Conform datelor oferite de Agenţia Naţională pentru Protecţia Familiei  şi colectate de la instituţiile care au lucrat cu victimele violenţei domestice, reiese faptul că numărul acestor cazuri a crescut de la 8,104 cazuri raportate în 2004 la 11,534 cazuri raportate în 2008.Conform Eurobarometrului din 2010, o femeie din patru este victimă a violenţei domestice la un moment dat în viaţă, la nivelul Europei. Între 6% şi 10% din populaţia feminină a Europei este afectată de violenţa domestică în decursul unui an.

Atunci când violența domestică este considerată o problemă care aparține exclusiv cuplului se așteaptă o soluţionare a acesteia la același nivel. În acest mod, este înlăturată responsabilitatea societăţii iar la nivelul comunităţii este negată existenţa fenomenului. Atenția este centrată asupra victimei, care ajunge de cele mai multe ori să fie învinuită din cauza faptului că a rămas în relaţie. Presiunea exercitată asupra victimelor este una foarte mare iar suportul oferit acestora este de multe ori inconsistent.

În cadrul celor 16 zile de activism împotriva violenței asupra femeii Asociația Victorie Împotriva Violenței Abuzului și a Discriminării- VIVAD în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj,  Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, Societatea Civilă de Avocaţi „REVNIC ŞI ASOCIAŢII”, Societatea Civilă de Avocaţi „Szatmari-Filip, Pop, Soporan”, Fundația Estuar, Asociația Femeilor Împotriva Violenței – ARTEMIS, Universitatea Babeș-Bolyai – Facultatea de Sociologie și Asistență Socială și Revista Avantajeîși propun derularea unei campanii menite să evidențieze faptul că violența domestică reprezintă o problemă de interes public, să atragă atenţia comunităţii asupra importanţei unei atitudini bazate pe non-toleranţă cu privire la violenţă şi să informeze populația cu privire la resursele existente la nivelul comunității privind prevenirea, combaterea acesteia şi respectarea drepturilor victimelor.

Pe parcursul campaniei vor fi desfășurate acțiuni de informare a liceelor clujene cu privire la violența asupra femeii, o sesiune de tip Biblioteca vie, un atelier de exprimare a emoțiilor prin artă, o acțiune stradală de distribuire a materialelor informative privind instituțiile la care victimele pot primi ajutor, oferirea de mesaje de suport pentru victimele violenței domestice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.