România se îndreaptă spre incapacitate de plată. Societăţile comerciale nu pot supravieţui fără investiţiile finanţate din bugetul de stat. „Poate FMI ne înţelege şi ne ajută”

Criza politică actuală poate aduce România în incapacitate de plată. Bugetul pe anul 2010 este „în întârziere”, motiv pentru care Fondul Monetar Internaţional ar putea să nu mai acorde României tranşa din luna decembrie. Principalul motiv pentru această întârziere este reprezentat de faptul că în momentul de faţă, ţara este guvernată de un cabinet interimar, care potrivit Constituţiei, nu are dreptul să emită proiecte de legi, având doar un rol pur administrativ. Şi ca o consecinţă directă, acest cabinet nu poate emite nici proiectul de lege pentru bugetul pentru anul 2010. „Actualul Guvern fiind demis nu mai poate emite proiecte de lege. Ca să se trimită proiectul de lege în Parlament, trebuie să îl emită în primul rând. Mai mult decât atât, bugetul pe anul 2010 trebuie elaborat în baza acordului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), iar noi în decembrie avem o altă tranşă de primit de la FMI”, a declarat vicepreşedintele Comisiei prezidenţiale pentru buget, finanţe şi bănci, Gheorghe Ialomiţianu.

„Investiţiile cuprinse în buget sunt în pericol”

Potrivit legii, Guvernul trebuie să trimită Parlamentului proiectul de buget pentru anul următor până în data de 15 octombrie a anului în curs. Legea 500/2002 privind finanţele publice prevede modalitatea de a transmite proiectul de buget la Guvern şi Parlament. Articolul 35, alineatul 1 prevede faptul că „Ministerul Finanţelor Publice, pe baza proiectelor de buget ale ordonatorilor principali de credite şi a bugetului propriu, întocmeşte proiectele legilor bugetare şi proiectele bugetelor, pe care le depune la Guvern până la data de 30 septembrie a fiecărui an”, iar alineatul 4 a aceluiaşi articol prevede că “după însuşirea de către Guvern a proiectelor legilor bugetare şi de buget, prevăzute la alin. (1), acesta le supune spre adoptare Parlamentului cel mai târziu până la data de 15 octombrie a fiecărui an”. Ministrul de resort a declarat în cursul săptămânii trecute că Ministerul Finanţelor lucrează încă la proiectul de buget pentru anul 2010, deci nici măcar de prima etapă nu s-a trecut. „Lucrăm la elaborarea bugetului şi centralizăm informaţiile, dar aprobarea şi trimiterea legii în Parlament reprezintă prerogativa viitorului Guvern”, a declarat săptămâna trecută ministrul interimar al Finanţelor, Gheorghe Pogea, potrivit Mediafax. Cu toate acestea, bugetul pe 2010 este un problemă extrem de importantă pentru România, cu atât mai mult cu cât de acest aspect depinde acordul cu FMI, deci plata salariilor bugetarilor sau a pensiilor. „Aşa cum se elaborează bugetul şi se aprobă, reprezintă condiţii pentru acordarea tranşei din decembrie. Este posibil ca tranşa din decembrie să nu fie acordată. FMI a cerut să se aprobe bugetul pe 2010 dacă vine tranşa din decembrie. Dacă nu se numeşte Guvernul în timp util şi nu se va aproba bugetul, sigur că e în pericol tranşa din decembrie. În aceste condiţii este în pericol să nu se mai poată plăti pensiile, salariile, investiţiile cuprinse în buget sunt în pericol să nu mai poată fi plătite, se poate ajunge la blocaj financiar. Investiţiile se derulează în continuare, dar este posibil ca agenţii economici care au efectuat lucrări la instituţiile publice să nu îşi primească banii. Poate FMI ne înţelege şi ne ajută. Să sperăm că nu se întâmplă aşa ceva. Eu sper că FMI o să ne sancţionează. O să se renegocieze şi va veni tranşa din decembrie. Cred că va analiza cu responsabilitate şi nu va lua o decizie astfel încât noi să intrăm în incapacitate de plată. Cred că FMI va evita această situaţie”, a explicat Gheorghe Ialomiţianu.

„Tot ceea ce se întâmplă rău în ţara asta este datorită ambiţiilor politice”

Problema legată de plata investiţiilor este „ancorată” mult mai adânc în societatea românească. De la companiile mari de construcţii care lucrează pentru stat şi până la firmele mici, toate riscă să ajungă în situaţia falimentului dacă această prezumţie sumbră se adevereşte. Vicepreşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii, Ioan Aşchilean, a declarat faptul că întârzierea apropbării bugetului poate fi fatală pentru multe companii. „Societăţile comerciale din construcţii nu pot să îşi gândească un plan de afaceri şi un buget pe 2010 fără investiţiile finanţate din bugetul statului sau din bugetul comunităţii europene. Anul acesta, între 60 şi 70 % din lucrări au beneficiat de finanţare guvernamentală sau locală. Ar fi un dezastru pentru industria construcţiilor din România ca în 2010 să nu fie lucrări plătite din bugetul statului. Şi în cadrul conferinţei anuale a inginerilor constructori din România s-a discutat această chestiune şi într-adevăr sunt semnale destul de puternice pe acest plan şi suntem foarte îngrijoraţi. În perioada următoare va fi o reuniunea la nivelul Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO) pentru a vedea care sunt măsurile pe care le vom lua, să vedem ce putem face în viitor pentru a evita o turnură foarte îngrijorătoare care ar putea să apară. Mai mult, firmele de construcţii au foarte mult de încasat pentru lucrările din anul acesta. Foarte multe companii româneşti au lucrat pe linii de credit şi au susţinut lucrările fără să li se plătească anumite proiecte. În cazul în care se depăşeşte o perioadă de patru, cinci luni pentru plata de la bugetul statului, foarte multe firme intră în faliment. Procentul exact nu îl cunosc, dar este un procent foarte mare pentru că toate companiile mari funcţionează pe sistemul lucrărilor plătite din bugetul statului sau din bugetul comunităţii europene şi la rândul lor au foarte mulţi subcontractori cu firme mici, care dacă nu sunt plătiţi la timp, închid firmele. Sunt foarte multe firme mici care lucrează doar pentru manoperă, sunt foarte mulţi furnizori, care dacă nu îşi primesc banii îşi închid făbricuţele, deci e o problemă foarte, foarte gravă. Nici vorbă să mai poată susţine alte lucrări. Noi nu putem să influenţăm deciziile care trebuie luate acum, dar ARACO şi alte asociaţii patronale din construcţii sau asociaţii profesionale au susţinut întotdeauna Ministerul Finanţelor şi Guvernul pentru a putea să-şi rezolve aceste probleme bugetare. Ca să fiu direct, tot ceea ce se întâmplă rău în ţara asta în ultimii zece ani este datorită ambiţiilor politice. În loc să facem progrese pentru a promova stabilitatea şi politici economice, nu facem altceva decât să susţinem interese de grup şi de partid. Acestea sunt lucruri foarte grave şi se şi demonstrază acest aspect. România a ajuns pe penultimul loc în Europa în craterul statelor europene ca şi probleme sociale”,  a susţinut Ioan Aşchilean.

La mâna politicienilor….

În cursul săptămânii trecute, premierul desemnat de Traian Băsescu, Lucian Croitoru, menţiona necesitatea României de a-şi respecta angajamentele. „Pe termen scurt, este o prioritate continuarea angajamentelor noastre financiare şi economice cu UE, FMI, Banca Mondială şi alte instituţii financiare. Criza a atins România în mod profund, mai mult decât ne-am aşteptat. Este foarte important să îndeplinim condiţionalităţile pe care autorităţile române s-au angajat să le respecte. Sunt prioritare cele care au scadenţă în decembrie, legea salarizării, a educaţiei, legea pensiilor şi sa avem adoptată legea responsabilităţii fiscale”, a precizat Croitoru. De asemenea, analistul economic Radu Limpede consideră că situaţia depinde în mod decisiv de politică. „Totul depinde de ce întâmplă în politică. Eu cred că se va găsi o soluţie, prin atitudinea FMI de a mai ierta, de a mai prelungi nişte termene limită, în aşa fel încât să ne încadrăm în condiţiile impuse. Sper să treacă în următoarele săptămâni o formă de proiect de buget agreată şi de FMI. Există totuşi şi varianta să se prelungească până în decembrie, după alegerile prezidenţiale, adică să se pregătească o „schiţă”  pentru buget şi acesta să fie votat după alegerile prezidenţiale de un nou premier, legitim. Este posibilă şi această variantă . Dacă se ajunge aici, este posibil să asistăm la evenimente similare cu cele de anul trecut. Din cauza schimbării Guvernului se poate ajunge din nou la mari întârzieri ale plăţilor către cei care au lucrări de construcţii, achiziţii cu statul şi aşa mai departe, pentru că va prima plata pensiilor şi a salariilor. Este posibil să vedem din nou blocaj financiar în creştere, să se ajungă la o adâncire a crizei economice”, a declarat Radu Limpede.

Silvia Boncuţiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.