Ambasadorul  Germaniei în Republica Moldova, Matthias Meyer, spune că pentru a diminua gradul de corupţie din Republica Moldova ar trebui ca procesele să fie asistate de magistraţi din România şi din Germania. Potrivit diplomatului german „Republica Moldova se află în situaţia când „trebuie să tratăm activ rănile”, iar la acest tratament „trebuie să participăm cu toţii”. Matthias Meyer a precizat că există de făcut multe în justiţie, iar la reformarea acestui sector trebuie să se ţină cont de faptul că Moldova este o ţară mică, unde oamenii se cunosc între ei.

 

Potrivit diplomatului german, Republica Moldova se află în situaţia când „trebuie să tratăm activ rănile”, iar la acest tratament „trebuie să participăm cu toţii”. Matthias Meyer a precizat că există de făcut multe în justiţie, iar la reformarea acestui sector trebuie să se ţină cont de faptul că Moldova este o ţară mică, unde oamenii se cunosc între ei. Referindu-se la fondurile europene alocate pentru reformarea justiţiei moldoveneşti, ambasadorul a spus că „nu ne demonstraţi doar că aţi cumpărat aparate scumpe, dar că aţi efectuat reforme la modul concret”. În opinia diplomatului , un caz singular de condamnare a unui judecător pentru corupţie nu ne poate convinge că a fost eradicată corupţia din sistem şi că „trebuie să existe mai multă presiune de sus” pentru eradicarea fenomenului. Totodată, o soluţie ar fi asistarea şedinţelor de judecată de către judecători din Europa, iar primii care ar trebui s-o facă ar fi judecătorii din România, care cunosc limba. Totodată, a precizat Ambasadorul, şi judecătorii din Germania ar putea să asiste procesele de judecată, dacă le va fi asigurată traducerea.

Conform unor opinii exprimate de reprezentanţii domeniului legislativ, această asistare ar putea fi reprezentată, nu prin participarea judecătorilor sau procurorilor la şedinţa de judecată, ci mai curând organizarea de sesiuni şi seminarii de informare. În cadrul acestora magistraţii din Republica Moldova ar putea să cunoască ultimele reglementări legislative şi procedurale din spaţiul uniunii europene. Fără să aibă neapărat legătură cu declaraţiile diplomatului german, o delegaţie formată din magistraţi români va merge în Republica Moldova pentru a participa la o serie de seminarii.

„Vă pot spune că săptămâna viitoare (în cursul acestei săptămâni, n.red.) o delegaţie formată din magistraţi români va merge în Republica Moldova pentru a participa la o serie de sesiuni”, spune purtătorul de cuvânt al CSM.

 

La noi corupţia se vede doar la TV

Însă, nici în România magistraţii nu au un renume de incoruptibili, pentru a putea da lecţii altora. Această dimensiune a justiţiei apare din când în când apare în mass-media, iar cei implicaţi sunt linşaţi mediatic pentru a arăta poporului că organele de anchete funcţionează şi îşi fa treaba. Astfel că, următorul raport pe Justiţie în care Guvernul trebuie să dea cu subsemnatul va trebui să arate extrem de bine. În 2009, agenţia Transparency International a dat publicităţii Barometrul Global al Corupţiei în care apărea şi România. Conform studiului, după clasa politică, Justiţia ocupa locul secund în rândul mediilor în care corupţia este cea mai răspândită.

Însă, după cinci ani de zile, se pare că acest flagel a dispărut aproape cu desăvârşire, lucru care va fi scos în evidenţă la următoarea raportare.

Secretul acestor “succesuri” este următorul: procurorii anticorupţie îşi prezintă cazurile de corupţie în rândul magistraţilor ca fiind imbatabile, însă finalitatea dosarelor respective este diametral opusă. Extrem de puţini magistraţii acuzaţi de corupţie ajung să primească condamnări definitive, astfel că, “pe hârtie” procentul de corupţie din această branşă va ajunge la următoarea raportare de 0,54%. Pe de o parte “vânătorile de vrăjitoare” sunt prezentate în prime-time, iar pe altă parte, “vrăjitoarele” sunt albite, tacit, după câteva termene.

 

Corupția reală la nivelul României pe perioada 2006 – 2013:

Total: 5 500 magistrați – 30 condamnări – 0,54% gradul de corupție.

Procurori 2 000 procurori – 14 condamnări – 0,70% gradul de corupție;

Judecători 3 500 judecători – 15 condamnări – 0,42% gradul de corupție.

 

Germania mizează pe Leancă

Ambasadorul Germaniei în republica Moldova, Matthias Meyer a declarat că „Moldova trebuie să evite conflictele interne, iar în societate există multă invidie şi neînţelegeri. Important e să existe o persoană care ar putea scoate ţara din această situaţie”. Întrebat cine ar fi persoana potrivită, diplomatul a evitat să ofere nume concrete, dar a spus că are mare încredere în premierul Iurie Leancă şi a îndemnat cetăţenii Republicii Moldova să susţină actualul Guvern. Ambasadorul german a opinat că situaţia din UTA Găgăuzia este provocată de factori externi, fără a preciza care sunt ei. „Când ne întâlnim între patru ochi cu responsabilii de la Comrat, toţi sunt proeuropeni. Apoi declară altceva. Este clar că există presiuni externe”, a conchis Matthias Meyer.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.