13 milioane euro, din acești bani fiind cheltuiți doar echivalentul a 7 milioane lei, pentru lucrări de împachetare și mutare a exponatelor, de eliberare a sălilor muzeale, precum și de inițiere a noului concept de reamenajare muzeală. În urma unor contestații, Camera de Conturi Cluj și Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice au sesizat instanța competentă cu privire la problemele constatate, instanța urmând a se pronunța asupra legalității contractului și a decontării lucrărilor efectuate în urmă cu cinci ani.

În prezent, cca 450.000 de obiecte și exponate de mare valoare pentru cultura transilvană, și nu numai, sunt păstrate în condiții improprii în demisolul și subsolul clădirii, astăzi funcționând doar mici expoziții cu caracter temporar.

O altă problemă discutată a fost cu privire la un alt litigiu existent, de data aceasta, între Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și Primăria Municipiului Cluj-Napoca, aflat pe rolul instanței de judecată, privind efectuarea unor lucrări de restaurare a fațadei clădirii efectuate în perioada 2008-2010.

De asemenea, în urma vizitării de către prefectul Gheorghe Ioan Vușcan a spațiilor din incinta Muzeului domnia sa a constatat faptul că mai multe săli au o altă destinație decât cea de expoziție, în urma unei înțelegeri existente între Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și Facultatea de Istorie și Filosofie din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

Prefectul județului Cluj, Gheorghe Ioan Vușcan, va demara în perioada imediat următoare o serie de discuții cu instituțiile responsabile pentru a găsi soluții pentru deblocarea investiției și redarea în circuitul turistic a unui impresionant patrimoniu istoric autentic al Transilvaniei, prin redeschiderea expoziției permanente a muzeului. De asemenea, la proxima întâlnire pe care prefectul Gheorghe Ioan Vușcan o va avea cu vicepremierul Kelemen Hunor, ministrul Culturii, îi va prezenta problemele grave cu care se confruntă instituțiile de cultură din județul Cluj.

1 COMENTARIU

  1. Interesul celor de la putere este … PUTEREA, si nicidecum administrarea publica. Nici nu stiu ce au in parohie si ce atributii au.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.