Depozitarea gunoaielor în judeţul Cluj a ajuns într-o situaţie aproape tragică. Depozitul din cadrul proiectului de management integrat al deşeurilor nu este încă gata, iar vechea rampă este închisă de inspectorii de la mediu. În aceste condiţii, Primăria Cluj-Napoca, Consiliul Județean Cluj și societatea Salprest au încheiat un protocol pentru ca deșeurile adunate din tot județul să fie depozitate pe rampa privată de stocare temporară deținută de societatea lui Eugen Vereş.

 

”Este o soluție temporară pentru o situație aproape imposibilă determinată de întârzierea la finalizarea depozitului ecologic ce trebuia finalizat acum un an de zile. Este singura soluție în acest moment. Am analizat mai mult de 10 zile împreună cu cei de la Consiliul Județean pentru a găsi o soluție temporară. La Cluj-Napoca se aduc gunoaie din tot județul și nu putem pune bariere la intrarea în municipiu. Pe depozitul vechi nu mai putem depune nimic și nu avem un teren adiacent pe care să putem depozita deșeurile. Şi celelalte judeţe au probleme și nu pot să ne preia deșeurile. Este o situație temporară și legală ca să putem să luăm gunoaiele de la clujeni de acasă”,  a declarat primarul Emil Boc. Primarul a menţionat că Alba, Aleşd, Arad şi Mureşul au probleme în acest sens şi nu pot primi gunoiul colectat în Cluj.

 

Gunoaiele sunt „în trecere” pe la rampa lui Vereş

Consilierul local PSD Claudia Anastase a întrebat de ce în textul protocolului se face referire în mode repetat la două rampe, şi cum se poate lua vreo decizie referitoare la cea care este în curs de autorizare, dacă statutul său nu este clarificat însă. Executivul primăriei a explicat că societatea Salprest Rampa deține în vecinătate depozitului neconform de la Pata Rât două platforme de stocare temporară, una autorizată de către Agenția pentru Protecția Mediului Cluj și una în curs de autorizare, iar proiectul este unul etapizat, care să asigure că nu se va ajunge să rămânem cu gunoaiele în stradă. Până la finalul anului 2015, ar trebui ca prima celulă din proiectul Consiliului Judeţean să fie deschisă, iar toate aceste deşeuri să fie mutate din rampa temporară.

Secretarul municipiului, Aurora Roşca, a afirmat că Salprest Rampa este singurul operator care are autorizată această activitate și poate să gestioneze depozitarea. „Dacă această platformă va deveni insuficientă va fi folosită cea de-a doua platformă ce este în curs de autorizație. Ulterior va trebui să găsim un alt teren adiacent pentru depozitarea deșeurilor. Este posibil ca această primă platformă să fie suficientă până la deschiderea primei celule a depozitului ecologic”, a subliniat aceasta.

 

Toată lumea la Salprest!

Până la deschiderea centrului ecologic de deșeuri, deșeurile din jumătate de județ vor fi depozitate pe actuala rampă provizorie, iar conducerea Primăriei promite să îşi facă un plan B pentru cazul în care nici cea în curs de autorizare nu va fi suficientă. “Ne luăm angajamentul ca în condițiile legii să găsim suprafețe de teren limitrofe rampei de gunoi existente ca să deschidem o rampă provizorie ulterior. Este o soluție legală și temporară prin care să ne asigurăm că preluăm gunoaiele clujenilor până la deschiderea rampei temporare”, a precizat Boc.

Primarul a adăugat că obligaţia pentru monitorizarea rampei cade în sarcina operatorului Salprest. “Este singura soluţie de moment posibilă, noi, cu Consiliul Judeţean am stat la discuţii pentru a găsi această soluţie. Rampa este privată, prin protocol operatorul își sumă multe obligații între care și cele ce privesc monitorizarea, levigatul,autorizarea. El trebuie să autorizeze depozitarea temporară pe cea de-a doua rampă pe care o deţine. Cele 6 puţuri pentru depozitare se obligă să le facă din banii lor. N-am fi ajuns în această situaţie dacă nu jumătate din judeţ ar fi depus aici deşeurile. În condiţiile legii trebuie să identificăm terenuri adiacente rampei existente, pe care să le autorizăm cu minim 6 luni înainte. Pe depozitul vechi nu se mai depune nimic. E singura soluție pe care am găsit-o ca să avem garanția că gunoaiele clujenilor continuă să se ridică pe termen scurt, e o soluție temporară însă”, a declarat primarul Emil Boc.

 

A început să pută de ani de zile

La începutul lunii august, societatea Salprest Rampă SA a trimis o adresă oficială către Primăria Cluj-Napoca în care anunţă că va închide groapa de gunoi pe care o foloseşte în prezent, începând cu data de 1 august. În adresa înregistrată la primărie cu numărul 555/29.07.2014, aceasta a subliniat că rampa era oricum temporară, iar decizia ţine de atingerea capacităţii maxime a acesteia. „Datorită supraîncărcării platformei de stocare temporară de la Pata Rât, începând cu data de 01.08.2014, suntem obligaţi să suspendăm activitatea. Rugăm precizaţi o soluţie de continuare a preluării deşeurilor”, a scris directorul Eugen Vereş în adresa trimisă municipalităţii.

Acesta a declarat atunci pentru Gazeta de Cluj că „posibilităţi mai sunt, sunt două platforme care pot fi folosite, sunt mai încăpătoare”. Anul trecut, Eugen Vereş a mai încercat să închidă rampa temporară, după aproape o zi în care gunoaiele nu au fost descărcate, după ce a ajuns la un consens cu cei de la Garda de Mediu, care i-au făcut plângere penală cu un an înainte şi l-au amendat exact pentru această platformă de depozitare a deşeurilor. Rampa de gunoi de la Pata Rât trebuia închisă de ani buni, această măsură fiind dispusă chiar de Uniunea Europeană.

Ulterior, vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte de atunci al Consiliului Judeţean Cluj Mihai Seplecan s-a întâlnit cu prefectul Gheorghe Vuşcan, primarul municipiului Cluj-Napoca Emil Boc, reprezentanţi ai Gărzii de Mediu, ai Agenţiei de Mediu, dar şi directorul Salprest Rampă Eugen Vereş, pentru a discuta despre situaţia depozitării deşeurilor în Cluj. Aceştia au stabilit semnarea unui protocol pentru preluarea gropii de gunoi pusă la dispoziţie de Primăria Cluj-Napoca de către CJ şi lansarea unei licitaţii pentru închiderea actualelor rampe de gunoi şi împrejmuirea acestora.

Eugen Veres

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.