Alegerile prezidentiale se aproprie cu pasi repezi. Primul tur din 2 noiembrie este la o saptamana jumatate distanta, insa vocile Clujului nu s-au implicat in aceasta campanie electorala. Gazeta de Cluj a vorbit cu o parte din personalitatile de marca ale Clujului pentru a observa cum vad ei campania pentru sefia statului. Am vorbit atat cu oameni din mediul universitar, cat si oameni care se ocupa de ”entertainmentul” clujenilor, cu astrologi, dar si cu avocati. Chiar si cu fostul presedinte al Academiei Romane, clujeanul Ionel Haiduc, care nu stie inca cu cine va vota. In continuare puteti citi opiniile lor despre campania pentru alegerea presedintelui Romaniei. Vom continua sa va aducem in fata voastra si alte voci ale cetatii Clujului in campania intitulata ”Prezidentiale 2014 vazute de la Cluj.”

Gazeta de Cluj isi invita toti cititorii sa isi expuna parerea despre campania pentru alegerile prezidentiale la rubrica comentarii. Redactia Gazeta de Cluj ii nominalizeaza azi la categoria Vocile Clujului pe Calin Hintea, Mircea Buteanu si Radu Chirita, trei persoanalitati care credem noi ca vor conta in schimbarea Romaniei de maine.

 

ionel haiduc fost presedinte al academiei romane

Clujeanul Ionel Haiduc a fost intre 2006 si 2014 la conducerea celui mai inalt for academic- Academia Romana. De profesie chimist, Ionel Haiduc nu ezista sa isi expuna opiniile in fata publicului clujean si nu numai:

”Cred ca o sa ma duc la vot. De obicei am fost la vot cu o singura exceptie. Mai ales tinerii ar trebui sa mearga ca viitorul este al lor si de rezultatul alegerilor depinde foarte mult ce o sa se intample in ceea ce priveste tineretul. Noi, cei batrani, am cam terminat proiectele si gandurile noastre se indreapta spre altceva, iar tinerii mai au multe de facut in tara asta.

Cuvantul competent ar spune tot despre cum ar trebui sa arate viitorul presedinte. Ar trebui si definita competenta. Aici e mai greu pentru ca cere si o experienta politica, o experienta de viata, o anumita deschidere spre public. Un mod de a intelege nevoile oamenilor.

M-as abtine de la comentarii asupra candidatilor existenti. Sigur ca unii sunt mai atragatori decat altii, insa in turul al doilea daca se ajunge acolo raman doar doi candidati.

Presedintele trebuie sa fie devotat tarii. Interesul national trebuie sa primeze in activitatea unui viitor presedinte.

Ar fi o idee buna ca viitorul presedinte sa nu intervina in toate amanuntele politicii si in toate maruntisurile.

Presedintele ar trebui sa mearga si spre Asia, si spre Vest. Desigur, avem obligatii in cadrul UE, in cadrul NATO. Daca privim in jur vedem ca tarile occidentale, SUA uneori fac chiar curte Chinei, Indiei. Si fata de Rusia au avut o atitudine cooperanta si nu cred ca ar trebui sa fim izolati nici intr-o parte nici in cealalta. Pragmatismul este cred criteriul care ar trebui sa defineasca relatiile economice ale Romaniei. Politica fara relatii economice nu se poate face.

Nici nu m-am hotarat de fapt cu cine votez, dar am speranta sa iasa un rezultat bun pentru tara”, a declarat pentru Gazeta de Cluj Ionel Haiduc.

 

Hintea: Campania mi se pare atipica si interesanta

 

Calin Hintea este decanul de la Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii. El conduce astfel una dintre cele mai relevante facultati din UBB cu o lista de impresionanta de profesori: Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, Catalin Baba, fost ministru al Educatiei, dar si Dan Lazar, fost secretar de stat in Ministerul Finantelor si actualmente prorector al UBB, precum si cadre didactice din Statele Unite ale Americii, pe care le-am intervievat aici. Hintea nu este genul de om avid de imagine, el nu vrea sa iasa in evidenta, dar cand i se cere parerea o ofera cu mult drag. Un specialist in adevaratul sens al cuvantului in Administratie Publica, Hintea a fost bursier Fulbright la Michigan State University din SUA.calin hintea

„Campania electorala mi se pare profund influentata de ce se intampla in afara campanie propriu-zise. Ceea ce vedem noi acum, legat de actiunile DNA, cred ca schimba profund ceea ce intampla in campanie. Cred ca e prima data cand vedem asa ceva. Discutiile nu sunt legate de temele de campanie, ci fel de fel de reactii fata de ce se intampla. Mi se pare atipic si interesant.

Apare un dosar, o tema. Microsoft, toata lumea se raporteaza la ea. Retrocedarea padurilor, o alta tema din campanie. A mai aparut ceva intre Hrebeneciuc si Sova. E ceva ce cred ca e atipic. Probabil ca aceasta campanie a fost gandita intr-un fel de staffuri. De aceea poate exista un candidat care pare mai ancorat la tema justitiei si din cate am vazut este Monica Macovei. Niciunul din candidati nu controleaza toate aceste teme.

Eu nu am lipsit de la niciun vot. Chiar si cand am fost plecat din tara am fost la vot. Indiferent de optiunea ta si de faptul ca te simti sau nu te simti acoperit de candidati cred ca e o chestiune importanta sa mergi la vot.

Intre campaniile electorale, cand un presedinte sau un prim-ministru are anumite nemultumiri atunci apar discutiile legate de atributiile presedintelui. In campania propriu-zisa nu cred ca vor exista astfel de discutii. Ce candidat o sa spuna ca o sa diminueze puterile presedintelui? Eu nu vad acest scenariu posibil la noi. Mi se pare putin probabil”, marturiseste Calin Hintea, decanul de la FSPAC.

 

Radu Chirita este unul dintre cei mai cunoscuti avocati clujeni la Curtea Europeana a Ddrepturilor Omului. El castiga mai toate procesele la Curtea Europeana, dar a inceput sa ofere consultanta si clientilor clujeni. El crede ca investitia in educatie este cea care ar schimba situatia din Romania pentru ca populatia care merge la vot este profund neinformata in privinta candidatilor.radu chirita

„Credeti ca la noi in generatie conteaza ideologia? Indemn pe toata lumea sa mearga la vot, insa sa fie pe cat de informati posibil. Niciun om responsabil nu ar putea sa zica altceva. Votul face o diferenta. Poate ca o sa mai fie mici fraude electorale, dar nu cred ca traim intr-o Romanie in care frauda electoratului sa fie atat de masiva. Problema e modul de desemnare a candidatilor si maniera in care se poarta o campanie electorala in care unul promite pensii, desi presedintele nu are nicio atributie in acest sens, altii promit salarii, desi nu are legatura cu presedintele. Candidatii tind sa se asocieze unui public complet neinformat si prefera sa il mentina in forma aceasta.

Nu vom avea o campanie in care prezidentiabilii sa vorbeasca despre atributiile presedintelui cata vreme avem o populatie care este foarte prost informata. O astfel de strategie electorala nu are cum sa aiba succes pentru ca oamenii vor sa sa li se spuna ceea ce vor sa auda. Continuam sa sustinem ca Basescu ne-a taiat salariile, ca Iliescu a facut nu stiu ce, desi majoritatea atributiilor sunt in portofoliul primului ministru.

In primul rand ar trebui investit in Educatie. O natie needucata nu are cum sa aiba succes niciunde. Cand ne uitam in jurul nostru nivelul analfabetismului creste ingrijorator pentru sec XXI, unviersitatile sunt intr-un picaj major, iar acest lucru se datoreaza finanatarii educatiei. Niciun om bun nu o sa isi mai doreasca sa se faca profesor. Ceea ce e foarte nasol pentru viitorul nostru.

Macar acel 6 la suta din PIB, cat scrie in lege, daca s-ar duce la educatie ar fi ok. Asta daca ar fi cheltuiti totusi de o maniera corecta. Poti sa duci 20% din PIB la Educatie daca imensa parte ii dai la licente la Microsofot supraevaluate. Atunci nu rezolvi de fapt nimic”, spune avocatul Radu Chirita.

 

Buteanu, patronul Diesel: Daca nu aveti nimic de spus, stati acasa!

 

Patronul de la Diesel si Napoca 15, Mircea Buteanu, este un om care se ocupa de distractia clujenilor. El organizeaza evenimente culturale de succes si vrea sa creasca aceasta piata in Cluj-Napoca si in intreaga Transilvanie. Pe de alta parte, el este franc si le spune celor care nu au nimic de spus sa nu se mai chinuie cu votul in campania pentru prezidentiale 2014. Opinia lui Buteanu despre aceasta campanie o puteti citi mai jos:

mircea buteanu

”Nu vor toti sa faca o schimbare. Le sugerez clujenilor sa mearga la vot daca au ceva de spus. Daca nu au nimic de spus sa stea acasa. Eu nu stiu daca schimbarea tine doar de presedinte. Nu cred ca sta in puterea presedintelui sa schimbe lucrurile in aceasta tara. Cred ca poata sa faca multe, dar nu o schimbare reala.

Probabil ca voi merge la vot. Eu nu cred ca vreunul din candidatii propusi va putea schimba lucrurile. Unii pentru ca nu-si propun asa ceva, iar altii pentru ca nu pot chiar daca si-ar propune.

Nu cred ca vreun candidat poate sa schimbe realmente ceva la noi in tara. Ca atare, nici Clujul, nici Bucurestiul, nimeni nu poate sa influenteze o schimbare care oricum nu va fi.

Intotdeauna in campania electorala se propun si se promit lucruri. Sa se promita marea si tara. Campania electorala ar fi bine sa fie regandita in sensul in care acele promise si propuse sa fie facute. Cred ca suntem vacinati si avem totusi o experienta, nu fantastica, dar totusi 20 de ani, in care am vazut ca indiferent de promisiuni rezultate vor fi aceleasi”, a declarat Mircea Buteanu, patronul clubului Diesel si a restaurantului Napoca 15.

 

Astrologul Minerva ne-a explicat viziunea sa despre campania electorala. Ea vorbeste despre cum s-au intors fiefurile, dar si numeste aceastas campanie cea mai urata. Vedeti de ce mai jos:

astrolog minerva

”Cea mai urata campanie la care am asistat in ultimii 20 de ani. Parerea mea este ca totusi undeva cineva a sesizat faptul ca o serie de demnitati cum este senatorul si deputatul pareau ca s-au transformat in profesiii sadea. Hrebenciuc era de prin 1992 acolo. Problema este ca in aceasta campanie se confrunta leii cu scorpionii din punct de vedere astral. Se spune ca Scorpionii vor scapa pe data de 23, insa nu stiu daca vor scapa de criza de constiinta. Am fost si prin zona voastra pe acolo. Am mers mult prin tara. Agresivitatea domnului Iohannis ar putea sa deranjeze. Faptul ca foarte multi romani isi pun intrebarea ca domnia sa nu are radacini in Romania. Locuri unde altadata PSD-ul avea fief, acum nu intra nimeni acolo. S-a rasturnat situatia. Se facea valva la Arad si la Timisoara ca Ponta a fost huiduit. A fost vorba de cativa oameni si nici macar nu era miting. La Timisoara, care era ori PNTCD, ori PNL, acum PSD cam domina situatia. E rasturnarea de situatie pe care am sesizat-o eu in tara. Surprinzator oamenii nu stiu ce sa faca, n-ar vrea sa mearga la vot. Altii spun ca daca nu ma duc acum ce fac? Exista un soi de manipulare pe care nu am remarcat-o pana acuma in decursul unor campanii electorale. Se manipuleaza opinia publica. Nu incearca sa imi impui ceea ce cred. Cineva spune ca un Ponta presedinte si o domninatie PSD inseamna dictatutra. DVS stiti ca 70% din populatie il regreta pe ceausescu? Din punct de vedere astral o spun de cinci ani: Romania s-ar putea sa aiba un presedinte tanar. Un altfel de presedinte.

S-ar putea sa avem 55-65% prezenta la vot. Va fi intre Iohannis si Ponta. Pe astia ii vad peste tot. Singurul loc unde am vazut bannere cu Tariceanu au fost in judetele Valcea si gorj, iar cu Udrea pe Sibiu si pe autostrada. Eu zic ca Ponta si Iohannis conduc detasat. Lasand sondajele deoparte. Marele handicap al lui Iohannis este ca cel de la tara nu stie cine este. Pe cand pe Ponta il vede lumea tot timpul la televizor., a declarat astrologul Minerva.

1 COMENTARIU

  1. Încă un articol marca tiberiu hrihorciuc. Punctul de vedere al doamnei Minerva mi-a schimbat viata.. Mulțumesc gazeta de cluj.
    P. S. Unde pot sa îmi fac abonament?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.