Cercetatorii de la Universitatea Tehnica din Cluj dezvolta anumite aplicaţii pentru telefoane mobile şi tablete prin care vor fi detectaţi pietonii în trafic şi ceaţa. Acestea au ca scop  prevenirea accidentelor rutiere. Crcetarea are loc drept cadrul un proiect european, primele rezultate fiind aşteptate în 2015.

Mihai Negru, cercetător la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN), a declarat că proiectul COMOSEF are o valoare de 1,5 milioane de lei şi se desfăşoară pe mai multe componente, de la recunoaşterea pietonilor în trafic până la detectarea ceţii. Potrivit acestuia, algoritmul de detecţie a ceţii a fost portat deja pe tablete şi se află în faza de testare.

O altă aplicaţie are ca scop detecţia pietonilor cu ajutorul unor camere cu infraroşu care este direct proporţională cu căldura emisă de aceştia. Aplicaţia şi-a propus sincronizarea şi suprapunerea imaginilor cu infraroşu cu imaginile luate de un sistem de stereo-viziune, cu două camere, care poate îmbunătăţi performanţa unui sistem de condus.

Echipa UTCN dezvoltă şi o aplicaţie de detecţie a pietonilor în trafic cu ajutorul camerei unei tablete sau a unui smartphone, dispozitive montate pe parbrizul maşinii. Aplicaţia va avea şi rolul detecţiei pietonilor aflaţi în faţa unei maşini, iar dacă acesta reprezintă un potenţial pericol se poate emite o avertizare sonoră pentru şofer.

Toate aplicaţiile cercetătorilor de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca privind conducerea asistată vor fi finalizate în 2015 şi ar putea fi folosite de şoferii care dispun de o tabletă sau un smartphone.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.