De-a lungul ultimelor doua saptamani, Ziar de Cluj v-a prezentat, in premiera, informatii si detalii relevante despre dosarul „Mita la Uioreanu”, anuntand ca mai are  dezvaluiri pentru cel putin inca doua saptamani.

Starea de coruptie din Consiliul Judetean este una cu adanci radacini provenind din mandatele trecute. Coruptia a fost o stare de fapt si in mandatul lui Alin Tise, cand vicele Radu Bica a fost arestat pentru luare de mita, dar si in mandatul lui Uioreanu, cand procurorii DNA au plusat, retinandu-l chiar pe presedintele institutiei.

Odata cocotati la putere, oamenii de partid incep o viermuiala ferita de ochii publicului, o viermuiala prin care incearca sa intre prin toate gaurile cascavalului Statului Roman, pentru a suge contracte, alocari, numiri pe post, folosindu-se de toate armele – spaga, presiuni, controale sau trafic de influenta. 

Astazi va vom prezenta una dintre cele mai interesante informatii pe care Razvan Pop o ofera procurorilor DNA Cluj, in marturia pe care o face cu ocazia anchetarii sale. N-ati mai auzit de acest tun pentru ca el a fost facut „pe silent” si este atat de subtil si cuprinde detalii atat de indepartate de zona de interes normala a presei, a procurorilor sau a serviciilor, incat, daca nu era marturia lui Pop, tunul s-ar fi putut desfasura cu succes si niste smecheri din administratia locala si-ar fi tras niste sute de mii de euro in buzunare.

 

De unde am pornit

 

Punctul de pornire al anchetei noastre este chiar declaratia lui Razvan Pop, unde acesta ofera informatie in premiera, pe care v-o prezentam in cele ce urmeaza. Ca sa evitam orice posibile acuzatii cum ca Razvan Pop ar putea minti in fata procurorilor sau ca nu ar fi informat (ceea ce este greu de crezut) despre smenurile lui Uioreanu, am luat declaratia lui Razvan Pop si am inceput sa sapam pentru a gasi lucruri care sa probeze acuzatiile premisei, care sa ne faca sa intelegem daca acuzele sale au un sambure de adevar. Si credem ca am reusit.

Dupa ce veti citi aceasta ancheta marca Ziar de Cluj, ce pleaca de la declaratia denuntatorului Razvan Pop, veti observa ca exista toate elementele care sa ne faca sa credem ca un consilier local clujean, ales al poporului, impreuna cu Horea Uioreanu si cu niste oameni de afaceri locali pregateau o „bubuiala” imobiliara care le-ar fi adus cel putin o jumatate de milion de euro „pe factura”, fiindca asa se fura mai nou, dragi clujeni, pe factura. 

 

Razvan Pop: „Consilierul Ovidiu Florian a negociat cu reprezentantul Kaufland suma de 500.000 de euro”

 

Iata ce pont ofera Razvan Pop  procurorilor DNA:

„Cunosc faptul ca Ovidiu Florian (consilier local PNL – n.r.) i-a propus lui Uioreanu Horea o afacere in privat si a apelat la sprijinul si influenta sa pentru a lamuri unele chestiuni si pentru a facilita obtinerea aprobarilor pentru un schimb de terenuri detinute de Ministerul Educatiei prin institutul National de Masini Agricole (INMA). In concret, firma Kaufland intentiona sa construiasca un hipermarket in zona Iulius Mall, pe un teren al Agromec-ului, in mijlocul caruia INMA are o cladire, fara a fi proprietar al terenului de sub cladire. Ideea era ca, prin interventii la nivel de minister, institutia sa-si de acordul pentru a ceda cladirea si a primi in schimb, un teren si cladire in alta locatie. Pentru acest sprijin, Florian negociase cu reprezentantul Kaufland suma de 500.000 de euro, bani ce urmau sa fie primiti pe factura, insa acestia trebuiau impartiti in cote geale, dupa achitarea taxelor la stat. Terenul respectiv, vizat de cei de la Kaufland, era evaluat la 3,7 milioane de euro. Din cate cunosc eu, pana la acest moment, a fost semnat contractul de vanzare-cumparare cu Agromexul, iar in privinta INMA s-a facut oferta imobiliara privind schimbul de proprietati” , arunca bomba Razvan POP, consilierul personal al lui Uioreanu.

 

AGROMEC – o ciordeala din vechime

 

Ehei, numele de Agromec reprezinta, la randul sau, un smen in sine, de care isi mai amintesc putini clujeni. Societatea AGROMEC din Cluj Napoca se ocupa, pana in 1989, de reparatiile utilajelor agricole si avusese 350 de angajati. Pe societate a pus mana un afacerist local, Adrian Marginean, cel care, cu o rabdare de elefant, a asteptat pensionarea ultimilor mecanici care deserveau societatea, anuntand in 2009 ca societatea este in faliment, ca nu se mai poate face nimic si ca va mai putea supravietui doar din chiria unor spatii.

In fapt, societatea nu a murit niciodata, arata investigatiile facute de Ziar de Cluj. Firma fondata in 1991 a ramas in viata, bine merci, fiinda avea un potential imens de terenuri in patrimoniu. Este de la sine inteles de ce proprietarii SA-ului, dintre care se disting oamenii de afaceri Marginean Adrian Ioan, Persa Vasile si Cirebea Liviu, au tinut, in mod expres, sa o tina in viata prin cifre de afaceri constante si mici, cu profit sau pierderi mici. Ca Agromecul nu a murit vedem din bilantul anului trecut, unde a raportat o cifra de afaceri de 385.195 de lei, cu o pierdere de 10.000 de euro.

Ce s-a intamplat efectiv cu patrimoniul vechiului Agromec, ne referim la terenurile de pe strada Vaida Voievod numarul 59, este greu de presupus.

Cert este ca cei trei au mai creat o companie AGROMEC UNU SA, cu aceiasi administratori, dar cu alt obiect de activitate: „Inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate” care are un angajat si capitaluri proprii in contabilitate de 864.000 de lei, cu active imobilizate de 670.000.

Mai pe sleau, ca sa va explicam golania, este foarte probabil ca Marginean si compania sa fi inchiriat si/sau transferat active importante imobiliare de pe Agromec Cluj SA pe AGROMEC UNU SA, in vederea tunurilor pe care le punaeu la cale.

 

Dovada ca pregateau tunul inca din ianuarie 2014

 

Altfel nu se explica de ce in acest an, asa cum ne-a dezvaluit o sursa bine informata, care ne-a pus la dispozitie documentul, AGROMEC UNU SA facea o adunare generala extraordinara pe 24 ianuarie 2014, unde hotara vanzarea terenului aflat in proprietatea AGROMEC UNU SA situat in Cluj-Napoca, strada Vaida Voievod numarul 59, in suprafata de 9.377 mp, identificat prin parcela in suprafata de 8.269 mp, inscrisa in CF la numarul 270713, prin parcela in suprafata de 1005 metri, inscrisa in CF la numarul 278056 si parcela in suprafata de 103 mp, inscrisa in CF cu numarul 287234 (acesta din urma urmand sa fie supus unor operatiuni de dezmembrare, alipire, iar constructiile urmand sa fie demolate – se spune in hotararea adunarii generale extraordinare a actionarilor AGROMEC UNU SA).

Actionarii AGROMEC UNU SA stiau ce pun la cale, ne dam seama din acest document, in care se spune ca se intentioneaza „pregatirea terenului pentru edificarea zonei comerciale”, adica demolarea constructiilor de pe teren inainte de semnarea contractului de vanzare-cumparare „sub rezerva unei penalitati contractuale in cuantum de  1 milion de euro, in favoarea AGROMEC UNU SA in cazul in care cumparatorul renunta la semnarea contractului de vanzare-cumparare dupa ce a avut loc demolarea constructiilor si pregatirea terenului pentru edificarea zonei comerciale”.

 

Teren pretios pentru o investitie-surpriza: Kaufland in Gheorgheni

 

In hotararea AGROMEC UNU SA se specifica faptul ca pretul de vanzare este de 3,6 milioane de euro plus TVA, la care se adauga costurile si demersurile necesare dezmembrarii/alipirii terenului – cost notar, lucrare cadastrala; demers CF, obtinere certificat urbanism, constituire servituti, autorizare de defrisare, aprobare PUD-PUZ, propunere fundare, pregatirea terenului, demolarea efectiva, deviere utilitati, mutarea/relocarea INMA.

Prevazatori, cei de la Agromec au mentionat in hotarare ca, la data semnarii antecontractului de vanzare-cumparare, cumparatorul va vira suma de 4,4 milioane de euro intr-un cont escrow.

 

Cei trei oameni de afaceri au pregatit proiectul imobiliar cu mult timp inainte, ne arata rezultatele unei alte investigatii pe care Ziar de Cluj a facut-o la comisia de Urbanism, unde AGROMEC UNU SA, prin firma de proiectare a consilierului local Ovidiu Florian, in urma cu exact un an si o luna, cerea un certificat de urbanism (nr. 1994/17.07.2013) pentru un teren situat pe strada Vaida Voievod numarul 59, pentru a afla daca exista impedimente in proiectul de „construire supermarket produse alimentare si nealimentare, reamplasarea Institut Agromec, elaborare PUZ”. 

 

E usor sa construim cand de un conslier local noi ne lipim

 

Este evident ca cei trei oameni de afaceri aveau nevoie si de o parghie buna la Primarie, pe care Razvan Pop ne-o indica in persoana consilierului local Ovidiu Florian, poreclit si „Pisica” (n.r. in partid se spune ca el cade mereu in picioare), care ne-a confirmat pe fata ca el este cel care, in calitate de proiectant al lui Kaufland, are aceasta implicare.

Intr-o declaratie facuta pentru Ziar de Cluj, consilierul local Ovidiu Florian sustine ca nu vede nicio incompatibilitate, nici macar morala, in faptul ca firma pe care o administreaza se ocupa de proiectul unei tranzactii majore din punct de vedere urbanistic, in zona Gheorgheni, si ne cere sa renuntam la ipocrizie. 

 

„Haideti, domnule Alexa, sa renuntam la ipocrizie, la ipocrizia acestei societati si sa nu ne mai prefacem. Am muncit ani de zile pentru a crea firma de proiectare, inainte de a deveni consilier local. Daca legea nu imi interzice, care e problema? Nu vad nicio incompatibilitate, nici macar morala! Tranzactia nu este facuta, Kaufland si Agromec nu s-au inteles la pret, si cu asta basta! S-a scos un certificat de urbanism, la solicitarea firmei mele, ca sa se vada daca e posibila construirea unui Kaufland. Si da, e posibila, dar tranzactia intre cele doua entitati private nu s-a realizat”, spune Ovidiu Florian.

 

Intrebat fiind daca i se pare un avantaj prezenta sa, in calitate de consilier local, in fata oricarui mare retailer care ar vrea sa construiasca supermarketuri la Cluj, domnul Ovidiu Florian a spus ca este o exagerare si ca dumnealui lucreaza de multi ani cu concernele mari si in special cu cei care detin Kaufland si LIDL, pentru care a mai proiectat si alte obiective in trecut.

 

„Am lucrat pentru LIDL, detinut de acelasi grup care are si Kaufland. Sotia e arhitect, iar eu sunt administrator al firmei, si, in privinta cladirii de la INMA, nu am facut decat sa avizam Kaufland ca exista o problema, o reclamatie. Nu stiu de ce Razvan Pop m-a mentionat in declaratia lui, nu stiu la ce suma de 500.000 de euro se refera, fiindaca nu am facut nimic, nicio negociere cu Kaufland”, spune Ovidiu Florian, caruia i se pare foarte normala „fuziunea” dintre statutul de consilier local, reprezentant al unei instritutii ce emite autorizatii de constructie si calitatea unui administrator de firma de proiectare care face proiecte de urbanism si solicita autorizatie de constructie.

Ovidiu Florian sustine ca nu a cerut nicio influenta de la Uioreanu pentru schimbul de terenuri si insinueaza, in declaratia data Ziar de Cluj, ca Razvan Pop poate sa spuna orice in fata procurorilor DNA ca sa-si scape pielea.

 

Razvan Pop: „Florian i-a dat lui Uioreanu un comision”

 

In completarea declaratiei, Razvan Pop il acuza pe consilierul local Ovidiu Florian ca a venit si cu un plic cu bani pentru Uioreanu. :

„In septembrie 2013 si apoi la data de 1 noiembrie 2013, Ovidiu Florian m-a cautat si mi-a dat suma totala de 1.500 de euro. Banii erau conveniti ca si comision pentru acordare catre firma DAFO LOGISTIC a contractului pentru proiectarea amfiteatrului de la Univers T. Discutiile le-a purtat Florian direct cu presedintele. Eu doar am fost cautat pentru primirea banilor. In prezent, Ovidiu Florian se afla in negocieri cu CJ Cluj pentu obtinerea contractului Studiu de Fezabilitate si Proiect Tehnic pentru proiectul Unitatea Speciala de Aviatie, pentru care s-au alocat 15.000 de euro”, isi incheie acuzele Razvan Pop.

Ovidiu Florian, fostul coleg de partid al lui Razvan Pop, neaga acuzatiile de dare de mita si spune ca nu a dat niciodata bani nimanui. Intrebat fiind de unde ar putea sti Razvan Pop detalii extrem de intime despre tranzactiile dintre o societate privata si alta societate privata, consilierul local a declarat ca nu-si explica.

„Habar nu am de unde stie Razvan toate acestea si de ce le-a spus. Am avut o relatie normala, de colegi de partid; acuma el a declarat multe, si-a aparat interesul”.

Totusi, Ovidiu Florian recunoaste indiciile lui Razvan Pop despre interesul firmei sale pentru platforma la unitatea Speciala de Aviatie, dar spune ca acolo nu s-a concretizat nimic, facand o ultima precizare, ca inca nu a dat declaratii la DNA, dar, daca va fi chemat, va merge sa raspunda la orice intrebare”

 

Un consilier local foarte bogat

 

Potrivit declaratiei de avere, Ovidiu Florian este unul dintre cei mai instariti consilieri locali. Detine din 2005 cinci apartamente construite impreună cu sotia, din 2006 o casa de vacanta si tot din 2005 o masina Audi A6. Anul trecut a cumparat impreună cu sotia si cu o alta familie 2100 metri patrati in cartierul Buna Ziua, cel mai probabil pentru un proiect imobiliar. Detine obiecte de arta si bijuterii de 50.000 de euro. Anul trecut a si vandut un apartament in Cluj-Napoca unui anume domn Muresan cu 32.000 de euro.

Ovidiu Florian este asociat in cinci firme: N&D International SRL, Arh Consult Solution SRL, Zorilor Restaurant SRL, Dafa Logistic SRL si Telemax SRL.

 

Conectat la banii CJ. Legea ii permite!

 

Portalul de justitie Clujust.ro, a publicat recent o dezvaluire interesanta despre Ovidiu Florian, care a avut anul trecut contract, prin firma lui de proiectare, cu societatea Univers T SA, deținuta de Consiliul Județean Cluj. Consilierul local este din PNL, la fel ca și directorul societății consiliului județean.

Informația apare chiar în noua declarație de interese a consilierului local PNL Ovidiu Florian. Acesta a trecut că a avut în 2013 un contract de proiectare cu Univers T SA, în valoare de 12.500 de euro, oferit prin încredințare directă.

Firma care a derulat contractul este Arh Consult Solution SRL, deținută în proporții egale de Ovidiu Florian și soția lui, Florina Florian.

”A fost un contract pentru proiectarea unor terenuri de tenis”, a declarat consilierul local.

Directorul societății Univers T SA este Valentin Lungu, și el membru PNL, fost protestatar în Piața Unirii împotriva regimului Băsescu.

”Nu a fost licitație căci valoarea este sub 30.000 de euro. A fost o negociere directă. Din câte știu eu au fost mai mulți ofertanți. S-a ales oferta cu prețul cel mai mic. Totul a fost corect”, spune Valentin Lungu.

Surse din PNL Cluj spun că Ovidiu Florian este apropiat de Răzvan Pop, consilierul președintelui suspendat al CJ Cluj, Horea Uioreanu, arestat preventiv pentru corupție.

Într-adevăr, legea ANI le interzice consilierilor locali doar să nu deruleze afaceri cu regiile sau societățile din subordinea Consiliului Local și să nu voteze hotărâri în favoarea firmelor pe care de dețin ei sau rudele lor.

Firma consilierului, Arh Consult Solution SRL, elaborează documentații de urbanism pentru diverși beneficiari, care sunt prezentat spre aprobare Comisiei de urbanism și amenajare a teritoriului, din care face parte și Ovidiu Florian. Potrivit legii, acesta trebuie să se abțină de la dezbateri și de la votarea proiectelor de planuri urbanistice solicitate de firma lui și a soției sale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.