Rade un Cluj intreg de isprava lui Mircea Buteanu de la Diesel, care a fost prins de o blogarita ca si-a matrasit pozele de la un concert, „clonand” in Photoshop spectatorii ca sa dea bine la sponsor.

Dar Mircea Buteanu este, fara indoiala, un om cu foarte mare experienta in organizarea de spectacole, e adevarat, un hatru, dar un mare visator, care de multe ori a investit in show-uri adevarate, la care a pierdut o groaza de bani, cunoscuta fiind predilectia multor clujeni spre mocaciuni.

Sa il vad, insa, pe chichiriciul Bogdan Buta, un putoi cu cioc ca isi da cu parerea despre Buteanu din calitate de „organizator de evenimente”, ei bine, asta mi-a cam dat cheie! Iar motorul revoltei mi s-a pornit cu demaraj maxim in momentul in care, tot in ziarul pe care il conduc, il vad pe acelasi papagal insolent, de aceasta data vorbind in numele organizatiei StudCard Omnipass, ca il ia la misto intr-un raspuns adresat redactiei noastre pe Ioan Baldea, consilier local.

Ioan Baldea militase in urma cu cateva zile pentru ideea ca studentii sa aiba gratuitate la transportul public fara obligatia de a-si achizitiona carduri studentesti de genul Omnipass, StudCard si alte organizatii capusa ce au diluat importanta acestui demers.

In general, ca cetatean, dar si ca ziarist, sunt foarte atent la acest gen de demersuri, pe care le initiaza oamenii ca Baldea. Nu imi permit sa le ignor, chiar daca le critic. Asta deoarece Ioan Baldea reprezinta ceva ce eu nu pot ironiza – voturile a mii de cetateni clujeni care i-au dat incredere sa ii reprezinte in Consiliul Local. Practic,cioflingarul de Bogdan Buta, despre care va voi vorbi mai jos descriindu-va nesimtirea lui plenara, isi permite sa il ia la misto pe reprezentantul cetatenilor si al institutiei care i-a votat gratuitatea de care el se foloseste pentru organizatia pe care o conduce. Asta da, tupeu!

Iar tupeul asta nu e intamplator, caci Bogdan Buta este cea mai sinistra intruchipare a capusei banului public din noua generatie. Predecesorul sau, Iancu Serbanescu, se limita la a-si cumpara pantofi italienesti din banii StudCard. Bogdan Buta se plimba intr-un Jaguar, manca-ti-as tupeul, creand un ecosistem mult mai pervertit de felatie a banului public.

Ultima dintre realizari este exact acest concert James Blunt, „sustinut” din bani publici chiar de Emil Boc cu 200.000 de lei, virati in ONG-ul TIMAF-ului, un soi de vehicul de directionare a banilor catre firma lui Buta, Dettra Organization.

S-o simplificam, sa fie mai pe sleau.

In timp ce organizatori ca Mircea Buteanu, Florin Danciu si multi altii se straduie sa faca show-uri pe riscul si din banii lor, bididiul asta ancorat politic primeste de la Boc 200.000 de lei ca sa ne dea noua lectii despre organizarea de evenimente. Cadou pe care si l-ar dori orice fel de organizator, dar pe care nu o sa-l primeasca in vecii vecilor.

Asociatia TIMAF, prin care Bogdan Buta transfera cash spre Dettra, firma lui, ca sa isi permita benzina la Jaguar, este noua gaselnita imaginata de aceasta varianta mult imbunatatita a teparusului Iancu Serbanescu. Este strigator la cer ca astazi, cu cateva momente inainte de concertul James Blunt, noi sa nu stim cum s-au folosit banii publici alocati catre TIMAF, cat a costat artistul, cate bilete s-au vandut, cate invitatii s-au dat si, mai ales, cui vor ramane banii din bilete, de vreme ce suma asta mare acopera aproape in intregime artistul, potrivit surselor din industrie consultate si mai ales tinand cont de faptul ca Buta a declarat ca a vandut 90% din bilete.

Asta e noul model de feliere a banului public? Se pare ca da, fiindca Emil Boc, potrivit unor alte surse, i-a alocat organizatiei lui Buta inca o suma consistenta pentru un concert ce ar urma sa aiba loc in iarna, Bogdan Buta laudandu-se chiar ca a fost rugat de Boc sa se implice.

Sa nu creada Bogdan Buta ca va scapa atat de usor de aceste intrebari. Inca mai stim sa urmarim firele ascunse ale crosetelor sale, mai ales in ceea ce priveste firma Dettra, care a crescut de la 53.226 lei, cifra de afaceri din 2011 la peste un milion de lei in 2013.

Daca nimanui nu i se pare putred faptul ca Dettra Organization gestioneaza majoritatea evenimentelor prin care Consortiul Organizatiilor Studentesti Cluj, acolo unde Buta este cenzor, obtine finantare din bani publici, atunci o sa le deschid eu ochii.

Daca crede cineva din primarie ca noi vom inghiti prezenta acestei muraturi politice care conduce Federatia SHARE si care suge cash-ul public obtinut de evenimentele dedicate Federatiei, atunci inseamna ca a citit degeaba Ziar de Cluj in ultimii doi ani.

Generatia noua a baietilor destepti din Cluj, care capuseaza banii alocati pentru evenimente, se apropie foarte mult de ceea ce Codul Penal numeste „grup infractional organizat”. Fiindca Buta si-a angajat la firma lui toti „oamenii cheie” din Federatia SHARE si din Consortiul Organizatiilor Studentesti care, la randul lor, beneficiaza de alocari substantiale din bani publici: Vlad Pop, presedintele SHARE, e subalternul lui Buta la firma Dettra, Gheorghe Pop, secretarul Consortiului Organizatiilor Studentesti, lucreaza si el pentru Buta, Sanda Chetan, manager de festival la TIMAF – festivalul care a obtinut finantarea pentru James Blunt -, lucreaza la Dettra. Aceste hiene tinere au creat un sistem financiar prin care invart banul public pana il ametesc, trecand acest cash prin biroul si contul firmei lui Buta. Avem deja dovada ca banii publici se invart in aceasta retea de „parteneri”.

Privind la lista deconturilor depuse de Federatia SHARE la Primaria Cluj-Napoca, am aflat ce se intampla cu ei. Am aflat si cum Dettra sponsorizeaza Consortiul, care in schimb plateste voluntari care, de fapt, lucreaza pentru Dettra, chipurile pentru „consultanta”, un soi de voluntariat platit dar care da bine.

Adevarata miza a gonflarii TIMAF a fost insa distrugerea TIFF-ului, care, dupa parerea unor smecheri din primarie, detinea un mult prea mare monopol pe bugetul public. Proiectul sforarilor a reusit. Sa vedem cat vor mai lungi pelteaua.

   

 articol preluat de pe Ziar de Cluj, scris de Liviu Alexa  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.