Noua inculpati trimisi in judecata de DNA in 2009 pentru abuz in serviciu si complicitate la abuz in servciu, printr-un rechizitoriu semnat de fostul sef al Sectiei a II-a DNA Doru Tulus (foto stanga) si confirmat de fostul sef DNA Daniel Morar (foto dreapta), au fost achitati definitiv. Este vorba despre dosarul fostului director general al Societatii Nationale de Transport Feroviar “CFR Calatori”, Alexandru Noaptes. Curtea de Apel Cluj a mentinut joi, 17 iulie 2014, sentinta judecatorului Lucian Buta de la Judecatoria Cluj-Napoca, prin care Alexandru Noaptes, Vanghele Nacu, Iosub Nicolae Catalin, Vasile Muresan, Florisca Simona Elena, Iancu Floare, Sabo Emi, Urs Claudia Maria si Calin Mitica – acesta din urma aparat de avocatul Gheorghita Mateut – au fost achitati, informeaza luju.ro .

Decizia mentinere a sentintei Judecatoriei Cluj-Napoca a fost luata de judecatoarele Adina Daria Lupea si Monica Rodina. Trebuie sa precizam ca Adina Daria Lupea a formulat cerere de abtinere in acest dosar, pe motiv ca procurorul Doru Tulus, cel care a intocmit rechizitoriul, i-a fost nas de cununie si i-a botezat copilul. Cererea de abtinere i-a fost insa respinsa, dupa ce colegii Adinei Lupea au considerat ca acest aspect nu poate afecta impartialitatea judecatoarei.

Revenind la achitarea celor noua inculpati, procurorii Doru Tulus, care a semnat rechizitoriul prin care acestia au fost trimisi in judecata, si fostul sef DNA, Daniel Morar, sunt buni de plata pentru prejudiciile aduse acuzatilor. Asta daca vreunul dintre cei noua inculpati, plimbati pe la DNA si prin instante cel putin sase ani, decid sa ii actioneze in instanta pe cei doi procurori, pentru plata unor daune si despagubiri.

Potrivit art. 541 din CPP, actiunea pentru repararea pagubei poate fi introdusa in termen de sase luni de la data ramanerii definitive a hotararii instantei de judecata, prin chemarea in judeata civila a statului, care raspunde prin ministerul Finantelor Publice. Actiunea este scutita de taxe de timbru.

Conform art. 542 CPP, in caz de acordare de daune, statul se poate indrepta cu actiune in regres pentru recuperarea daunelor de la magistratii vinovati.

Iata minuta Curtii de Apel Cluj-Napoca:

 

“In baza art.421 pct. 1 lit. b C.pr.pen. respinge ca nefondate apelurile declarate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie – D.N.A. – Serviciul Teritorial Cluj si inculpatul CALIN MITICA impotriva sentintei penale nr. 1 din 4 ianuarie 2013 a Judecatoriei Cluj – Napoca.

Stabileste sumele de cate 200 lei cu titlu de onorarii partiale in favoarea aparatorilor desemnati din oficiu …., …, … si … si suma de 400 lei in favoarea av. … (2x 200 lei) care se avanseaza din FMJ.

Cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia.

Definitiva.

Pronuntata in sedinta publia din 17.07.2014”.

Judecatorul Lucian Buta: “Probatiunea mai aprofundata administrata in cursul judecatii a relevat nevinovatia inculpatilor”

 

In 4 ianuarie 2013, judecatorul Lucian Buta de la Judecatoria Cluj-Napoca a dispus achitarea celor noua inculpati in baza art. 10 lit. d din vechiul Cod de procedura penala, care prevede ca ”faptei ii lipseste unul din elementele constitutive ale infractiunii”. Judecatorul Buta a evidentiat nereguluile din rechizitoriul intocmit de Tulus si confirmat de Morar, precizand ca din probele administrate in cursul judecatii a reiesit nevinovatia inculpatilor:

“Rechizitoriul s-a bazat in principal pe raportul de constatare si pe suplimentul acestuia (f.125 gi urm. vol.2 dup) care vehiculeaza, o mare cantitate de informatie financiar- contabila si tehnica (partial eronata asa cum s-a aratat la pct. I subpct. I si 2 din precedent) si care insa nu a fost integratd si ierarhizata din punct de vedere juridic cu pornire de la elementele esentiale ale faptelor de dovedit. (…)

In privinta fiecaruia dintre cei 9 inculpati nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunilor deduse judecatii – nici sub aspectul laturii obiective si nici sub aspectul laturii subiective, care nu au fost dovedite nici in cursul urmaririi penale si nici in cursul judecatii. Dimpotriva, probatiunea mai aprofundata administrata in cursul judecatii a relevat nevinovatia inculpatilor”.

Acuzatiile DNA

Iata comunicatul DNA din 26 august 2009, prin care s-a anuntat trimiterea in judecata a inculpatilor in dosarul “Noaptes”:

“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a urmatorilor inculpati:

NOAPTES ALEXANDRU, director general la Societatii Nationale de Transport Feroviar (SNTF) „CFR Calatori” S.A,

NACU VANGHELE, director adjunct la SNTF „CFR Calatori” si IOSUB NICOLAE CATALIN, director tractiune la SNTF „CFR Calatori”, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave

si a inculpatilor:

MURESAN VASILE, director general la S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Cluj-Napoca, FLORISCA SIMONA ELENA, director economic la S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Cluj Napoca, IANCU FLOARE, inginer la Serviciul plan, organizare, constatare la S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Cluj Napoca, SABO EMIL, director general al S.C. ACTIV INVEST S.R.L, URS CLAUDIA MARIA, director economic la S.C. ACTIV INVEST S.R.L, CALIN MITICA, administrator de fapt la S.C. ACTIV INVEST S.R.L, in sarcina carora s-a retinut complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave.

Inculpatii ocupau posturile mentionate la data comiterii faptelor.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada martie-octombrie 2005, inculpatii sus mentionati s-au implicat in desfasurarea unor operatiuni succesive de vanzare-cumparare, prin interpunerea firmelor S.C. ACTIV INVEST S.R.L. si S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Cluj Napoca, operatiuni in urma carora un numar de sase automotoare cu remorca second-hand aduse din Germania au fost achizitionate de Societatea Nationala de Transport Feroviar (SNTF) „CFR Calatori” S.A la un pret supraevaluat, cu favorizarea societatilor interpuse.

Astfel, in perioada aprilie-octombrie 2005, ca urmare a acelor tranzactii, pretul automotoarelor second-hand aduse din Germania a crescut de aproximativ 16 ori, adica de la 120.000 euro (pret de vânzare oferit de firma care a cumparat automotoarele din Germania), la aproape doua milioane euro (pretul platit de SNTF „CFR Calatori” pentru aceleasi vehicule feroviare). Concret, la data de 11 aprilie 2005, S.C. ICIM S.A. Arad a cumparat din Germania, sase automotoare cu remorca pe care, la data de 17 august 2005, le-a vândut catre S.C. ACTIV INVEST S.R.L. pentru suma de 689.248 lei. La data de 26 octombrie 2005, S.C. ACTIV INVEST S.R.L. a revandut cele sase automotoare cu remorca la S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Cluj-Napoca, la pretul total de 2.670.838 lei.
La data de 21 octombrie 2005, inainte chiar de a incheia contractul de cumparare de la S.C. ACTIV INVEST S.R.L, S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. a vandut cele sase automotoare catre Societatea Nationala de Transport Feroviar „CFR Calatori” S.A, la un pret total de 7.497.000 lei, suma care a si fost platita de cea din urma societate in perioada 1 noiembrie – 2 decembrie 2005.

La baza stabilirii acestui pret au stat presupusele reparatii si modernizari aduse automotoarelor de S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. La data tranzactiei insa, S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Cluj Napoca nu detinea certificatele necesare pentru desfasurarea activitatilor de modernizare si comercializare a automotoarelor si nu avea nici calitatea de furnizor feroviar. Nu numai ca S.C. ACTIV INVEST S.R.L nu a efectuat niciun fel de reparatie la cele sase automotoare, ci aceste vehicule nici macar nu au ajuns la S.C. ACTIV INVEST S.R.L., ele fiind transportate direct de la S.C. ICIM S.A. Arad la S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Reiese ca S.C. ACTIV INVEST S.R.L. a fost interpusa fictiv in circuitul operatiunilor de revânzare cu singurul scop de a se majora pretul vehiculelor fata de valoarea comerciala reala a acestora.

Prejudiciul retinut in dauna SNTF „CFR Calatori” este de 2.823.882 lei, rezultand din diferenta dintre pretul platit pentru cele sase automotoare de catre SNTF „CFR Calatori” si pretul platit pe aceleasi vehicule de S.C. ACTIV INVEST S.R.L din care se scad cheltuielile efectuate in fapt de S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Aceasta suma a rezultat din operatiunile realizate conform unor intelegeri infractionale intre inculpati, pretul final platit de SNTF „CFR Calatori” neavand la baza justificari economice (fiind doar in mica parte acoperit de operatiuni reale). La baza producerii prejudiciului stau incalcarile legii achizitiilor publice si suplimentarea, in conditii nelegale, a bugetului SNTF „CFR Calatori”.

Prin activitatile descrise mai sus avantajul patrimonial obtinut in favoarea S.C. ACTIV INVEST S.R.L. si S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. se ridica la 1.665.202 lei.

In vederea confiscarii sumei de 1.665.202 lei reprezentând avantajul patrimonial obtinut prin pagubirea SNCTF CFR Calatori, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor apartinând inculpatilor Nacu Vanghele, Muresan Vasile, Iancu Floare, Calin Mitica, Sabo Emil, Urs Claudia Maria”.

Sursa: Luju.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.