Ioan Sidor Bodescu şi adjunctul său Florin Nicula şi-au depus demisiile după o ultimă vizită la Ministerul Administraţiei şi Internelor. Motivul oficial l-ar reprezenta pokerul on line, deşi în cadrul instituţiilor militarizate nu există posibilitatea tehnică de-a juca acest joc, calculatoarele fiind legate la intranet. Tot oficial ar putea fi vorba de rezultatele deloc pozitive ale unui control efectuat de Bucureşti. Cert, Bodescu şi Nicula au preferat să plece înainte să fie demişi, totul mirosind a circ politic cât se poate de ieftin.

Originar din comuna Salva, Ioan Sidor Bodescu a fost numit pe funcţia de comandant al Inspectoratului de Poliţie al judeţului Bistriţa-Năsăud  în luna februarie a anului 2007. El i-a luat locul lui Alexandru Tanco, mutat la Arad şi ajuns între timp adjunct al şefului Poliţiei Române. Încă şef al IPJ, Ioan Sidor Bodescu a fost, pe rând, adjunct al şefului IPJ, şef al Servicului de Investigare a Fraudelor şi al serviciului de cercetări penale. El a intrat în sistem în cadrul secţiei de cercetări penale a poliţiei oraşului Beclean.
Comandantul Inspectoratului Judeţeam de Poliţie , comisarul şef Ioan Sidor Bodescu şi unul dintre adjuncţi, comisarul Florin Nicula, au cerut eliberarea din funcţiile de conducere.
Ioan Sidor Bodescu ne-a confirmat că şi-a înaintat cererea de demisie  din fruntea inspectoratului de politie şi faptul că s-a pus la dispoziţia ministerului de resort. Contactat telefonic, acesta ne-a spus că cere şefilor de la centru transferul pe o altă funcţie în interiorul IJP Bistriţa-Năsăud, indiferent care va fi aceasta.  Ioan Sidor Bodescu nu exclude nici posibilitatea ieşirii sale din sistem şi să facă cu totul altceva.  Schimbările de la vârful IJP Bistriţa-Năsăud vin pe fondul unui control făcut la Bistriţa de o echipă a Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Blaga a confirmat controlul MAI

Prezent la Bistriţa ca invitat al şedinţei Asociaţiei Municipiilor din România, fostul ministru al Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga a confirmat controlul inspectorilor guvernamentali. Tot atunci, Blaga s-a arătat cât se poate de nemulţumit de activitatea IPJ Bistriţa-Năsăud, mai ales după scandalul drogurilor, scandal în care au fost implicate şi cadre MAI. Controlul a durat timp de două luni de zile, dar la finele acestuia, niciunul din comandanţii poliţiei bistriţene nu au păţit nimic, nu li s-a imputat nimic. Cu toate acestea, Bodescu a spus că a simiţit că numai este dorit la şefia IPJ, iar din aceste motive: „ împreună cu comisarul Nicula, colegul meu, am cerut să fim eliberaţi din funcţiile de conducere şi transferaţi pe alte funcţii vacante”.

Invenţie sau adevăr?

La foarte scurt timp după ce Bodescu şi-a anunţat intenţia de-a demisiona din funcţie, pe agenţiile de presă, mai precis pe Newsin a apărut o poveste cât se poate de ciudată: cei doi demisionari ar fi jucat poker pe calculatoarele de serviciu, deşi, acest lucru este imposibil într-o structură a MAI sau MapN.  
Povestea pasiunii celor doi s-ar fi aflat, potrivit Newsin care citează surse din interiorul ministerului, în urma unui control dispus de ministrul de Interne. Dacă provenienţa sumelor puse in joc ar putea fi justificată, spun sursele, Newsin, ţinând cont de faptul că Bodescu este proprietarul unei case şi al unor utilaje pe care le-a închiriat unor societăţi comerciale,  faptul că au jucat poker in timpul serviciului, în detrimentul activitatilor specifice, nu poate fi trecut cu vederea.  În plus  ofiţerii Corpului de Control al MAI ar fi găsit  foarte multe nereguli şi inadvertenţe în organizarea IPJ Bistriţa-Năsăud, mai ales  pe segmentul "resurse umane".
"Pasiunea celor doi pentru pokerul virtual a iesit la iveala in urma unui control dispus de ministrul de Interne, ca urmare a rezultatelor slabe obţinute de poliţie în judeţul Bistriţa-Năsăud. Au fost efectuate percheziţii în reţeaua informatica a IJP Bistriţa-Năsăud, iar în urma acestora s-a stabilit că de pe mai multe calculatoare, inclusiv de pe cel al comisarului-şef Ioan Sidor Bodescu, s-a jucat poker o lungă perioadă de timp, sumele puse în joc fiind de ordinul zecilor de mii de dolari. Provenienţa sumelor puse în joc ar putea fi justificată, spun sursele, ţinând cont de faptul că Bodescu este proprietarul unei case şi al unor utilaje pe care le-a închiriat unor societăţi comerciale, însă poliţistului îi este imputat faptul că a jucat poker în timpul serviciului, în detrimentul activităţilor specifice. Practic, afirma aceleaşi surse, actul managerial era împărţit între partidele de poker virtual. Teoretic, este oarecum posibil.
Bodescu precizează că nu este interesat de acest joc şi că de pe calculatoarele IPJ nu se poate juca poker on line. Credibil, cel puţin din punct de vedere tehnic, însă la acest capitol lucrurile prezintă ceva mai mult de două tăişuri.

Un comunicat de presă

Este clar că plecarea lui Bodescu a fost dorită atât din interiorul IPJ cât mai ales în afara acestei instituţii, iar Nicula nu a făcut decât să-şi urmeze şeful.
Cât priveşte poziţia oficială a MAI, aceasta arată în felul următor: „ Corpul de Control al Ministerului Administraţiei şi Internelor a efectuat un control tematic la Inspectoratul de Poliţie  Bistriţa-Năsăud, care a avut ca  obiect verificarea activităţii de management îndeplinită la nivelul unităţii de poliţie. În urma controlului, s-a dispus cercetarea prealabilă a inspectorului şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bistriţa-Năsăud şi a altor ofiţeri din cadrul unităţii", se spune în comunicat.
Pe surse se mai spune că la neregulile ar fi fost constatate în sectorul de resurse umane, dar acest lucru nu a fost confirmat încă de oficiali ai MAI.  

O linie, două linii

Oficial dacă se poate spune aşa, căderea lui Bodescu vine după scandalul drogurilor ce a răvăşit la timpul respectiv Inspectoratul Judeţean de Poliţie. Iată ce s-a întîmplat în vremea respectivă:  Procurorii DIICOT au reţinut zece persoane suspectate că ar fi consumat şi distribuit droguri. Printre aceştia se numără un poliţist de la Ordine Publică şi un subofiţer de la Inspectoratul de Jandarmi. Un alt angajat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU),  a fost cercetat pentru aceleaşi fapte, având interdicţie de a părăsi oraşul 30 de zile. În cele din urmă, opt persoane, între care un poliţist, un jandarm, acuzate de consum şi trafic de droguri de risc şi mare risc, au primit mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile, ieri seară, din partea Tribunalului Bistriţa-Năsăud. Respectivii au fost prinşi în urma unor descinderi efectuate în 33 de locuinţe de către procurorii DIICOT duminică după-masă. Grupul infracţional a fost format din 52 de persoane, printre care şi martori, toate fiind cercetate şi urmărite încă din luna februarie. Suspecţii au vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani. Drogurile proveneau din Spania şi Ungaria şi ar fi urmat să fie comercializate în Bistriţa la preţul de 50-60 de lei pe gramul de canabis şi rezină de canabis, respectiv 100-180 de lei gramul de mefedronă. Tot atunci, purtătorul de cuvânt al IPJ, Claudia Rădoi, spunea că procurorii au găsit bani şi droguri la domiciliile verificate. „În timpul percheziţiilor, au fost găsite suma de 110.000 lei, aparate foto şi video, cântare electronice, instrumente de consumat droguri, dar şi 40 de grame de mefedronă".

Politic vorbind, lucrurile sunt mult mai încurcate, legăturile politice ale lui Ioan Sidor Bodescu fiind destul de cunoscute. Astfel că la categoria zvonuri, Gazeta de Bistriţa dădea în urmă cu ceva vreme u n fapt care s-ar fi petrecut în Antalya. O întâlnire la care Bodescu, probabil, că nu ar fi trebuit să fie prezent, iar prietenii ştiu de ce.

Ghici cine vine la cină?

Păi, doritori sunt mulţi iar şefia este una singură. Primul pe listă e actualul şef al Serviciului Investigare a Fraudelor, cms. şef Ovidiu Mureşan. La acesta se mai adaugă Linul Marius, şeful SIPI, dar şi Roberto Haşnaş, dar, tot politic vorbind, Mureşan e mai puternic pe respectiva relaţie politică.

A.C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.