O fotografie publicată de Tiberiu Matei pe blogul său arată cum un clujean a plantat roșii chiar în spațiul destinat vegetației de pe strada unde locuiește. Grădinarul urban a redefinit astfel utilitatea acestui spațiu, creat la urma urmelor pentru a fi folosit de clujeni.

Aceasta nu este singura inițiativă, foarte restrânsă, ce-i drept, de grădinărit urban. Peste tot în lume există grupuri care se îndeletnicesc cu astfel de activități care în același timp folosesc orășenilor și le fac mediul înconjurător mai frumos într-un mod eficient.

În cartierul Mănăștur a mai existat o mini-grădină, născută din inițiativă denumită, la fel de ingenios, ”Verdeață Isteață”. Proiectul a fost facilitat de programul „Adoptă un spaţiu verde“, al primăriei din oraş. „Am vrut să demonstrăm că şi plantele pe care le consumăm sunt frumoase. Legumele fac flori minunate, fără de care rodul nu poate exista. «Verdeaţă Isteaţă» vrea să valorifice în primul rând floarea: de aceea, am optat pentru culturi care să fie înflorite sau în stadii maxime de vegetaţie pe tot parcursul anului – de la salate de primăvară, până la varză albă şi roşie de toamnă”, arată unul din inițiatorii proiectului.

Cu toate acestea, numai astfel de inițiative, aprobate de Primărie, pot avea șansa de a se permanentiza. Aceasta pentru că, conform hotărârii de Consiliu Local numărul 191/2009, articolul 7, se interzice organizarea unor grădini de zarzavaturi în spațiul verde aferent blocului. Au existat mai multe plângeri împotriva grădinarilor urbani depuse de vecini, care i-au obligat pe aceștia să-și desființeze culturile de legume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.