Dumitru Fărcaș avea alcoolemie de 1,25 la mie în sânge când a fost surprins de polițiștii de la IPJ Cluj, conform datelor de la Institutul de Medicina Legală (IML) Cluj. Cu toate acestea, oficialii IPJ Cluj par să îl protejeze pe cunoscutul taragotist, nedorind să ofere informații despre acest caz. În schimb, ei vor trebui să demareze cercetarea penală asupra lui Dumitru Fărcaș, iar ca să arate că dosarul nu este influențat de celebritate personalului, polițiștii ar trebui să cerceteze cu celeritate cauza.

 

Gazeta de Cluj este singurul ziar din România care a relatat despre faptul că taragotistul clujean Dumitru Fărcaș a fost surprins vineri seară băut de poliție după festivalul ”Taragotul de aur”, făcut în cinstea sa. Cu toate acestea, oficialii IPJ Cluj nu au dorit nici măcar să confirme subiectul.

”Datele solicitate cu privire la persoana menţionată nu se încadrează în dispoziţiile Legii nr. 544/2001, întrucât nu privesc informaţii de interes public. Articolul 12 din Legea nr. 544/2001 prevede în mod expres la alin. 1, lit. d că se exceptează de la accesul liber al cetăţenilor„informaţiile cu privire la datele personale”. La articolul 2 , lit. c din acelaşi act normativ se prevede că „prin informaţie cu privire la datele cu caracter personal se înţelege orice informaţie privind o persoana fizică identificată sau identificabilă”, arată oficialii IPJ Cluj într-un răspuns oferit la solicitarea Gazeta de Cluj.

 

Dumitru Fărcaș a băut cinci butelii de vin

 

Polițiștii clujeni l-au surprins băut la volan pe maestrul Dumitru Fărcaș, cetățean de onoare al orașului de cinci stele Cluj-Napoca. Taragotistul își conducea vineri seara propria mașină înspre casă după festivalul ”Taragotul de Aur”, făcut în cinstea lui de către autoritățile locale. Dumitru Fărcaș ar fi băut înainte de începerea evenimentului aproximativ 5 ”butelii” de vin, conform unor surse din apropierea artistului. Fărcaș a stat până la 6 dimineața la Institutul de Medicină Legală (IML) din Cluj-Napoca pentru a oferi medicilor legiști probe pentru a-i putea stabili alcoolemia. Dumitru Fărcaș avea 0,5% pe etilotest.

 

Oraș de cinci stele, alcoolici de cinci stele

 

Nu oricine poate să circule în Cluj-Napoca băut la volan. Doar maeștrii, cetățenii de onoare, sau eventual taragotiștii, cei cărora li se organizează ziua de naștere din bani publici sau cei după numele cărora se denumește sala principală din Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca. Ne întrebăm dacă la fiecare eveniment de cinci stele la care a participat maestrul Dumitru Fărcaș acesta a consumat băuturi alcoolice și a condus singur până acasă. Ne întrebăm dacă la sărbătorirea a 75 de primăveri din bani publici Dumitru Fărcaș a avut bani să își angajeze și un șofer. Sau idolatrizarea celebrului taragotist clujean va depăși faptul că a condus băut după un festival făcut în cinstea sa? Dumitru Fărcaș a pus în pericol viața cetățenilor din Cluj-Napoca conducând sub influența băuturilor alcoolice.

Oficialii IML Cluj au confirmat pentru Gazeta de Cluj că ”s-au preluat probe în cazul lui Dumitru Fărcaș, dar că nu se știe încă rezultatul.”

De altfel, Dumitru Fărcaș a fost artistul favorizat de dreapta clujeană în frunte cu Emil Boc. Artistul a cântat în majoritatea campaniilor electorale pentru candidații dreptei. În ultima campanie prezidențială a cântat pentru președintele ales al românilor, Klaus Iohannis.

 

Circula fără faruri

 

Dumitru Fărcaș, cetățean de onoare al orașului de cinci stele Cluj-Napoca, a rămas vineri seara fără permis după ce a condus beat după propriul concert de la Casa de Cultură a Studenților. Maestrul avea 0,5% alcoolemie conform datelor de la etilotest, el refuzând în primă instanță să sufle în fiola polițiștilor, acceptând doar să ofere probe biologice la Institutul de Medicină Legală, ne-a arătat o sursă.

Dumitru Fărcaș a recunoscut pentru Gazeta de Cluj că a fost oprit de poliție, dar doar pentru că circula fără faruri. El ne-a spus că i s-a pus fiola, dar că nu i s-a luat permisul de conducere. El spune că nu știe rezultatele de la etilotest. Probabil s-a referit la rezultatele de la IML Cluj.

”Da, e adevărat că mi s-a cerut să suflu în fiolă. Nu am refuzat, tocmai că nu am refuzat. Am avut festivalul meu, festival național. Nu știu ce mi-a ieșit. Alcoolemie nu am avut că eu veneam de acasă. Nu am aprins farurile că era strada foarte luminată. I s-a părut că era o mașină furată. Le-am suflat în fiolă și nu a ieșit nicio chestie. Nu mi-a luat nimic, absolut. Nu mi-a luat niciun cazier, nimic”, a declarat în lunea post-eveniment Dumitru Fărcaș pentru gazetadecluj.ro.

Ulterior, sunat de reporterii de la Gazeta de Cluj ca sa fie întrebat despre datele care există la IML Cluj, maestru Dumitru Fărcaș nu a mai putut fi contactat.

 

Cine este Dumitru Fărcaș?

 

Dumitru Fărcaș este cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca, dar și al altor orașe din România și din China. Dumitru Fărcaș a primit în 2013 suma de 10.000 de lei din bani publici pentru a-și sărbători cei 75 de ani de existență. Banii au provenit de la Primăria municipiului Cluj-Napoca, suma fiind acordată de Consiliul Local-Cluj-Napoca. Menționăm că este singurul artist din Cluj-Napoca care a primit o sponsorizare pentru ziua de naștere de la Primăria Cluj-Napoca, el fiind un apropiat al primarului Emil Boc. Niciun alt cetățean de onoare al municipiului nu a mai primit vreo sumă de bani pentru serbarea zilei de naștere.

Mai mult decât atât, o sala din Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca a fost denumită după maestrul Dumitru Fărcaș. Culmea sau nu, Dumitru Fărcaș face reclamă unei companii de băuturi din Cluj: Prodvinalco.

 

CV-ul taragotistului Dumitru Fărcaș

 

Face parte dintr-o familie cu tradiție muzicală; bunicul, tatăl și cei doi frați mai mari au cântat la fluier. Dumitru se familiarizează cu instrumentul și se înscrie la liceul de muzică în 1956, se arată pe wikipedia.org. Din 1962 până în 1967 urmează cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, în cadrul Facultății de Interpretare, la clasa de oboi.

Fărcaș i-a ascultat în înregistrări difuzate la radio pe taragotiștii Luță Ioviță, Ion Murgu Bănățeanu, Iosif Milu etc. După absolvirea academiei clujene, învață autodidact taragotul, împrumutând unele tehnici din cele specifice oboiului.

Dumitru Fărcaș și-a început cariera profesională în 1960, când s-a angajat ca instrumentist al Ansamblului „Maramureșul” din Baia Mare. În 1962 a preluat Ansamblul „Mărțișorul” al Casei de cultură a studenților din Cluj-Napoca, împreună cu care a obținut numeroase premii naționale și internaționale.

 

Tiberiu Hrihorciuc

4 COMENTARII

  1. maestrul farcas este simpatic, el canta pentru oricine il invita….a gresit, este un dus cu apa rece…va trece si peste asta…..faptul ca e apropiat a lui emil boc un este ceva grav……

  2. Situatia trebuie foarte bine analizata de sefii din IPJ Cluj .
    Pana la urma discernamantul celor care au avut de rezolvat situatia la fata locului trebuia sa primeze ca doar ……nu or fi toti chei de altar ……
    Dar daca asa am fost invatati sa ne tratam valorile nationale …..NE MERITAM SOARTA.

  3. Sa fii o valoare nationala este una , si Dumitru Farcas este , iar sa conduci mort de beat este alta. Este o treaba care putea avea consecinte mult mai grave decat un dosar penal. Putea sa coste o viata de om, eventual a unui apropiat al indulgetilor care au facut comentariile anterioare.
    Sunt doua lucruri care nu trebuie amestecate.
    Toata stima pentru politistii care si-au facut treaba corect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.