Campania initiata de Gazeta de Cluj ”Prezidentiale 2014 vazute de la Cluj” continua. Persoanele nominalizate la Vocile Clujului sunt Ovidiu Barz, Andi Daiszler si Florin Morosanu. Drept preambul am vorbit cu un membru de onoare al Academiei Romane, Dumitru Protase. El il vede pe viitorul presedinte diferit fata de fostul presedinte al acestui for, Ionel Haiduc.

 

Citeste primul articol din campania Vocile Clujului- ”Prezidentiale 2014 vazute de la Cluj”:

Prezidentiale 2014 vazute de la Cluj: Parerea lui Calin Hintea, Radu Chirita, Mircea Buteanu si nu numai

Academicianul Dumitru Protase vede Romania indreptata catre Europa, el considera ca cu Asia am putea avea doar relatii culturale si economice. De altfel, Protase a simtit pe propria piele chiar campaniile electorale din perioada interbelica. El povesteste ca si atunci era ”galeti electorale”, dar sub alte forme.

dumitru protase

„Candidatii ar trebui sa aiba o atitudine mai civilizata si o atitudine de respect a unui fata de altul si sa se aiba in vedere necesitatile de dezvoltare a tarii. Mai putin atacuri din acestea marunte care nu fac nimic bine pentru tara in general. Dar, ca atare, campania are caracter democratic, insa nu se respecta toate conditiile pe care le pretinde o democratie dezvoltata.

E greu sa imi aduc aminte cu exactitate cum erau campaniile acelea interbelice, dar si atunci erau lupte intre partidele care erau mai puternice: liberalii, national taranistii. Dar nu as putea sa dau amanunte pentru ca eram la o varsta pe care nu intelegeam aceste lucruri cum le inteleg acum. Dar se proceda si atunci, imi aduc aminte, cu influente financiare, de ordin material. Erau prezente in cadrul campaniei. Cautau sa ii atraga de o parte sau de alta cu beneficii de ordin material, profesional cum se procedeaza si astazi. Nu numai la noi si in alte tari.

Presa scrisa, televizorul informeaza pe toate mediile diferite aspecte. Se prefigureaza o serie de aspecte, ca sa nu spun mai concret, se prefigureaza anumiti candidati din cei 14 care sa ajunga si mai departe de turul I.

Presedintele ar trebui sa se manifese pentru ceea ce are nevoie tara, ceea ce are nevoie societatea civila. Sa faca investitii in infrastructura. Sa aduca ceea ce trebuie facut in invatamant, in lumea medicala. Presedintele trebuie sa aduca imbunatatiri legat de tot ce are nevoie tara noastra, iar interesele personale sa cada pe un plan secund sau sa nu existe deloc. In primul rand interesul national. Desigur, in cadrul mare al unitatii europene.

Noi nu avem ce cauta spre Asia ca dezvoltare, numai ca viata economica, legaturi culturale. Noi facem parte din Europa inca din preistoria noastra. Noi spre Europa trebuie sa ne orientam, cum ne-am si orientat de altfel. Suntem in Uniunea Europeana”, conchide Dumitru Protase, membru de onoare al Academiei Romane.

 

Ovidiu Barz: In SUA si Germania rar se asteapta ceva de la politicieni

Are 40 de ani si conduce de 10 ani una dintre cele mai importante firme de IT din Cluj, Garmin. Ovidiu Barz este o persoana care isi merita pe deplin nominalizarea la Vocile Clujului nu pentru ca el conduce zilnic 160 de angajati, ci pentru ca vrea sa realizeze mai mult. Vrea sa aduca mai multe proiecte pentru echipa din Cluj si sa creeze noi locuri de munca intr-un domeniu atat de dinamic si de relevant pentru urbea noastra si nu numai. Pana la urma urmei in Statele Unite ale Americii  si Germania toti stiu de Garmin, iar rezultatele muncii lor sunt vizibile pe tot mapamondul.

„Am urmarit foarte putin campania, sporadic si strict pe internet – am renuntat de ceva timp la televizor. Nu stiu inca daca voi merge sau nu la vot, sincer nu cred ca lucrurile mai pot fi schimbate, mi se pare ca sunt cam clare. Eu traiesc in lumea IT-ului, e o lume oarecum izolata, o „lume in lume”, avem o realitate virtuala, avem motivatii date de profesie, nu avem nevoie atat de mult de sprijinul politicului cum au alte categorii. Singura motivatie pentru mine ar putea fi teama, teama de extreme, de derapaje, de regres in trecut. Daca teama asta va fi destul de puternica in ziua votului voi merge, daca nu va fi destul de puternica nu voi merge. Nu am o motivatie pozitiva, as putea eventual avea o motivatie negativa pentru asta.
Singurul lucru care m-ar urni spre urna in ziua votului ar putea fi teama de un derapaj, nu as merge sa votez „pentru” o promisiune sau alta, eventual as merge pentru a evita accidente majore. Sper totusi sa nu fie cazul si deci sa nu fiu nevoit sa votez
Oricum, rezumand: in Germania sau USA oamenii cu care stau la masa discuta si isi pun sperantele in firme si antreprenori, de acolo isi iau veniturile, salariile, casele, telefoanele mobile. Foarte rar ii auzi sperand sau asteptand ceva de la politic, acolo conteaza ce firma a deschis birou , ce joburi sunt bune la cutare firma, ce firma are sanse sa creasca in urmatorii ani. La noi conteaza inca cine e presedinte, premier sau parlamentar , mai mult decat conteaza ca firma la care lucrezi sa aiba cota buna de piata, perspectiva de crestere si profit. Asta arata ca mai e mult pana departe dupa parerea mea „, a declarat Ovidiu Barz, directorul Garmin pe Romania.

Andi Daiszler: Pe mine nu ma convinge un chip frumos

 

Veti vedea de ce Andi Daiszler merita nominalizarea la Vocile Clujului dupa ce veti citi opiniile sale despre campania prezidentiala:

[ot-caption title=”Andi Daiszler intr-o fotografie realizata de Radu Neag. Sursa: www.facebook.com/andi.daiszler” url=”http://www.gazetadecluj.ro/wp-content/uploads/2014/10/andi-daiszler.jpg”]

Pentru mine este o campanie atipică. În timpul liber, nu mai urmăresc programele de știri, ceea ce înseamnă că nu am acces la discursul politicienilor, la promisiunile lor. Sunt la curent cu toate dosarele penale, cu cine pe cine a atacat, dar în materie de platforme, de idei, de programe de guvernare sunt complet neatins.

Nu am găsit în poștă nici un fluturaș cu programul electoral al candidatului X sau Y, iar dacă mergi prin centru vezi afișele cu chipurile lor sau corturile sub care se îngrămădesc simpatizanții. Dar dacă ești un simplu trecător nu afli nimic despre programele pe care le propun. Dacă ești un șofer prins în trafic se întâmplă același lucru. Le vezi chipurile, dar nu afli ce vor să facă. Cam ca la un concurs de frumusețe. Pe mine în mod cert nu mă convinge un chip frumos.

Lăsând la o parte exasperarea care ne cuprinde de fiecare dată când citim promisiuni sau când auzim despre ele, în campania asta electorală eu chiar aș fi vrut să dau nas în nas pe stradă cu un program electoral. Să aflu părerile a 14 oameni care se folosesc de afișajul stradal sau de corturi amplasate în spații centrale. Să văd care e părerea lor despre România. Cred că oamenii din jurul meu se uită mult prea mult la televizor, la talk-show-uri politice în loc să schimbe prin propriile lor forțe țara sau măcar orașul, strada lor.

Și mai cred că societatea românească uită foarte repede lucrurile vitale și e condamnată să-și repete la nesfârșit alegerile proaste”, considera Daiszler.

Reporter : Crezi ca toti ar putea schimba cu propriile forte orasul lor sau chiar strada lor?

Andi Daiszler: Un ambalaj care trebuie ridicat de pe jos și aruncat la gunoi înseamnă deja să schimbi ceva. Și cred că acel ambalaj e la mâna oricui.

Reporter : Dar nu din acest motiv isi aleg politicienii…sa faca schimbarile in locul lor?

Andi Daiszler: În loc să ne mai punem speranța în politicieni, cum ar fi dacă ne-am pune toți speranța în noi? Avem marele merit de a ne dezamăgi noi pe noi mult mai rar decât o fac politicienii în care ne tot forțăm să credem.

 

Florin Morosanu ar vota trei candidati

florin morosanu

Florin Moroșanu vrea să facă din Cluj-Napoca Capitala Culturală Europeană în 2021. El este una din Vocile Clujului nu datorita functiei pe care o detine, de director executiv al Asociației ”Cluj-Napoca-Capitală Culturală Europeană”, ci pentru felul cum incearca sa gaseasca o solutie pentru dezvoltarea urbei in care traim. Uneori, chiar ii reuseste. Pana atunci, parerea lui sincera despre campania pentru alegerea presedintelui o puteti citi mai jos:

 

”In turul 2 ma bag ca sa nu lasam tara de izbeliste. Deci da pentru turul 2. O sa merg si acum la vot dar in acest moment nu sunt hotarat. As vota 3 candidati. Sunt atat de nehotarat ca as vota 3 candidati. Totusi cand o sa fiu in cabina o sa caut un semn si voi vota conform dispozitivelor divine.
Pe traseul Cluj-Sighet pe Valea Izei constat urmatoarele: Panotaj : sute de banere transversale. Domina KI, apoi VP apoi doamna buna si… cam atat. Am vazut pliante albastre in cutiile postale. Probabil PLR sau ACL. Cea mai buna calitate o au cele cu doamna, cea mai mare suprafata VP”, marturiseste Florin Morosanu.

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.