Viorica Crișan, director la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, este urmărită penal de către procurorii DNA. Ea este acuzata că ar fi primit foloase necuvenite de la firma Artex, care ar fi semnat un contract de 11 milioane de euro cu MNIT, contract pentru refacerea instituției de cultură. Muzeul de Istorie este închis de cinci ani de zile din cauza contractului defectuos semnat de Viorica Crișan, la momentul respectiv director al instituției de cultură, actualmente director adjunct al muzeului.

Viorica Crișan: „Care-i problema dumneavoastră?”

Alături de Viorica Crișan mai sunt urmărite penal alte patru persoane, dar și societatea Artex, companie care câștigă contracte “pe banda rulantă” cu statul pentru restaurarea monumentelor. Gazeta de Cluj a contactat-o chiar și pe Viorica Crișan. După ce i-am expus că este urmărita penal de către DNA ne-a întrebat “Și care-i problema dumneavoastră?” Vă redăm în continuare în totalitate declarația Vioricăi Crișan:

“Eu consider că nu este nimic adevărat așa că o să vedem cum se vor rezolva problemele până la final. Suntem într-un proces cu curtea de conturi pe aceeași temă. Nu văd nimic deocamdată care să fie așa de mare. Eu nu acuz pe nimeni. Eu vreau să mergem pe forma corectă și legală. Dacă sunt vinovată asta este. Eu consider că nu sunt. Fiecare își face treaba și datoria și eu o să mi-o fac pe a mea”, a declarat Viorica Crișan pentru Gazeta de Cluj.

 

Ce spune DNA

” În ordonanţa de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

La data de 25.11.2009 a fost semnat contractul de cesiune „Amenajare muzeală”, între  Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, reprezentată prin director general Crişan Viorica şi contabil şef Taloş Emilia, suspecte în cauză, pe de o parte, și SC ARTEX SERVICES INTERNATIONAL SRL Bucureşti. Contractul avea ca obiect „ansamblul de opere de creaţie intelectuală şi artistică intitulat : amenajare muzeală”, în spaţiile Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei.

S-a stabilit că preţul total al contractului este de 11.000.000 euro (echivalentul a 47.080.000 lei), la care se adaugă TVA 19%, în valoare de 2.090.000 euro (respectiv 8.945.200 lei). Contractul a fost încheiat pentru perioada 25.11.2009-31.07.2011.

Din probele administrate a rezulta că atribuirea execuţiei lucrărilor pentru obiectivul de investiţii „Amenajare muzeală” s-ar fi efectuat cu nerespectarea procedurilor legale privind achiziţiile publice, iar efectuarea de plăţi/cheltuieli de capital, în sumă totală de 6.939.565 lei, la acest obiectiv de investiţii, a fost făcută pe baza unor documente justificative care nu reflectă realitatea, sau a fost făcută pentru servicii şi lucrări neexecutate. Astfel, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei a efectuat plăţi, în trei tranşe, în perioada 23.12.2009 – 29.12.2009, către SC ARTEX SERVICES INTERNATIONAL SRL Bucureşti.

Pentru exerciţiul bugetar al anului 2009, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (denumit în continuare MNIT) a avut aprobată iniţial, în bugetul de venituri şi cheltuieli, la articolul bugetar „cheltuieli de capital”, suma de 1.000.000 lei.

La datele de 16.07.2009 şi 12.10.2009, suspectele Crişan Viorica şi Taloş Emilia  solicitaseră abuziv suplimentarea bugetului de venituri şi cheltuieli al MNIT, neavând la bază o fundamentare legală a valorii investiţiei solicitate. Ulterior, Crişan Viorica şi Taloş Emilia au semnat şi Nota de fundamentare, la 12.10.2009, identică în conţinut cu referatul de necesitate, ambele având un conţinut general şi fără să furnizeze nici un element cu privire la modul de stabilire al valorii estimate a obiectivului de investiţii.

În baza acestor documente, în perioada octombrie – decembrie 2009, funcţionari publici din cadrul Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, respectiv suspecţii Staicu Mircea Cristian, Bălăuţă Roxana, Grosu Constanţa au aprobat, cu încălcarea prevederilor legale,  suplimentarea bugetului de venituri şi cheltuieli al MNIT, pe anul 2009, cu suma de 7.663.000 lei, în trei tranşe. Suspecților li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, arată procurorii DNA

 

Urmăriţii penali

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de  următoarele persoane:

–           CRIŞAN VIORICA,  la data faptelor directorul general al  Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT), pentru infracţiunea abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, în formă continuată (7 acte materiale ),

–           TALOŞ EMILIA, la data faptelor contabil șef al MNIT, pentru infracţiunea abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, în formă continuată (6 acte materiale),

–           STAICU MIRCEA CRISTIAN, la data faptelor secretar general în Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional (MCCPN), pentru infracţiunea abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, în formă continuată (3 acte materiale)

–           BĂLĂUŢĂ ROXANA, la data faptelor directorul adjunct în cadrul Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional (MCCPN) pentru infracţiunea abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, în formă continuată (3 acte materiale)

–           GROSU CONSTANŢA,  referent în cadrul MCCPN, pentru infracţiunea abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, în formă continuată (3 acte materiale)

–           SC ARTEX INTERNATIONAL SERVICES SRL Bucureşti,   pentru infracţiunea de complicitate  la abuz în serviciu, în condiţiile în care funcţionarul public a produs un folos material necuvenit faţă de o persoană juridică, în formă continuată (5 acte materiale)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.