Marturia lui Razvan Pop, prezentata in detaliu in exclusivitate de Ziar de Cluj, tinde sa arunce in aer tot Clujul!

Ziardecluj.ro arata intr-un articol cum, in fata procurorilor DNA Cluj, consilierul lui Uioreanu a oferit detalii socante si cifre precise despre sumele luate drept mita, povestind cu lux de amanunte cine au fost persoanele care i-au dat bani presedintelui CJ si in ce conditii.

Continuam in acest episod cu doi oameni de afaceri foarte importanti din Cluj, Ioan Bene de la Napoca Constructii, si Dorin Aschilean de la ACI, amandoi lideri pe piata locala constructiilor, care au dat sume de bani mari pentru Uioreanu.

In tot acest timp, doar Bene a fost arestat, in timp ce Aschilean, seful ACI Cluj, este in libertate. Vom observa impreuna ca Dorin Aschilean, imediat dupa spaga oferita, a beneficiat „cu totul intamplator” de castig de cauza in licitatii importante desfasurate sub tutela Consiliului Judetean, licitatii de milioane de euro. E drept, ACI a construit si stadionul Cluj Arena, tutelat tot de CJ, deci relatia comerciala a ACI cu Consiliul Judetean era una veche si consistenta, cu lucrari de zeci de milioane de euro.

 

Bene – 100.000 de lei, incasati in plic de Razvan Pop

Iata cum continua Razvan Pop, consilierul personal al lui Uioreanu, declaratia de martor data in fata procurorilor DNA Cluj:

 

„In Iulie 2012, a inceputa campania pentru referendum pentru demiterea presedintelui Romaniei, insa eu nu am fost implicat in campanie, deoarece aveam bilet de vacanta si am fost plecat din tara. Am revenit abia in 28 iulie 2012 si nu cunosc prea multe amanunte despre ce s-a intamplat si nici cum s-a gestionat financiar campania.

Dupa o vreme de la inceperea activitatii la Consiliul Judetean Cluj, era prin octombrie 2012, la cabinet la dl presedinte a venit in vizita omul de afaceri Bene Ioan. Acesta a purtat o discutie personala cu presedintele Uioreanu, dupa care amandoi au iesit din biroul presedintelui, acesta m-a chemat si mi-a spus sa merg cu Bene Ioan la o discutie. Am iesit din institutie cu omul de afaceri, am mers fiecare cu masina sa, eu l-am urmat si am oprit imediat dupa sediu, intr-o curte interioara a uinui bloc din vecinatate. Bene Ioan a intrat la mine in masina cu o geanta in mana, a scos din ea un plic mare maro tip burduf, pe care l-a indesat in bordul masinii mele si a plecat fara a spune nimic. Am luat plicul, am constatat ca in el se aflau bani, in lei. Am revenit la birou, i-am confirmat presedintelui ca intalnirea a avut loc cu succes, ca Bene Ioan mi-a dat o suma de bani ce parea a fi 100.000 lei dupa numarul de etichete de la banca emitenta, dar ca nu numarasem banii. Presedintele mi-a spus sa tin banii la mine, astfel ca i-am dus acasa. Acolo am numarat banii si am
constatat ca intr-adevar erau 100.000 lei, in bancnote de 50 lei.

In perioada urmatoare, am luat asupra mea din acei bani sume ce erau necesare cheltuielilor presedintelui. In acest sens arat ca, in mod uzual ma ocupam de gestionarea si plata facturilor de intretinere a locuintei acestuia din Borhanci si a apartamentului din aceeasi zona, creditarea firmei Elenei Uioreanu SC VERSATIL SRL (de unde se plateau apoi ratele la masina luata pe firma, un BMW X5, contabila, femeia ce ingrijea de copilul celor doi si taxele la stat), precum si cheltuielile legate de construirea cabanei de la Tarnita a familiei lui Uioreanu Horea.

Si cu privire la aceste cheltuieli am tinut o evidenta contabila pe calculator, deoarece era vorba de multe sume de bani cheltuite si vroiam sa am o justificare in fata presedintelui cand voi fi intrebat. Intre aceste cheltuieli, mentionez plata lunara a sumei de 4500-4800 lei catre numitul Ciurchea Marius Lucian (la care presedintele avea o datorie fara sa cunosc originile acesteia), cheltuieli cu masinile familiei – cauciucuri, jante, bani cash dati lui Uioreanu Horea sau sotiei acestuia cate 200-3000 lei; pentru cabana, am platit taxele pentru proiectare, arhitect, materiale de constructii, geamuri, betoane, etc. Am platit de asemenea din acei bani taxa de candidatura a Elenei Uioreanu la alegerile parlamentare din toamna anului 2012, mai precis i-am dat acesteia in mana suma de 11.200 lei pentru taxa respectiva”, arata in marturie Pop.

 

Aschilean a dat 30 000 de lei, dar Uioreanu a fost DEZAMAGIT!

 

„Cand suma de bani primita de la Bene Ioan a ajuns la zero, presedintele m-a pus in legatura cu numitul Aschilean Dorin (seful ACI Cluj – n.n.), care a venit in vizita la CJ Cluj de o maniera similara cum a procedat Bene Ioan si, dupa o discutie purtata cu presedintele in biroul acestuia, la care au participat numai cei doi, presedintele Uioreanu m-a chemat si mi-a cerut sa ma inteleg cu dl Aschilean asupra unei intalniri ulterioare.

Am convenit cu Aschilean ca, in aceeasi zi, sa merg la sediul ACI Cluj, ceea ce am si facut, undeva in jurul orei 15:00, unde Aschilean mi-a dat un plic cu bani in care se afla suma de 30.000 lei in bancnote de 200 lei.

Am revenit la birou si i-am prezentat presedintelui, nu mai retin daca in acea zi sau abia a doua zi, cuantumul sumei primite. Retin precis ca presedintele a fost dezamagit, probabil se astepta la mai mult.

Ca in situatia anterioara, presedintele mi-a cerut sa tin banii la mine si sa-i cheltui exact cum am procedat anterior adica sa le dau destinatia dupa nevoile sale”, incheie acest episod Razvan Pop.

 

NOTA: In ruma cu cateva saptamani, dar dupa arestarea lui Uioreanu, Ziar de Cluj a avut informatia ca Dorin Aschileanu figureaza pe „rabojul spagilor” indicat de razvan Pop. Este momentul in care l-am sunat pe omul de afaceri sa ne confirme episodul. In discutia telefonica avuta, Dorin Aschilean, seful ACI, ne-a spus ca nu e adevarat ca a dat vreun ban pentru Uioreanu si ca nu il cunoaste pe Razvan Pop. De atunci au trecut mai multe saptamani. Daca domnul Dorin Aschilean doreste sa publice un alt punct de vedere sau alte clarificari, poate sa ne contacteze si ne vom conforma de indata.

 

ACI a castigat licitatii de zeci de milioane de lei in mandatul lui Uioreanu

 

Pe 7 mai in acest an, o comisie a Consiliului Judetean Cluj a decis ca  asocierea formata din ACI Cluj – Electromontaj SA Bucuresti – SC Nord Conforest SA sa construiasca extinderea parcului industrial Tetarom I de pe Taietura Turcului, lucrare estimata la peste 12 milioane de euro.

In martie 2014, Consiliul Judetean Cluj a stabilit constructorul parcului industrial Tetarom IV: castigatorul licitatiei a fost declarata asocierea formata din S.C. ACI S.A. CLUJ, S.C. ELECTROMONTAJ S.A., S.C. NORDO CONFOREST S.A. si S.C. ERBI PRODCOM S.R.L., cu o oferta de 36.355.757,95 lei fara TVA.

S.C. ACI S.A. e o firma cu lipici pentru Primaria si Consiliul Judetean Cluj. In 2011 si 2012, a castigat contracte ce presupuneau lucrari la restaurarea parcului central Simion Barnutiu si Cazinoului (de peste 17 milioane de lei) si tot in 2011 s-a lipit de Consiliul Judetean caruia i-a reabilitat cladirea noua cu aproape 70.000 de lei . In acelasi an, a mai luat bani de la CJ pentru lucrari de aproape 600.000 de lei la cladirea Directiei Regionale pentru Accize si Operatiuni Vamale Cluj, dar si pentru constructia Cluj Arena – aproximativ 155 de milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.