Scandalul rampelor ecologice pare că este un laitmotiv în România. O firmă din Craiova, care a câştigat o licitaţie de peste 27 de milioane de lei organizată de CJ Bistriţa Năsăud, s-a retras subit din cadrul contractului. Reprezentanţii firmei spun că li s-ar fi spus că dacă nu se retrag nu vor mai putea participa veci la vreo licitaţie din ţară. După retragerea craiovenilor, CJ Bistriţa Năsăud a atribuit contractul respectiv unui consorţiu condus de o firmă care beneficia de protecţia lui Dan Voiculescu.

 

Anul trecut, Consiliul Judeţean Bistriţa Năsăud a organizat o licitaţie pentru achiziţionarea unui sistem de colectare a deşeurilor în valoare de peste 27 de milioane de lei. La licitaţie printre alte firme s-au înscris SC EUROPEAN WASTE TECHNOLOGY, din Craiova, şi un consorţiu de firme condus de SC Iridex Group, cu sediul în comuna Voluntari.

În urma licitaţiei, contractul a fost atribuit firmei craiovene, însă cei de la Iridex au contestat rezultatul la CONSILIUL NAŢIONAL DE SOLUŢIONARE A CONTESTAŢIILOR. În cadrul deciziei Nr.1697/174 C10/1616 emisă la jumătatea anului trecut, autoritatea a concluzionat că licitaţia a fost atribuită în mod corect firmei SC EUROPEAN WASTE TECHNOLOGY.

”Îndeplinirea de către ofertantul SC European Waste Technology a cerinţei de calificare privind experienţa similară. Faptul că presupusa modificare a ofertei financiare de către ofertantul SC European Waste Technology prin răspunsul la clarificări nr. 018/21.02.2013 nu constituie motiv de neconformitate ci se înscrie în situaţia unei erori aritmetice a cărei corectare se impune potrivit prevederilor art. 60 din HG 925/2006 cu modificările ulterioare. Faptul că autoritatea contractantă nu a depus diligenţele pentru evaluarea completă a ofertei depuse de SC European Waste Technology, motiv pentru care se impune reevaluarea acesteia, cu solicitarea de noi clarificări. În ceea ce priveşte aspectul privind îndeplinirea de către ofertantul SC European Waste Technology a cerinţei de calificare privind experienţa similară acţionează autoritatea de lucru judecat, această cerinţă fiind stabilită în mod definitiv ca îndeplinită şi în consecinţă criticile formulate de către Iridex Group Plastic privind acest aspect nu vor mai fi luate în discuţie. Aceeaşi situaţie, autoritatea de lucru judecat, acţionează şi în ceea ce priveşte modificarea ofertei financiare de către ofertantul SC European Waste Technology prin răspunsul la clarificări nr 018/21.02.2013, constată ca eroare aritmetică corectabilă. Pe de altă parte, decizia 1087/C11/877/29.03.2013 a CNSC a constatat evaluarea incompletă a ofertei depuse de către ofertantul SC European Waste Technology, a dispus reevaluarea acesteia cu o solicitare de noi clarificări pentru stabilirea admisibilităţii/inadmisibilităţii ofertei în cauză. În concluzie, decizia CNSC a stabilit netemeinicia unei motive de respingere a ofertei”, arată motivarea CNSC.

 

De ce să renunţi la 27 de milioane de lei? Că trebuie!

În concluzie, autoritatea stabileşte că ”în temeiul prevederilor art. 278 alin. (4) si (6) din OUG nr. 34/2006, cu modificările şi completările ulterioare, dispune continuarea procedurii, după îndeplinirea dispoziţiilor de mai sus, prin solicitarea de clarificări si reanalizarea admisibilităţii ofertei depuse de către asocierea SC EUROPEAN WASTE TECHNOLOGY SRL – Nord Engineering SRL Italia, potrivit celor menţionate in motivare, in termen de 15 zile de la comunicarea prezentei decizii. În temeiul art. 278 alin. (5) din OUG nr. 34/2006, cu modificările şi completările ulterioare, respinge criticile formulate de contestatorul SC IRIDEX GROUP PLASTIC SRL la punctele 1., 2.3., 3 si 4. din contestaţie, conform motivării”.

Astfel, CJ Bistriţa Năsăud ar fi trebuit să continue procedurile de atribuire a contractului către SC EUROPEAN WASTE TECHNOLOGY.

Cu toate acestea, cei de la Iridex au deschis un proces care, a avut ca ultim termen luna septembrie a anului trecut. Judecătorii Curţii de Apel Cluj au decis că cei de la SC EUROPEAN WASTE TECHNOLOGY au câştigat în mod corect licitaţia de peste 27 de milioane de lei.

”Respinge ca lipsită de interes plângerea formulată de Asoc. IGP SRL – SC T SRL – SC ER SRL (ASOCIEREA SC IRIDEX GROUP PLASTIC SRL – SC TRIPLAST SRL – SC EUROPLAST ROM NIA SRL PRIN LIDERUL ASOCIERII SC IRIDEX GROUP PLASTIC SRL) prin liderul asocierii SC IGP SRL împotriva Deciziei CNSC nr. 1697/174C10/1616/17.05.2013. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 13.09.2013”. arată minuta sentinţei.

Însă, în mod inexplicabil, craiovenii de la SC EUROPEAN WASTE TECHNOLOGY şi-au făcut bagajele şi au declarat că renunţă la contractul de 27 de milioane de lei. Voalat şi fără a face declaraţii publice, motivul renunţării bruşte la o asemenea afacere a constat în câteva presiuni venite de la ”nivel înalt”: ”dacă nu renunţaţi nu mai vedeţi nici o licitaţie de acum înainte!”.

 

Protecţia ”varanului”

Conform unor informaţii apărute în presă, cei de la Iridex sunt lipiţi ca o ventuză de licitaţiile publice făcute în domeniul deşeurilor. Compania a mai primit aproape 49 de milioane de lei pentru construirea centrului de Management Integrat al Deşeurilor, staţiei de sortare şi staţiei de compost şi 8,4 milioane de lei pentru construcţia a 5 staţii de transfer şi 5 centre de colectare.

”Compania controlată de fostul senator PC de Buzău Corneliu Pascu este abonată la bani publici, printre cei cu care a încheiat contracte numărându-se Serviciul de Protecţie şi Pază, Penitenciarul Jilava, unde a reabilitat reţeaua de canalizare pentru 3,7 milioane de lei, Electrica Ploieşti, Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, Regia Autonomă de Transport Ploieşti, Distrigaz Sud, Portul Constanţa sau Primăria Buşteni. De-a lungul timpului, Corneliu Pascu a fost asociat de presă de nenumărate ori cu Dan Voiculescu, fiind considerat „pion de vârf al reţelei Voiculescu”. Clădirea în care funcţionează Iridex Group a găzduit şi redacţiile unor publicaţii patronate de Dan Voiculescu. Omul de afaceri se află şi în Top Forbes 200 miliardari pe locul 150, cu o avere estimată la 34 de milioane de euro. În anul 2012, Corneliu Pascu a intrat şi în atenţia DNA, tot din cauza unei licitaţii publice, de data aceasta la Giurgiu, care viza concesionarea serviciilor de operare a Centrului de Management Integrat a Deşeurilor. Pascu este acuzat de fals în înscrisuri oficiale, uz de fals, abuz în serviciu, dare de mită, trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă, scriu cei de la stirigiurgiu.ro”, arată un articol apărut pe adevărul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.