Cei doi tineri acuzați de comiterea atacului de la sucursala din Mănăștur a Băncii Transilvania, din februarie 2009, au fost condamnați de către completul de judecată al Curții de Apel Cluj la câte zece ani de închisoare fiecare și la plata sumei 246.650 de lei cu titlu de daune materiale. Aceasta după ce, în primă instanță, Bogdan Baciu fusese achitat, iar Andrei Hosu a primit 17 ani de pușcărie pentru tâlhărie cu consecințe deosebit de grave. În motivarea Curții se arată că prin urmărirea apelurilor telefonice, reiese, fără îndoială, că Bogdan Baciu a fost complice la spargerea băncii.

 

Un jaf comis cu violență

Rechizitoriul întocmit de procurorii de pe lângă Tribunalul Cluj arată că inculpatul Dan Andrei Hosu, în data de 13.02.2009, în jurul orei 16.45, a participat în calitate de co-autor la furtul sumei de 246.650 de lei. “În condițiile în care furtul a fost săvârșit prin întrebuințarea de violență și amenințări, precum și prin punerea în stare de neputință de a se apăra a agentului de pază de la unitatea bancară, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de tâlhărie care a produs consecințe deosebit de grave”, arată procurorii în rechizitoriul pe baza căruia cei doi suspecți au fost trimiși în judecată.

Anchetatorii mai arată că Hosu a săvârșit infracțiunea alături de Bogdan Baciu, care a pătruns prin efracție, prin forțarea ușii de acces, în interiorul casieriei securizate a agenției bancare, de unde a luat efectiv suma de bani menționată. Hosu a rămas în momentele respective în interiorul agenției bancare, supraveghindu-l pe agentul de pază, pe care l-a pus în neputința de a se apăra, aplicându-i în mod repetat electroșocuri.

Procurorii clujeni arătau că cei doi spărgători au intrat în bancă, l-au lovit pe agentul de pază pentru a se asigura că pot acționa în liniște. În casierie a intrat numai Bogdan Baciu, care a forțat ușa, a lovit casierița și a luat 246.650 de lei.

Cei doi atacatori au dispărut din sucursala bancară din cartierul Mănăștur în 66 de secunde. “Fapta săvârșită de Hosu și Baciu a produs consecințe deosebit de grave, iar co-autorii au acționat împreuna, mascați, purtând pe față cagule, într-un loc public, având asupra lor arme, pistol și aparat producător de electroşocuri”, se preciza în rechizitoriu.

 

Baciu a scăpat în prima instanță

În primă instanță, Baciu Bogdan reușise să își construiască un alibi, așa încât Tribunalul Cluj a hotărât achitarea lui sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tâlhărie cu consecinţe deosebit de grave. În baza aceleiași decizii, cel de al doilea spărgător, Hosu Andrei Dan a fost condamnat la şaptesprezece ani închisoare. Completul de judecată al Tribunalului Cluj a admis acţiunea civilă formulată de partea civilă Groupama Asigurări SA și l-a obligat e Hosu la plata sumei de 246.650 lei despăgubiri cu titlu de daune materiale. De asemenea, Hosu Andrei Dan a fost pus la plata în favoarea statului a sumei de 123.755,5 lei reprezentând cheltuieli de judecată.

 

Curtea de Apel Cluj revine

Ulterior, Curtea de Apel Cluj  a admis apelurile declarate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj şi de către Hosu Andrei Dan. împotriva Sentinţei penale nr. 104/13.03.2012 a Tribunalului Cluj, pe care a desființat-o în parte cu privire la greşita achitare a lui Baciu pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie şi în consecinţă a omisiunii obligării acestui inculpat la plata cheltuielilor judiciare și a despăgubirilor către Groupama Asigurări. Ca urmare, Curtea de Apel Cluj l-a condamnat pe Bogdan Baciu la pedeapsa de 10 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie cu consecinţe deosebit de grav cu executare în regim de detenţie şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor pe o durată de 5 ani, după executarea pedepsei principale.

De asemenea, instanța de apel a redus pedeapsa aplicată inculpatului lui Dan Adrian Hosu de la 17 ani de ani închisoare la pedeapsa de 10 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie consecinţe deosebit de grave. Conform Hotărârii curții de Apel, instanța i-a obligat la plata în solidar sumei de 246.650 lei despăgubiri civile cu titlu de daune materiale în favoarea Groupama Asigurări și la plata sumei de câte 62000 de lei fiecare, reprezentând cheltuieli judiciare în favoarea statului.

 

Cu ochii pe cartela telefonică a lui Baciu

În motivarea Curții de Apel Cluj se arată că a fost o greșeală achitarea lui Bogdan Baciu, deoarece urmărirea cartelei SIM și a apelurilor telefonice a acestuia îl situează fără posibilitate de îndoială la locul faptei, în momentul în care a avut loc spargerea.

 

”Din raportul de constatare nr. 388733 întocmit de Inspectoratul de Poliție al Județului Cluj – Unitatea Teritorială de Analiza a Informațiilor, în ceea ce priveşte localizarea apelurilor primite şi efectuate de cartela SIM cu nr. …, aparținând inculpatului Baciu Bogdan, rezulta că acesta era localizat la ora 15:03:41 în celula de telefonie situată în Cluj-Napoca, str. Parâng nr. 19, județul Cluj, iar la orele 15:18:24, 15:18:26, 15:18:28 şi 15:18:30 în celula de telefonie mobila situata in Cluj-Napoca, str. Bucegi nr. 17, bl. A4. De la ora 15:18:30 şi până la ora 17:15:38, inculpatul Baciu Bogdan nu a mai avut alte apeluri sau mesaje,telefonul mobil fiind deci inactiv inclusiv pe durata săvârşirii infracţiunii. La ora 17:15:38, inculpatul Baciu Bogdan este localizat în zona de acoperire a celulei de telefonie situată în Gilău, str. Suceag nr. 342, județul Cluj”, se poate citi în motivarea Curții.

Din urmărirea cartelei telefonice reiese că imediat după săvârşirea infracțiunii cei doi spărgători s-au despărţit, iar Baciu Bogdan s-a deplasat spre localitatea Gilău, doar pentru scurt timp, pentru crearea unui alibi, după care a revenit de îndată în Cluj-Napoca. Judecătorii arată că din raportul poliției reiese că, după ce a ajuns în zona R.A.R. Cluj, între localitățile Floreşti şi Gilău, Baciu Bogdan, în încercarea evidentă de a-şi crea şi justifica un alibi, l-a întrebat pe agentul de paza de la R.A.R. Cluj, sub un pretext oarecare, dacă nu ştie cine i-ar fi dezumflat rotile la un autoturism de culoare roşie, care rămăsese parcat în apropierea incintei R.A.R. Cluj, din zilele anterioare.

”Aceasta încercare a inculpatului de a se plasa pe sine însuşi într-un alt loc decât cel al săvârşirii infracţiunii, la scurt timp după comiterea tâlhăriei, denotă un aspect important şi anume că inculpaţii au plănuit atent săvârşirea faptei şi şi-au pregătit alibiuri credibile”, arată documentul citat.

”Se remarcă de asemenea că după comiterea faptei că , inculpații Baciu Bogdan şi Hosu Andrei Dan au prezentat, în calitate de proprietari, la R.A.R. Cluj, în vederea autorizării provizorii, un număr total de 37 de autoturisme, în condiţiile în care în realitate inculpații nu obţineau venituri din surse legale”, se mai arată în motivarea Curții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.