Interlopul clujean Luduşu, pe numele său real Sorin Mureşan, a fost arestat pentru 30 de zile de către magistraţii Tribunalului Arad, decizie confirmată de Curtea de Apel Timişoara. Datorită faptului că Luduşu avea doi buni prieteni: pe Toma Rus, fost şef al BCCO Cluj-Napoca şi secretar de stat în ministerul de Interne, dar şi pe Pop Puşcaş Teodor, fostul şef al Poliţiei din Cluj, actual patron al firmei de pază PP Protect, dar şi concubinul ministrei PSD Aurelia Cristea, acesta nu a putut fi cercetat în judeţul Cluj.

 

Procurorii DIICOT Arad au demarat cercetările şi au preluat apoi anchetele ”terfelite” de organele de cercetare clujene. Un caz de tâlhărie de 63.000 de euro, un alt caz de tâlhărie de 50.000 de euro şi poate mai multe anchete au fost preluate de procurorii din Arad. Dar oare pe cei care le oferea protecţie nu îi urmăreşte nimeni?

 

Ameninţările de după gratii

Relaţiile lui Sorin Mureşan zis Luduşu sunt cele care l-au protejat de anchetele clujene. Unii procurori au privit cu scepticism tâlhăriile din Cluj. Oamenii care au fost bătuţi şi cărora li s-au furat banii au fost supuşi chiar detectoarelor de minciuni. Iar Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) ar trebui să fie mai atent la desfăşurarea actului de justiţie din Cluj. Pentru că atunci când procurorii atacă victima, împingând-o până la culmea disperării şi ”trântesc” o anchetă nu este în interesul public. Culmea este că din spatele gratiilor el le transmite un mesaj tuturor învinuiţilor: ”naşul şi cu finul sunt încă în libertate.” Mai mult, el le-ar spune că va ieşi rapid de după gratii. Cei care au fost terorizaţi de acest interlop cât a fost în libertate le este frică de el.

 

Tâlhăriile şi omul sub acoperire

Luduşu împreună cu grupul său organizat ar fi în spatele şi a unei escrocherii petrecute acum şapte ani, mai precis în vara lui 2007. Pe atunci, patronul unei case de schimb valutar din Cluj, cetăţeanul sirian Emrad Jurbaka. Mai precis, Emrad Jurbaka a spus în cursul anului 2007 că i-a fost furat 50.000 de euro şi o armă cu aer comprimat. O altă tâlhărie care ar fi cercetată este cea făcută asupra lui Nelu Hurlui. De altfel, poliţiştii au reuşit să introducă un om sub acoperire în gruparea lui Luduşan, conform unor surse apropiate anchetei.

Sorin Mureşan deţine o vilă în cartierul clujean Zorilor, dar şi un apartament în municipiul Cluj-Napoca. El deţine două societăţi care nu au mai avut activitate în ultimii cinci ani. Să înţelegem că un om poate să desfăşoare activităţi ilicite şi să investească sume colosale în vile fără să fie cercetat nici măcar de Finanţe?

 

Cum motivează judecătorul arestarea

Şărban Ioan Cătălin este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, tâlhărie, tâlhărie calificată, precum şi distrugere, Burz Eugen Teodor pentru constituire de grup infracţional organizat, complicitate la tâlhărie calificată, precum şi Mureşan Sorin Marius, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, precum şi instigare la distrugere.

Magistratul de la Tribunalul Arad explică de ce au fost reţinuţi cei trei:

“Judecătorul de drepturi şi libertăţi reţine că, infracţiunile de care sunt acuzaţi cei trei inculpaţi prezintă un grad de pericol ridicat în contextul actual, context în care, neluarea unor măsuri preventive faţă de anumite persoane, în condiţiile în care există indicii cu privire la implicarea lor în desfăşurarea unor activităţi ce pot avea consecinţe deosebit de grave, ar justifica o sporire a neîncrederii opiniei publice în realizarea actului de justiţie, consecinţă incompatibilă cu principiile unei societăţi democratice”, se arată în motivarea judecătorului de la Tribunalul Arad care a decis arestarea preventivă a celor trei inculpaţi.

 

IPJ Cluj tace, DIICOT Arad face

Gazeta de Cluj a solicitat oficialilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului(IPJ) Cluj să ne menţioneze dacă hoţii celor 50.000 de euro ai lui Emrad Jurbaka au fost depistaţi după 7 ani de anchete. Suntem curioşi când vom primi un răspuns în urma acestei solicitări întârziate…

De altfel, suntem curioşi dacă procurorii de la DIICOT Arad, cei care cercetează cazul lui Sorin Mureşan şi a celorlalţi interlopi cunosc ameninţările care circulă pe raza judeţului Cluj cu privire la persoanele vătămate şi dacă intenţionează să ia măsuri şi faţă de alte persoane din anturajul lui Sorin Mureşan zis Luduşu. Mai ales că influenţarea unei anchete penale prin intermediul ameninţărilor este un motiv pentru a cere mandat de arestare preventiva…

 

Luduşu şi spargerea de la Banca Transilvania

Gazeta de Cluj a scris de numeroşi ani despre faptele de care este suspectat Luduşu. El a fost protejat în continuare. Chiar dacă în cazul jafului de la Banca Transilvania din Mănăştur poliţiştii au găsit doi suspecţi, pe Bogdan Baciu şi Andrei Hosu, nu este clar dacă cei doi au comis infracţiunea respectivă. Doar unul dintre cei doi, Andrei Hossu, a fost condamnat la 17 ani de închisoare pe fond, iar la apel au fost ambii condamnaţi la 10 ani de închisoare. Asta cu toate că toate expertizele arată că cei doi nu seamănă cu jefuitorii. Cauza se judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Dar până să fie descoperiţi cei doi suspecţi, Gazeta de Cluj v-a prezentat o ipoteză şocantă: Luduşu ar fi în spatele jafului de la Banca Transilvania.

Din informaţiile noastre, spargerea de la Banca Transilvania a fost instrumentată de o bandă de hoţi profesionişti, aflaţi sub atenta îndrumare a lui Mureşan Sorin, zis şi Luduşul, scria atunci Gazeta de Cluj. Ca un amănunt esenţial, în preajma jafului de la Banca Transilvania, Luduşul a fost văzut în compania unor cunoscuţi spărgători de maşini blindate, fiind foarte probabil ca aceia să fie cei care au dat spargerea în Mănăştur. Cea mai importantă „afacere” a lui Luduşul este legată de o tranzacţie cu ceasuri şi bijuterii de colecţie.

 

Ce spune probatoriul:

1) În data de 10.10.2013, în jurul orelor 17.50, în mun.Arad, prin violenţă, sub coordonarea directă a inculpatului Şărban Ioan Cătălin, suspectul Butnaru Tudor şi încă o persoană de sex masculin (rămasă neidentificată până în prezent), au deposedat un bărbat de o geantă în care se afla suma de 220.000 lei (50.000 Euro). Ulterior, au părăsit locul faptei cu un autoturism marca VW Golf  III, de culoare vişinie, cu numere de înmatriculare de Bulgaria, la volanul căruia se afla inculpatul Burz Eugen Teodor;

2) În data de 16.03.2014, în jurul orelor 23.00, la instigarea inculpatului Mureşan Sorin Mircea, sub coordonarea directă a inculpatului Şărban Ioan Cătălin, suspecţii Butnaru Tudor şi Grişco Artiom au distrus prin incendiere autoturismul  marca Land Rover, parcat pe o stradă din municipiul Cluj-Napoca. Prejudiciul cauzat persoanei vătămate (proprietarul autoturismului) este în valoare de 30.500 lei;

3) În cursul dimineţii de 25.04.2013, în jurul orelor 08.00, sub coordonarea directă a inculpatului Şărban Ioan Cătălin, suspectul Butnaru Tudor şi o altă persoană de sex masculin (rămasă neidentificată până în prezent),  au atacat un alt bărbat din municipiul Cluj-Napoca în timp ce acesta se deplasa de la domiciliu spre parcarea din apropierea blocului. Prin exercitarea de violenţe şi ameninţări, cei trei membri ai grupării l-au deposedat de geanta pe care o avea asupra sa, în care se aflau diverse acte precum şi suma de 273.819,8 lei.

sorin muresan diicot grup infractional toma rusEmad Jurbaka

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.