Doi copii, soră şi frate, cu părinţi din Republica Moldova, riscă să-și întrerupă studiile în România, scrie Adevarul. Fata, elevă la un liceu din Piatra Neamţ i-a scris premierului cerându-i ajutor pentru a rămâne în România.

Olga Pripa (14 ani) şi fratele ei, Ionuţ (11 ani) au venit pe lume în România, la Piatra Neamţ, părinţii lor ajungând în această parte de ţară în căutarea unui trai mai bun decât în Republica Moldova. Deşi au depus de mai mulţi ani dosare la Consulatul din Chişinău pentru pentru obţinerea cetăţeniei române, Cebotinca Natalia şi Valeriu Pripa nu au primit nici până acum un răspuns favorabil.

Cei doi părinţi au avut în tot acest timp vize de lungă şedere, însă, din cauza legislaţiei care le-a impus o cifră de afaceri uriaşă pentru posibilităţile lor, nu au mai putut obţine acest tip de document. Pentru a-şi ţine copiii în şcoală, au găsit o soluţie prin permisul de mic trafic de frontieră, act care le restricţiona însă accesul la o distanţă mai mare de 50 de km de graniţă.

„În primăvara anului 2004, au fost surprinşi la o distanţă mai mare de graniţă decât le era permis. Mama copiilor a fost îndepărtată de pe teritoriul României în luna mai 2014. Tatăl a contestat decizia de îndepărtare şi a rămas alături de copii până în septembrie 2014, când a părăsit România”, se arată în ancheta efectuată de Direcţia de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Piatra Neamţ.

Mama copiilor a primit consemn de nepermitere a intrării în România până în 31 octombrie 2014, iar tatăl până în martie 2015. Chiar dacă termenul de intedicţie a fost depăşit, mama celor doi fraţi nu a reuşit să revină la Piatra Neamţ, femeia fiind internată într-un spital din Republica Moldova. Despre tatăl copiilor nu se ştiu mai multe decât că ar fi plecat la muncă pe peritoriul Rusiei.

Singuri pe lume  

Rămaşi fără părinţi în România, copiilor li s-au instituit dosare de măsuri de protecţie de către Primăria Piatra Neamţ. Fraţii Pripa au fost cazaţi o perioadă la internatul unui cămin de liceu, apoi la un centru şcolar din oraş.

„Sunt copii liniştiţi, preocupaţi în special de studio. Olga este foarte bună la limba franceză, a moştenit talentul mamei, fostă profesoară de franceză. Cei doi au rezultate şcolare foarte bune, cu medii între 8,50 şi 9”, mai susţin autorităţile care i-au preluat în grijă.

O problemă delicată este însă aceea că paşaportul şi apoi permisul de şedere al Olgăi i-a expirat, fapt pentru care riscă să fie îndepărtată de pe teritoriul României. În această situaţie, fratele ei ar putea fi silit şi el să plece din ţară, chiar dacă acum are actele valabile.

„Era un cerc vicios: părinţii nu puteau veni în România ca să ia fetiţa să rezolve problema cu paşaportul, iar în lipsa unui paşaport valabil, nu se putea face viza de şedere, chiar dacă Olga urma cursurile şcolare. Lipsa părinţilor a agravat problemele legale ale copiilor”, se mai arată în situaţia întocmită de responsabilii de la Asistenţă Socială.

Autorităţile locale susţin că au încercat şi obţinerea unei burse de studiu pentru copii, variantă mai simplă pentru continuitatea în educaţia celor doi fraţi, date fiind acordurile bilaterale dintre România şi Republica Moldova, însă demersul nu a avut finalitate până acum.

Ajutor cerut premierului Ponta

Pentru a nu întrerupe anul de învăţământ, Olga a redactat o scrisoare pe adresa primului ministru Victor Ponta, prin care îi prezintă situaţia disperată în care se află şi îi solicită ajutor.

„Eu şi cu fratele meu ne dorim foarte mult să ne cotinuăm studiile pe teritoriul României…Din motivul că noi vrem să rămânem pe teritoriul României împreună cu părinţii noştri v-am scris această scrisoare cu speranţa că o să ne puteţi ajuta”, încheie Olga Pripa scrisoarea datată 22 octombrie 2014. Cererea plecată din Neamţ a ajuns la Guvern abia după aproape o lună, ea fiind redirecţionată, spre rezolvare către Ministerul de Interne.

„Petiţia a fost înregistrată cu nr.15D/12191/19.11.2014 şi a fost trimisă spre soluţionare Minusterului Afacerilor Interne”, a fost răspunsul oferit pentru Adevărul de Cancelaria Primului Ministru, Direcţia Relaţii Publice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.