Lucratura SRI in cazurile Apostu si Bica, uitate in raport

Sorin Apostu si Radu Bica au fost doua cazuri lucrate cu ajutorul Serviciului Roman de Informatii despre care nu s-a vorbit la raportul SRI. Prezent la eveniment, Traian Basescu a parut mai preocupat de recentul caz Boldea decat de cele mai mediatizate si de efect cazuri de anul trecut. Nici despre condamnarea Romaniei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului(CEDO) datorita interceptarilor ilegale facute de serviciile secrete nu a dorit sa vorbeasca presedintele Traian Basescu la raportul SRI.

Dosarele lui Radu Bica si a lui Sorin Apostu au fost o alta smecherie a Serviciului Roman de Informatii(SRI) prin care ofiterii abuzeaza de “securitatea nationala” pentru a intra in sufletele oamenilor. Desi chiar organele CEDO au condamnat SRI ca intercepteaza telefoanele ilegal acestia nu se linistesc si au ascultat-o pe Aspazia Droniuc. Aceasta i-ar fi dat mita lui Radu Bica 10.000 de euro pentru un contract care are o valoare incredibil de mica pentru valoarea mitei. Daca cu cateva saptamani in urma arestarilor seful SRI Cluj, Gheorghe Oltean, petrecea la aceeasi masa cu Radu Bica la inaugurarea stadionului, vicele CJ a ajuns o victima colaterala a sistemului lui Oltean. Sorin Apostu a fost lucrat pe un modelul similar.

“SRI, in activitatea curenta, tine direct de CSAT si e controlat de Parlament. Bilantul anului 2011 e pozitiv, atat in zona de prevenire a amenintarilor ce provin din riscurile asimetrice, cat si in ceea ce priveste misiunile interne ale serviciului. Un serviciu de informatii, din punct de vedere al riscului terorist, a riscurilor asimetrice, se evalueaza prin ceea ce nu se intampla. SRI a reusit sa tina sub control orice intrare de oameni suspecti a fi parte a unor grupuri teroriste, a facut propunerile de expulzare, in asa fel incat cetatenii romani au fost in deplina siguranta.
In ce priveste politicile interne, trebuie sa constat progresul consistent facut fata de anul 2010 cand eu insumi am etichetat activitatea ca fiind foarte buna, ma refer la conlucrarea cu celelalte institutii ale statului in combaterea coruptiei”, a declarat Traian Basescu la bilantul SRI.

SRI a fost bine ancorat in batalia cu evaziunea fiscala si contributiile la depistarea filierelor de scurgere a banilor au fost semnificative. As remarca un lucru extrem de important, si a fost un cuvant folosit si de directorul SRI, si de directorul SIE, si de procurorul general: cooperarea. Un important efort a fost depus pentru a pune toate aceste institutii – SRI, SIE, serviciului Internelor – parchetele – pe aceasta linie de cooperare. Rezultatul il vedeti intr-o oarecare masura la televizor. Sunt 20 de parlamentari, unii deja au condamnari in prima instanta. Cooperarea la care pana la urma ar trebui sa fie dispus cel mai mare serviciu al tarii, SRI, a inceput sa dea roade.  Din acest punct de vedere, as face o remarca: atmosfera creata este una care parca ar da senzatia ca s-a ajuns la un nivel de coruptie foarte ridicat. Suntem departe de a fi la cel mai ridicat nivel de coruptie dupa 1989, dar suntem la momentul in care in mod real institutiile statului lupta cu coruptia”, continua presedintele.

Zona politica de mari interferente

George Maior, directorul SRI, a declarat vineri ca, data fiind pozitionarea Romaniei "intr-o zona geopolitica de mari interferente", o preocupare a serviciului a fost detectarea "preocuparilor altor state, in special din zona estica, ca urmare a scutului antiracheta, dar si a dezvoltarii energetice la Marea Neagra. Maior a mai spus la sedinta de bilant a SRI ca, avand in vedere ca 2012 este un an electoral, ofiterii care vor incalca neutralitatea vor primi "sanctiuni dure". " Securitatea energetica, criminalitatea organizata, criminalitatea transfrontaliera au fost abordate in sute de operatiuni ale SRI. SRI a continuat colaborarea cu partenerii sai, in special Parchetul General. Din punct de vedere al riscurilor si amenintarilor, am avut permanent in vedere cresterea riscului terorismului pe teritoriul european", a sustinut Maior in cadrul sedintei de bilant.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.