Profesorii de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca(UTCN) au salariile cu adevărat „nesimţite” ale sistemului bugetar. Chiar dacă salariile de la Universitatea Babeş-Bolyai(UBB) sunt mult mai mari, nici cele de la UTCN nu sunt cu mult mai prejos. Numai 39 de profesori de la această universitate totalizează venituri de aproape 40 de miliarde de lei vechi, respectiv 3,8 milioane de lei noi.  Dacă în primă ipostază v-am prezentat 18 profesori care au totalizat venituri de peste 20 de miliarde de lei vechi, reporterii Gazetei de Cluj vă prezintă în continuare serialul salariilor grosolane din sistemul bugetar.  Mulţi profesori de la UTCN încalcă legea într-un mod grav, deoarece au uitat să îşi declare chiar şi trei firme în care sunt acţionari. De asemenea, mai mulţi profesori din cadrul UTCN “au uitat” să îşi declare orice sumă de venit.Nicolae Chira , prodecan la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, are un salariu de 55.991. Deşi este acţionar la două firme, prodecanul a „uitat” să şi le treacă în declaraţia de avere. Suntem curioşi dacă inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate, celebra ANI care nu se ştie exact ce va mai rămâne din ea, vor da măcar un ochi pe aceste declaraţii mai mult decât suspecte. Cu această ocazie, reporterii Gazetei de Cluj au făcut treaba organelor de cercetare punându-le faţă în faţă cu ilegalitatea „penală” din declaraţiile de avere ale angajaţilor de stat. Una dintre firmele lui Nicolae Chira, SC P Delta SRL, a avut un profit ameţitor în ultimi ani, iar singurul acţionar este prodecanul UTCN. Astfel, cu doar patru angajaţi, P Delta a reuşit să obţină un profit de 333.313 de lei. După un calcul simplu putem observa că fiecare angajat a obţinut un profit de 83.328 de lei. Cealaltă firmă a lui Nicolae Chira, SC Encon SRL, în care este asociat alături de Mărioara Sîrboiu, a avut un profit de 55.486 de lei, însă cu doar un angajat. Cu toate acestea, veniturile pe care prodecanul universităţii şi l-a declarat în declaraţia de avere la rubrica “persoană fizică autorizată” se ridică la doar 77.127. Oare Nicolae Chira nu a uitat câţiva lei în această sumă sau doar calculul nostru este unul greşit?
Liviu Ioan Vaida, prodecan la UTCN, are un salariu nesimţit de 94.968 de lei.
Dorin Marius Petreuş, prodecan la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, are un salariu de-a dreptul nesimţit de 170.206. Cu toate că are venituri uriaşe de la universitate, prodecanul se ocupă şi de anumite firme de-ale sale, însă specialitatea sa sunt afacerile nedeclarate.  Dorin Marius Petreuş nu şi-a declarat toate cele trei firme în care este asociat, aşa că facem noi asta pentru el. Prodecanul Universităţii Tehnice este acţionar în DS 2 Electronics, DM Electroconstruct şi în Steca România. În toate aceste firme este acţionar alături de Marcel Nicolae Petreuş, iar în Steca România mai sunt implicate şi firmele Steca Batterieladesysteme UND şi Prazisionselektronic.  La DS 2 Electronics a avut o cifră de 579.163 de lei, realizând cu şase angajaţi un profit de 46.808, la Steca România o cifră de afaceri de 48.937, iar profitul realizat cu un singur angajat a fost de 464 de lei şi la DM Electroconstruct cifra de afaceri, de 87.798 de lei a fost mai mică decât profitul de 88.381 de lei.
Dragoş Gheorghe, prodecan la UTCN, are un venit de 71.760 de lei.
Ioan Gavril Târnovan, având funcţia de prodecan la aceeaşi instituţie de învăţământ superior, este şi el unul dintre profesorii cu salarii uriaşe, respectiv 86.403.Claudia Steluţa Martiş, conferenţiar şi prodecan la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, a avut un venit fix de 100.000. S-ar părea că profesorii nu obişnuiesc să-şi treacă în declaraţia de avere firmele la care sunt acţionari.  Claudia Martiş este acţionară la Danel Company, alături de Daniel Vasile Marti, dar are participaţii şi la compania LND Electric, alături de Radu Andrei Martiş. Dacă în firma LND Electric a reuşit să obţină venituri de 3.844 lei şi un profit de 3.246, la Danel Company sumele sunt mai mari:o cifră de afaceri 344.162 şi un profit de 133.887 de lei. Asemenea venituri sunt prea mici pentru a fi trecute în declaraţia de avere, sau cel puţin aşa consideră  Claudia Steluţa Martiş.
Tudor Palade, prodecan la UTCN, a avut un venit colosal şi fără niciun dubiu nesimţit de 244.966 de lei.
Prodecanul Ştefan Tiberiu Leţia a trecut şi el de pragul de un miliard de lei vechi cu un salariu “grosolan” de 124.758 de lei.
Ioan Găvrea, prodecan, a avut venituri de 73.575. Profesorul are mai mare succes în afaceri, deoarece firma la care asociat alături de Viorica Găvrea, Remedium Farm, a reuşit cu 33 de angajaţi să obţină un profit de 33 de miliarde de lei vechi. După un calcul simplu reiese că fiecare angajat de-al său l-a ajutat la realizarea unui profit de 102.678 de lei.
La universitatea tehnică un secretar ştiinţific câştigă 63.186. Acesta este cazul secretarului Mariana Sanda Bodea.
Cătălin Popa, conferenţiar devenit între timp profesor, a avut venituri de 87.848 de lei.
Cristina Mihaela Câmpean, secretar ştiinţific la Facultatea de Cosntrucţii, a avut venituri de 75.189. Povestea lipsei firmelor din declaraţii de avere continuă şi în cazul secretarului ştiinţific. Firma 2CT SRL, din care acţionariat face parte şi profesorul de la UTCN, Cristina Mihaela Câmpean şi Călin Mircea Câmpean, a realizat un profit negativ de 6.189 de lei. Probabil acestea a fost motivul pentru care a omis să treacă în declaraţia de avere firma respectivă, pentru că îi era ruşine cu pierderea raportată la Ministerul de Finanţe.
Gabriel Oltean, secretar ştiinţific la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, a câştigat un salariu de 73.248 de lei.

Iuliu Negrean, şeful catedrei de Mecanicîă şi Programare din cadrul UTCN, a avut un venit nesimţit de 118.912 de lei.
Maria Felicia Sucală, şeful catedrei de Organe de Maşini şi Tribologie la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, este în topul salariilor din instituţiile de învăţământ superior cu un venit de 82.743 de lei.

Marinela Grănescu, conferenţiar universitar şi şeful catedrei de Limbi Străine din cadrul aceleiaşi universităţi, a încasat din bani publici “doar” 78.734 de lei.
Ioan Bojan, şef de catedră, a obţinut un venit nesimţit de aproape 1,5 miliarde de lei, respectiv 148.541 de lei.
Călin Gheorghe Rusu, secretar ştiinţific la Facultatea de Inginerie Electrică la UTCN, a avut un venit de  67.925.
Mihaela Dinşoreanu, secretar ştiinţific la aceeaşi universitare, a avut un venit de 85.050 de lei.
Vistrian Mâtieş a avut un salariu “grosolan” de 108.555 de lei.
Magdalena Orban, conferenţiar la UTCN, nu şi-a scris în rândul veniturilor nimic. Poate lucrează “pro bono” pentru universitate, fapt ce ar fi lăudabil, sau cel puţin a încălcat legea 144/2007, republicată.
Niolae Filip, profesor la UTCN, a avut un salariu “grosolan” de 95.500.
Dan Opruţa, şef catedră la universitate, are un venit de 72.542.
Liviu Vistor, profesor la UTCN, a avut aproape un miliard de lei vechi venituri, mai precis 92.620 de lei.
Ionel Chilimaş, şef de catedră la aceeaşi universitate, a reuşit să primească un salariu “nesimţit” de 104.733 de lei.
Eugen Culea, şeful de catedră la Facultatea de Fizică, a avut un venit de-a dreptul “colosal” mai mare de 2 miliarde de lei vechi. Cu venitul profesorului de 200.548 se pot plăti 334 de salarii minime pe economie.
Elena Maria Pică, şeful catedrei de Chimie din cadrul UTCN, a lucrat pe gratis la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Sau cel puţin asta putem înţelege din declaraţia de avere, unde a reuşit  să nu treacă nimic la venituri.
Horia-Aurel Andreică, şef de catedră din interiorul universităţii, are un venit nesimţit de 81.226 de lei.
Petru Moga, şef de catedră la UTCN, a încasat din bani publici un salariu “grosolan” de 120.785 de lei.
Viorel Acostea, şeful de catedră la Bazele Instalaţiilor, Facultatea de Instalaţii din cadrul universităţii,   a încasat din bani publici 72.400.
Iulian Mircea Tudor Birou, şef de catedră la universitatea tehnică, a avut un venit de 66.279.
Profesorul Gheorghe Ioan Tudoran a încasat un salariu “nesimţit” de 92.825 de lei.
Un alt şef de catedră, Iancu Vasile, a încasat “doar” 78.177 de lei.
Şeful de catedră de la Facultatea de Inginerie Electrică, Sorin Gheorghe Pavel,  a încasat doar 95.357. Suntem curioşi câţi dintre cei 1,4 milioane de bugetari se pot mândri cu asemenea venituri.
Liviu Cristian Miclea, şeful de catedră de la Automatică, a avut un venit “la limita nesimţitirii” de 182.724 de lei. Soţia acestuia, lucrează de asemenea în cadrul Universităţii Tehnice şi a încasat 34.275 de lei de la aceeaşi instituţie de învăţământ.
Rodica Potolea, şef de catedră la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, după ce că are un venit “nesimţit” de 94.845, i-a fost lene să îşi scrie numele integral în declaraţia de avere. Pentru aşa salariu măcar aţi putea să vă scrieţi numele integral, doamna şef de catedră!
Mircea Dumitru Ivan, de asemenea şef de catedră în cadrul UTCN, a avut un venit de 90.000 de lei.
Şeful de catedră la UTCN, Lelia Festilia, este un alt exemplu de salariat “pro bono”, deoarece a “uitat” şi ea să îşi treacă veniturile.
Virgil Dobrotă, şef catedră la Comunciaţii, a avut un “salariu” nesimţit de 103.065 de lei.
Tiberiu-Pavel Itul, director delegat la căminele studenţeşti din Mărăşti, a încasat un salariu “grosolan”  de 89.537. Ne gândim ce poate face de aceşti bani un director de cămine.
Marin Dumitrescu, un conferenţiar la UTCN, a încasat 72.814 de lei.
Viorel Constantin Cândea, directorul Şcolii Masterale la UTCN, a obţinut “doar” din bani publici 73.655 lei.

Profesor la 10 universităţi

Ioan Abrudan este abonat la notele de plată a universităţile de stat, încasând bani de la zece universităţi. Suntem foarte curioşi la câte dintre cursurile acelor facultăţi ajunge celebrul prorector la UTCN sau îşi trimite asistenţii mult mai prost plătiţi. Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Petru Maior din Târgu-Mureş, Universitatea Oradea, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea Transilvania din Braşov, Universitatea Politehnică din Bucureşti, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi şi Universitatea din Petroşani.  De la toate aceste universităţi, prorectorul a obţinut în total 171.020 de lei. Chiar dacă Ioan Abrudan a avut curajul să-şi treacă toate aceste venituri pe declaraţia de venit, el nu şi-a trecut veniturile soţiei, încălcând astfel Legea 144/2007, republicată. Astfel, veniturile soţiei prorectorului din activitatea de persoană fizică autorizată şi din meditaţii la limba engleză sunt clasificate sub denumirea de “conform fişei fiscale 200.” Cam ilegal, domnule prorector, dar sperăm că intenţia nu este una de a ascunde veniturile din “meditaţii”, că acestea nu pot fi foarte mari.

Ilegalitatea formulei “conform fişei fiscale”

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Integritate au făcut pe 11 februarie 2010 anumite precizări în ceea ce priveşte declaraţiile de avere. “Conform prevederilor Legii nr. 144/2007, republicată, declaraţiile de avere şi de interese trebuie completate la toate rubricile prevăzute de formular. Astfel, Anexa I, secţiunea VII din O.U.G. nr. 14/2005: „venituri ale declarantului şi ale membrilor săi de familie, realizate în ultimul an fiscal încheiat (potrivit art. 41 din Legea nr. 571/2003 – Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare)” prevede la ultima rubrica obligativitatea declarării „venitului anual încasat”, pe categorii de venituri. Prin urmare, completarea declaraţiilor cu menţiunea „conform fişei fiscale” este incorectă şi contravine spiritului Legii 144/2007, republicată. Chiar şi în ipoteza ataşării unei copii a fişei fiscale, rezolvarea nu este cea legala, ea contravenind exercitării funcţiilor şi demnităţilor publice în condiţii de transparenţă.

Tiberiu Hrihorciuc

83 COMENTARII

  1. bine ma gazetarilor da specificati si voi ca e salariu pe an… si daca un prof. universitar are salar 50 mil/ luna vi se pare mult dupa o viata de munca?

  2. ce-i asa de anormal doar sunt profesori cu ani grei de munca si studii,rafturi de carti citite,carei problema?isi merita aceste salari

  3. gazetari prosti ce sunteti, informatiile astea sunt pe site-ul facultatii de ani de zile, acuzati si voi degeaba. Plus ca da, specificati salariul lunar.

  4. peste tot ati scris salariu nesimtit si ati pus ghilimele. Asta e meritul lor de profesori universitari, vrei sa predai tu mai tibi drag?

  5. salariile sunt absolut legale si meritate, ceea ce ma mira domnule reporter este ca ati evitat sa publicati salariile unor profesori cu functii importante de ex.:rectori,decani etc.probabil pentru ca dati dovada de lasitate si de unele persoane va e frica sau le cunoasteti.Cand o sa demonstrati ilegalitatea veniturilor o sa aiba un sens articolul d-vaoastra altfel oricine poate sa ia declaratiile de avere si sa le publice ,nu trebuie atata inteligenta pentru asta.Se pare ca va caracterizeaza invidia de unde rezulta micimea gandirii d-voastra.

  6. va rugam precizati in articol daca sunt sume nete sau brute.
    impozitele si taxele pot ajunge pina la aprox. 50%.
    1000 euro pe luna parca nu suna chiar asa de mult.

  7. Nu salariile lor sunt nesimtite; si nu sunt salarii ci venituri, iar un venit de 1000 si ceva de euro pe luna mi s-ar parea normal intr-o societate normala. Eu cred ca salariul minim pe economie de 600 lei(brut)si pensia minima de 350 lei sunt „nerusinat” de mici; oare cine poate trai demn cu aceste sume ? Ar trebui, voi ziaristii sa faceti mai multa presiune pe aceasta tema,dar asa e romanul, in loc sa se lupte sa se ridice deasupra conditiei mizere, prefera sa-l traga in jos si pe cel caruia ii este mai bine !

  8. Ar trebui sa va documentati mai mult in ceea ce priveste de unde vin aceste venituri. Sunt cadre didactice care, pe langa activitatea de predare, sunt implicate in contracte de cercetare nationale si internationale. E usor sa dai niste sume care sa sperie, fara a explica de unde vin. Sunt oameni care mai si muncesc in tara asta, spre deosebire de dumneavoastra, gazetarii si oamenii de presa care nu faceti decat sa vorbiti. Nu produceti nimic, eventual creati situatii confuze. Si mai sunteti si platiti pentru asta. Firmele de care vorbiti au angajati care sunt platiti, deci aceste firme au creat locuri de munca, si-au platit datoriile catre stat si ar trebui sa va uitati si care sunt contractele si partenerii de afaceri.
    Si, pentru cunostinta dumneavoastra, salariul unui profesor nu este atat de mare, comparativ cu al unui gazetar. Ar trebui sa consultati legea salarizarii unice si veti vedea.

  9. Nu imi vine sa cred ca porcarii poti sa gasesti in presa… In primul rand ar trebui sa stiti ca majoritatea profesorilor din lista dumneavoastra au astfel de venituri din cercetare, adica din contracte private pe care le are universitate cu multe companii mari din tara si srainatate!!! Veniturile acestora nu vin numai de la bugestul de stat, de unde au un salar normal de profesor universitar! De aceea Universitatea Tehnica isi permite a se autofinanteze pe destul de multe planuri. Asa ca data viitoare inainte sa aruncati cu noroi in oameni care sunt priviti cu respect de restul comunitatii va rog sa va faceti bine teleme inainte!

  10. Ziarist stupid. Sta pe cur la calculator si scoate date de pe net si scrie mare „articol de scandal”. De as fi patronul de la Gazeta nu i-as da nici mascar salariu egal cu pensia minima.

  11. Nu lucrez in universitate ca sa-i apar dar stiu prea bine ce se intampla. Iar un dobitoc de jurnalist care scrie salariu in loc de venit (pe an) ar cam trebui sa-si dea palme. 1000 de euro/luna nu e mult daca iei in considerare contractele de cercetare din strainatate care le fac.
    Sa inveti a scrie…”jurnalistule”….

  12. Niste fii de comunisti. Eu zic sa le dam salarii de muncitori necalificati. Sunteti penibili, articolul e scris foarte prost, defapt un prost poate scrie doar prost. E prima data cand citesc ziarul asta de si ultimul. Probabil voi ati terminat toti la spiru haret

  13. Articol de toata jena. Parca e o compunere proasta de clasa a 5-a in care tema e folosirea cuvintelor „nesimtit”, „actionar”, „salariu”.

    Fiecare a avut o alegere in viata … unii au ales scoala, altii au ales sa dea la lopata. Sa nu faceti confuzii cu privire la domeniu de activitate si salarii.

    Nu mi se pare exagerat ca un profesor doctor dupa 20-30 de ani de munca sa ia 6000 lei pe luna, mai ales ca e si sef de catedra.

    P.S. tind sa cred ca s-a crezut ca e salariul pe luna, caz in care articolul e si mai penibil

  14. mergeti in p*la mea de ziaristi incompetenti. orice persoana mentionata in articol are cunostinte cat voi toti la un loc. plus de asta, au realizat ceva la universitate, i-au dat un renume si e cunoscuta in europa. rahat de articol

  15. mai dobitocilor, astia lucreaza nu ca voi curve ce sunteti; si scoala, sunt oameni capabili, nu niste analfabeti; pai 90 de milioane pe luna e mult??? atunci sa se duca la privat ca iau 150 pe luna si o sa predea analfabetii incompetenti ca voi

  16. niste incompetenti are si gazeta asta ca nu e salariu ci sunt realizari pe un an care nu vin de la stat ci din proiecte de cercetare pt care oamenii astia muncesc si nu stau pe scaun la birou ca voi ,incultilor

  17. 🙂 parea majoritate a oamenilor pomeniti mai sus NU lucreaza pentru banii pe care ii iau! lucreaza tinerii din colectivele in care sunt acei profesori, pe firimituri!
    dar toti suntem bagati in aceeasi oala! eu iau 1234 de ron lunar!

  18. Vroiam sa scriu „domnule” dar m-am razgandit, omule sunt profesori de aici care circula cu autobus, troleibus, tramvai, dute si uitate ce masini au profesorii si studentii… nu cred ca o sa vezi vreun Aston Martin, sau BMW seria 7, etc la vre-un profesor… cei care au acel salariu pe AN au muncit din greu si au invatat nu ca si acuma ca treci anu cu 7 restante, toti erau sef de promotie in vremea lui Ceasescu cand calitatea invataturii era superioara… deci nu mai scrie porcarii de genu. Cred ca traiesti in iluzie… si daca continui asa cu scrisurile tale nu o sa castigi nici 1500 lei. Hai pa

  19. mai tibi draga,

    auzi aici: poate tu nu ai trecut printr-o faculatate sa vezi cam despre ce este vorba, poate nici macar n-ai dat un bacalaureat sau o admitere la facultate, devreme ce vorbesti cu o asa nesimtire despre salariile acestor profesori, care intr-adevar au muncit pentru a ajunge unde sunt. Oare ce vina sa aiba profesorii daca salariile le-au fost marite de guvern, cum zici tu tibi draga, „cu nesimtire”? Tie, de pilda, daca ar veni seful tau, care probabil a facut o facultate, nu ca si tine, si ti-ar mari, sa zicem cu 10milioane salariul pentru acest articol tembel nefiind singurul din cate ai scris, tu ai putea fi in asa hal de dobitoc incat sa-l refuzi? Sa speram ca pe viitor ti se va aprinde un beculet inainte sa apuci sa scrii ceva.
    PS: chiar daca nu ti-ai luat inca bacalaureatul, poti participa la cursurile de la UTCN sa-ti formezi o idee cam despre ce volum de munca este vorba, atat din partea profesorilor, dar si a studentilor

  20. Se pare ca domnul Tiberiu Hrihorciuc nu castiga mai mult de 900 ron/luna, deci nu are cum sa scrie articole mai evoluate. Numai bine!

  21. Revin! de ce nu isi pune nimeni problema de unde au bani toti cocalarii din Romania? Ca de astia ni s-a facut greata! Nu am vazut nici un profesor pana acum cu lantz de 2 kg de aur la gat si nici ascultand manele pe i-phone…mai bine iti faceai de treaba decat sa scrii asta

  22. Uai ce bou 🙂
    Pseudoglasul revolutiei comuniste.
    Mai ho cu invectivele ca-i ca un fel de „rade ciob de oala-ntreaga”.
    Si ce personal redactional impresionant! Sa nu cumva sa faceti un articol obiectiv ca nu aveti posturi si trafic pe site.

  23. Articol jenant redactat de un om care nu are o vaga idee despre ceea ce vorbeste!!!
    Desi sistemul educational superior din romania este de toata jena acesti profesori isi merita toti banii care ii produc. Aceste venituri anuale care le numesti „salarii nesimtite” sunt in totalitate bazate pe un efort enorm din partea lor din moment ce au ajuns PROFESORI UNIVERSITARI! Sa nu mai adaug ca sunt greseli si in functile profesorilor…
    Sa iti fie rusine pt articolul asta! Apuca-te si scrie poezi!

  24. Din pacate foarte putine dintre persoanele mentionate mai sus chiar isi merita salariile respective. Multi sunt profesori care tin de locul lor in universitate cu dintii fara sa aibe pregatirea necesara, oameni cu talent pedagogic nul – mari profesori chiar prodecani, oameni care scot carti pe munca studentilor, oameni care predau niste tehnologii nemaifolosite niciunde in lume, si nu in ultimul rand profesori doctori ingineri care nu is in stare sa instaleze un windows…..

  25. La gunoi cu gazetarii. Lasati PROFESORII sa isi vada de viata lor. Si voi GAZATARI CE VA UITATI IN TOATE GAURILE, luati-va de altii, care au furat, fura si tot vor fura de la oameni ca noi. Si inac o nota pentru tine – Tiberiu Hrihorciuc: se vede ca esti la 3 secunde de ati vinde si mama, ca sa ai si tu un articol sa il poti publica, NU?

  26. 1. votul al doilea il dau eu.
    2. @asist univ. Toti profii au inceput ca si asistenti cu salarii mizerabile, dar au lucrat, au perseverat si au urcat treptat in ierarhie. Domnule asistent nu ai vrea salar de prof imediat dupa absolvire? Respectiv asistentii capabili (si nu cei nemultumiti) au posibilitati de burse postdoctorale cu peste 4000 de lei pe luna. Cu acesta se poate ajunge la 63.000 pe an, peste salariul unor decani si sefi de catedra de pe „lista neagra”! Deci in loc de plansete mai bine la lucru!

  27. Eu lucrez in cadrul unei universitati si pot sa va spun un lucru: acesti profesori castiga atata deoarece isi aduc in scoala preparatori si asistenti pe care ii transforma in pupincuristi pentru ca iaa adus in scoala si nu indraznesc niciodata sa comenteze; de asemenea ii pun pe studenti sa le traduca texte, sa le faca proiecte iar la sfarsit le dau nota 10 la examen sau le dau un punct in plus la examen; asa se pot lauda profesorii cu lucrari publicate, cu contracte pe care ei numai le supervizeaza, iar pe cei pe care nu ii pot prosti sa lucreze pentru ei ii desconsidera si ii cred niste nulitati; sunt unii profesori care nu se obosesc sa faca o copie la xerox (sa apese pe buton) iar daca nu este secretara o pune pe femeia de servici sa faca acest lucru; pe secretare le desconsidera si le trateaza ca pe niste femei proaste care fac cafele si spala cesti; ei nu stiu ca fiecare om are personalitatea lui si trebuie tratat corespunzator; daca o secretara are probleme si se invoieste o ora sau doua li se reproseaza continuu caci ce buni sunt ei, dar ei cand nu isi tin orele si dau numai telefon ca se anuleaza cursurile pentru ca au de lucru la firma nici unul nu spune asta

  28. @ Tiberiu Hrihorciuc: A face copy&paste inca nu este scris. Sa nu vorbim cat de departe este acest rahat zis articol de jurnalismul adevarat.
    @Dana: Nu ar trebui sa generalizati, clar ca sunt si cazuri de care scrieti, dar nu toti sunt asa. Jurnalismul adevarat ar fi daca domnul copy&paste si-ar fi ridicat fundul din scaun si ar fi investigat caz cu caz ce este in spatele acestor venituri, cata munca este, sunt venituri legale sau ilegale, etc. Va spun sincer ca sunt multi asistenti (sigur nici aici nu trebuie generalizat) care nu fac nimica, nu-si tin orele, etc. profitand de faptul ca este greu sa dai afara pe cineva dupa noua legislatie, respectiv posturile sunt blocate si nu se poate angaja pe altcineva in locul lor.

  29. O fi sau nu tibi draga gazetar prost ,nu asta conteaza. Eu nu sunt de acord ca acesti profesori sa aiba salarii atat de mari. Am terminat UT si stiu despre ce e vorba. Nu stiu prin ce liceu au trecut cei care ridica in slavi calitatea invatamatului din UT, dar e unul mediocru si efortul depus de profesori e minim. Singurul lucru de care sunt in stare e plagiatul, traduc carti celebre si le prezinta ca lucrare proprie. Sunt foarte putini cei care merita cu adevarat salariile pe care le au.

  30. Faptul ca acest domn prezinta venitul anula nu lunar face ca cititorilor sa li se para ca aceste sume sunt imense. Daca impartim la 12 o sa vedem ca obtinem undeva la 2000-3000 EURO pe luna. Chiar nu mi se pare mult pentru un profesor ce are functii de conducere. Plus ca mai mult de jumatate din bani vin din contracte de cercetare cu firme, nefiind bani bugetari. Nu v-ati gandit ca acest venit e singurul lucru ce ii mai tine in tara pe acesti domni? Sau asta chiar nu conteaza. Din puctul de vedere al autorului, important e sa traim iar ca in comunism. Sa avem toti acelasi salar idiferent de cat muncim.

  31. Florine ai avea credibilitatea de ai cita 2-3 exemple: cartea originala vs. cea plagiata. Oricum esti sub masca anonimatului nu ai de ce sa-ti fie frica.
    Toata lumea face observatii, dar nu se da un nume concret. Hai sa vedem care-s de pe lista care pot fi contestati. Sa nu lasam sa-i murdareasca pe cei cinstiti!

  32. Sunt placut surprins cum a reactionat lumea prin comentariile puse, marei majoritati.
    1) Fara acte, dovezi exacte nu are rost sa scri
    2) Daca sunt mari sumele pentru un Prof. Univ. dr. ing. X, atunci dai paci!
    3) Acesti profesori fac cercetare de habar nu aveti voi ziaristi!!! V-ati interesat de publicatiile lor? sa le puneti si alea in paralel cu declaratiile!
    4)Cum vrei sa ti valori in sistemul universitar? cu minim pe economie????

  33. Doamne, dar numai lucruri rele stiti sa scrieti despre tara asta!!!
    Articolul e scris tendentios (si din pacate si cu greseli gramaticale si de exprimare).
    Gazetarii nu ar trebui sa termine macar un liceu ? (desi ar fi de dorit si o facultate, dar nu cred ca e cazul d-lui care semneaza).

  34. Ioana,

    esti atat de naiva!!
    Este un articol scris la comanda politica, ca dovada ca membrii diferitelor partide , desi au functii, nu apar in articol ( si sunt multi, uita-te intre cei care nu sunt in acest articol ).
    Aici apar doar cei care nu sunt incadrati politic, si deci pot fi atacati.

  35. Hai sa vezi ce masini au unii!!
    Eu am fost student la o facultate din UT nu zic care , si am trecut cu spaga la un conf. Si apoi au fost altii care i-au facut plangere, dar e in PNL si l-au fost scos.
    Da’ si acum mai ia, si poti rezolva orice cu el.

  36. De fapt problemele sunt ceva mai simple: multi dintre cei insirati (nu toti) isi merita salariul „mare” pe care il au. Problema este alta: diferenta intre palmas si cei din varf este exagerat de mare, si chiar daca in unele cazuri sa zicem ca ar fi justificata, in marea majoritate, nu! Bine, veti zice ca cei din varf au muncit sa ajunga acolo, eu zic altceva: nu numai ca au muncit sa ajunga acolo ci au facut tot posibilul sa fie cat mai putini cei care sunt acolo, respectiv au blocat cat au putut avansari, etc. daca nu erau din „familie”… Cei care contesta asta sunt ori chiori, ori rau intentionati…. Ah, era sa uit, sistemul de salarizare in ansamblul sau este extrem de prost echilibrat, fapt care incurajeaza impostura, plagiatul, fuga de munca.. si.. ma opresc aici.. la urma urmei eu chiar muncesc ca sa imi castig traiul si ce-o mai fi.. Hai pa.. si ne vedem la socoteala curand…. cu toti cei care au luat mai mult decat merita (atentie, in raport cu ce muncesc si iau restul!)…

  37. Datele sunt luate de pe adresa http://www.utcluj.ro/prezentare/declaratii.php de unde rezulta clar ca e vorba de venitul pe un an intreg, in nici un caz pe luna. Luand un exemplu pe care-l cunosc personal, domnul Virgil Dobrota, sef catedra la catedra de Comunicatii…103065 RON / 12 = 8588.75 Ron/luna…ati putea spune ca e inca „nesimtit” de mare…dar asa cum reiese din declaratia de avere suma aceasta reprezinta totalitatea veniturilor incasate de la UTCN anume „Norma baza profesor + plata cu ora + cercetare + doctorat”…unde la categoria cercetare intra si bani din proiecte de cercetare finantate de UE nu de bugetul Romaniei. Acesti bani apar in declaratia de avere pentru ca, asa cum prevad normele europene, aceste sume se ruleaza tot prin conturile UTCN. In cazul de fata cred ca reprezinta aproape 50% din veniturile acestuia…deci ar ramane aprox 4500 RON/luna pentru activitatea de profesor universitar + conducere de doctorat…4500RON = 1100EUR…am prieteni la 26-27 de ani tot in domeniul IT cu experienta de 3-4 ani in munca si castiga mai mult la privat…tot vi se mai pare salariul acesta „nesimtit” de mare pentru un profesor universitar cu vechime, reputatie si multe altele?

  38. Un articol de 2 lei in care sunt luati la bani marunti cadre didactice care obtin venit din activitati private (fara a face nici un fel de afacere cu statul). Se da dovada de o atitudine vehement comunista, in care un individ (care pretinde a fi ziarist de investigatie) se leaga de banii obtinuti prin detinerea de actiuni in anumite firme. Acest individ ar trebui dat in judecata impreuna cu acest ziar care nu isi merita numele. SUNTETI PENIBILI.

  39. de ce oare romanul, cand vede ca nu se descurca, se uita in curtea vecinului. Si daca tot va uitati, uitati-va unde trebuie. Faceti domnu jurnalist un update si spunetine salarul de rector al Domanei Ecaterina Andronescu, sau mai bine zis veniturile totale pe an. Scrie bah si tu ceva ce merita citit, nu kkt-uri din universitati, ca sunt multe altele mai grave….

  40. daca la ziaru’ asta s-ar munci 1/10 (o zecime, pt. cei tari in pix si slabi in neuroni…) ati avea un randament ridicat si un profit satisfacator. habar nu aveti cum si cat se munceste acolo. de asemenea, nu cunoasteti proiectele prin care acesti profesori fac cunoscut clujul, si in cele din urma si romania. iar banii acestia vin ca urmare a multor ani de studiu si de practica, atat profesionala cat si didactica, dar si prin functiile administrative pe care le ocupa. nu fiti gelosi, puneti mana si munciti!

  41. Un profesor de la UTCN nu merita 1000 de euro pe luna, deoarece calitatea educatiei lasa de dorit.Sunt student la UTCN si pot sa spun ca nu am intalnit pana acum un profesor la UTCN care sa fie interesat de student. Asa ca ar fi bine sa va taie 50 % din venit si sa dea la pensionari care sufera

  42. de-aia ne e asa de bine. pt ca profi ca d-na potolea lucreaza si in weekend si de pasti, si pe niste lucruri imposibil de inteles pt majoritatea oamenilor, pe proiecte de milioane de euro si venitul ei este numit „nesimtit”-ce-ar fi sa castige cat daca mai putin decat un gunoier cum castiga unii profesori? ati fi mai linistiti?

  43. Ovi, sint curios la ce facultate esti. Univ tehnica are o multime de facultati, nu cred ca poti generaliza. Te inteleg, mai ales daca esti in zona mecanicii.

  44. unde ati vazut voi in Cluj profesori universitari? astia riiosii pe care i-ati enumerat in articol sint indivizi pe care noi securistii i-am angajat la universitati ca sint slujile noastre loiale si trbuie si gura lor sa manince o piine ,ca am vrut sa-i trimitem in productie sa se-afirme dar au refuzat pentru ca sint nascuti puturosi si incompetenti asa ca i-am facut ,,universitari”,pardon ,,universali”.

  45. In locul tau mi-ar fi fost sincer jena sa scriu acest articol. Profesorul Ioan Bojan tocmai a decedat din cauza ca a pus prea mult suflet pentru facultate si nu a avut putin timp sa isi faca griji pentru sanatatea lui. Un om care muncea peste 10-12 ore pe zi si nu doar la utcn ci si la univ din oradea, satu mare, timisoara, etc., un om care nu se putea odihni din cauza ca se pregatea pentru a preda urmatoarea zi nu merita sa ii fie scris numele intr-un articol scris de o marioneta. Desigur un „ziarist” ar merita sa castige mai mult decat un profesor care se chinuie sa ne invete copiii, cei care vor putea duce tara asta mai departe. Ma bucur ca ai scris acest articol sa se vada in ce lume traim, influentata doar de politica.

  46. Dragilor, acesti profi merita toata stim, si-au dedicat viata muncii de cercetare, merita banii astia, eu ii fac pe Calea Turzii si poate castig mult mai mult decat ei. Asa ca putina decenta ! La munca, fratilor!

  47. Vrei sa faci bani lucrand acasa, fara interviuri, fara sefi? Vrei sa fii liber in graficul de munca, dar sa ai un salariu stabil si bun? Vrei sa stai acasa si sa lucrezi si asta sa nu iti afecteze veniturile? Atunci ai nevoie de lucrul pe care eu ti-l ofer. Nici un fel de inselatorie, sponsorizare sau taxa de start in afaceri…Pentru doar 3-4 ore de lucru pe zi poti castiga 75-100$ pe saptamana si mai mult daca lucrezi mai mult. Ce iti trebuie? Internet si calculator conectat la retea si un minim de cunostinte in accesari de site-uri on-line…restul, depinde doar de tine si de cat de multa staruinta iti dai. Lucrul e mai mult legat cu casuta de e-mail. Pentru informatii suplimentare, trimite-ti un e-mail cu subiectul „LUCRU” pe adresa de e-mail: nicolaeoffice@yahoo.com Nu uitati sa scrieti la subiect cuvantul „LUCRU” sau “Vrei sa castigi un salariu minim in cateva zile? Aceasta este sansa ta. Iti ofer sansa sa castigi sume substantiale de bani din confortul casei tale. Tot ce trebuie sa faci este sa trimiti mail-uri petrecandu-ti 2 -3 ore pe zi in fata calculatorului. cu cat muncesti mai mult cu atat castigul va fi mai mare. 100-300$/ SAPTAMANA. Pt. detalii trimite un e-mail la adresa: nicolaeoffice@yahoo.com

  48. de ce? pt ca stimatii parlamentari PSD cand au fost la putere inainte sa plece din parlament si-au dublat salariile, majoritatea erau profesori universitari…de aceea sunt acum explozive, uitati-va la pensia Doamnei Erji din Iris…pai femeia asta cum poate sa traiasca cu 472 lei? iar stimabilii cu 8000-9000 lei pe luna…asa da trai, neneaca! sa traim bine! nu?

  49. s-ar putea sa ai dreptate ca sunt salarii mari.dar in poate in comparatie cu tine care nu cred ca meriti nici de paine ma blegule.in fine .cunosc pe majoritatea profesorilor si pot sa spun ca sunt foarte pregatiti pt ceea ce fac.ah …..ca nu au chef sa profeseze bine e altceva…….probabil satui de idiotenia studentilor……de programa halucinanta……daca-si merita banii?greu sa raspund…….pacat ca nu-si merita respectul nostru..unii….timpul nostru…..si da se dau spagi……..pt un nenorocit de ex….sau cel putin pt a fi prezent la ex….nu te invata nimica to anul pt a putea sa profite material de pe tine.mi-e mila de bosorogii aia de 70 ani care incaseaza mii de euro……..in detrimentul tinerilor…si ma compatimesc pt ca-i cunosc….am uitat de tine ba jurnalistule..fa-ti datoria in pula mea ca o sa mori de foame….asta-i articol analfabetule…..

  50. nu numai ca au salarii nesimtite dar in cadrul universitatii tehnice toti sunt rude de la profesor pina la simplul portar la lenjereasa din camine,etc foarte greu sa patrunzi tu ca muritor de rind in rindurile lor ,,,sa va povestesc ceva ;acum vro 2 ani si ceva in campusul din observator erau firme care aveau inchiriate spatii la parterele caminelor pt diferite activitati xerox papetarie etc conducerea fac ultatii in frunte cu stimabilul domn prorector petrina si seful complexului dl bodea au scos afara toate firmele pe motiv ca nu mai vor in campus firme ,,,dar surpriza anul acesta mai peccis de acum din 10 ianuarie apare o firma ,care desfasoara activitatea de xerox dar si mai mare surpriza ,,respectiva firma care isi desfasoara activitatea este a domnului administrator al caminului 5 observator ,ne intrebam dinsul cum a cistigat licitatia pt spatiu ce firme au concurat cu el cum de altii care au lasat cereri pt spatiile din camine nu au fost anuntati si nu au stiut ca se liciteaza ,deci in consecinta ….nepotismul si nedreptatea sunt la ordinea zilei din pacate in romania ,,,cei care sunt cunostinte cu cei din universitate mai pastreaza si acum anumite spatii ,la arhitectura ,intre camine ,ne intrebam oare cit cotizeaza ?

  51. Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca

    Clanul Petrina
    Mircea Petrina este profesor universitar doctor inginer la Facultatea de Construcţii, la Catedra Mecanica Construcţiilor, dar şi prorector dezvoltare resurse umane şi materiale.
    Tudor Petrina este fiul profesorului Petrina şi asistent doctorand inginer la catedra la care performează şi tatăl său (Catedra Mecanica Construcţiilor).
    Bogdan Petrina este şi el fiul profesorului Petrina şi asistent inginer la aceeaşi facultate, la Catedra Construcţii din Beton Armat, Construcţii Metalice.

    Clanul Vlaicu
    Aurel Vlaicu- prorector cercetare ştiinţifică şi relaţii internaţionale este profesor universitar doctor inginer la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, Catedra de Comunicaţii.
    Rodica Vlaicu, soţia sa, este lector universitar doctor la Catedra de Limbi Străine din cadrul Facultăţii de Construcţii de Maşini.

    Clanul Topa
    Vasile Topa este profesor universitar doctor inginer, directorul Laboratorului de CAD în Electromagnetism şi Circuite Electrice.
    Marina Dana Topa este profesor universitar doctor inginer la Catedra Bazele Electronicii din cadrul Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii, şi soţia profesorului Topa.

  52. sa sujetzi pwla toti profesorii universitari de la UTCN ,,, ca toti sunteti nishte capushe care sug tara asta , suntetzi vai pwla voastra , va bateti joc de studenti si de vietile lor!!! sa nu mai apucati ziua de maine !!! va doare in pwla … la salarul asta nici in pwla nu va doare!!!! sa muritzi totzi!!!

  53. Sunteti absolut jenanti. Nicaieri nu scrie ca ati dat VENITUL PE AN! nu pe luna! Salariu nesimtit? 50 – 60 de milioane lei vechi pe luna? Pt un prof universitar??? Serios? Absolventi de licenta (ai UTCN)castiga atata. Si absolvent de licenta nu e egal cu un doctorat, articole stiintifice internationale, prof universitar etc. ce MIZERIE! Probabil ca de-aia ai facut si tu jurnalismu’ (daca ai vreo diploma in domeniu – mira-m-as!) ca sa inveti marsavii si sa induci populatia in eroare… halal. In sensu’ asta… oricat ti-ar fi salariu, ala e un salariu nesimtit.

  54. ce a spus „doctorand” este adevarat…dar sunt multi care citesc printre randuri si interpreteaza (probabil asa o fi facut si gazetarul asta) …asa ceva nu se face cu facultate, ci fara ….rusinos ca nu s-a specificat ca e vorba de salariile pe un an …atunci poate ca nu ar mai fi asa „nesimtite” salariile, mai ales daca sunt trecute acolo si sumele incasate pe proiecte de cercetare …unde nimeni nu ia bani pe degeaba …concluzia: gazetarul trebuia lasat repetent in facultate si nu mai scria aberatii de astea ne-verificate

  55. daca s-ar fi pus cot la cot mai multi „nesimtiti” dintre cei enumerati in acest articol, atunci sa vezi despagubiri primite pentru denigrarea imaginii publice … si ce-am mai fi ras atunci de gazetarul asta

  56. Bai coaielor care sunteti PRO sti profesori care iau sute de milioane pe luna si acum in vreme de criza , cacat incetati lingailor de funduri ” intelectuale ” ca poate va pica si voua ceva, nu mai merge sitemul asta cu discrepantele astea mari !!!!!!!!, plateste tu salariile astea ca eu nu mai am chef sa platesc mai bine as plati medicii futa va stalin , sa ajungeti in spitale fara pile sa va vad cum plangeti de va cacati pe voi asa ca mai mearga in pwla mea cu salariile astea !!!

  57. Nu-si merita deloc aceste salarii conform legii lui Murphy : cine stie face, iar cine nu stie sa faca preda . La noiindustria nu are nici trecut nici viitor. ce stiu sa faca ei ? ce au facut ? iar daca nu stiu sa faca , ce predau ? nu vin investitori ca nu gasesc specialisti de doamne ajuta ; toate sunt forme fara fond ( Titu Maiorescu )

  58. Nesimtita ii mata ca te-o facut atat de prost si nesimtit is aia care te lasa sa scrii asa prostii. Incompetentu-le. esti o rusine de jurnalist cand zici ca un salariu de 1500 euro pe luna la un profesor universitar e nesimtit.

  59. daca ti se par nesimtite salariile de 1000 1500 de euro pe luna sa stii ca eu nu stau pt atata in tara cand afara nu ca profesor ci ca inginer poti lua 3000 4000 de euro/luna. ziceti mersi ca stau pe banii astia si is toaca nervii cu studentii ca vorba aia nici noi nu suntem sfinti vorbeste tu „jurnalistule” cu 400 de oameni pe zi 5 zile pe saptamana si vezi cum e.

  60. eu nu voi injura… salariile date exemplu, sunt mici in comparatie cu multi alti profesori… cei care va zbateti ca vai doamne saracii ca sunt mici si astea sunteti VARZA, ati uitat de unde ati plecat… de ce un profesor de liceu, care sta 7-8 ore pe zi la munca (scoala, acasa), sa ia 1500 de LEI si unu care vine pt 4 ore la 2 zile sa ia 5000, 6000, pana in CHIAR 10000 de LEI???? pentru ca ce? ca o tras mai mult? FALS un fotbalist cat trage? si cat ia? da doctorii, politistii s.a. care iti salveaza viata, nu merita mai nimic, da las ca merita unii care nici nu isi stiu materia(stiu cazuri concrete) sunteti varza… rupti de realitate, scuze…

  61. eu nu voi injura… salariile date exemplu, sunt mici in comparatie cu multi alti profesori… cei care va zbateti ca vai doamne saracii ca sunt mici si astea sunteti VARZA, ati uitat de unde ati plecat… de ce un profesor de liceu, care sta 7-8 ore pe zi la munca (scoala, acasa), sa ia 1500 de LEI si unu care vine pt 4 ore la 2 zile sa ia 5000, 6000, pana in CHIAR 10000 de LEI???? pentru ca ce? ca o tras mai mult? FALS un fotbalist cat trage? si cat ia? da doctorii, politistii s.a. care iti salveaza viata, nu merita mai nimic, da las ca merita unii care nici nu isi stiu materia(stiu cazuri concrete) sunteti varza… rupti de realitate, scuze…

  62. Acest individ Hrihorciuc care a scris articolul este anchetat de DIICOT pentru detinere si consum de droguri de mare risc. Nu mai credeti ce scriu toti prostii!

  63. Cum au zis si altii mai sus mancati foarte mult rahat in special nimeni-drum asta de Tiberiu Hrihorciuc care saracul de el a derapat grav de cateva ori si acum e si cercetat pentru detinere de droguri.
    1. Salariile sunt anuale, ei iau lunar in medie 50mil/luna.
    2. Bai nea Tiberiu Hrihorciuc tu cam cat crezi ca merita ma oamenii astia sa castige? Astia sunt oameni care au lucrat o viata intreaga si o parte din ei sunt si cercetatori in cadrul universitatii. Oamenii astia muncesc zilnic ca sa ne invete pe noi carte , dar bineinteles ca un rahat ca tine care habar n-are analiza matematica de liceu isi da cu parerea de ce lucreaza domnii nostri profesori zilnic in laborator, pe langa activitatea didactica, dupa ce au trecut prin 4 ani de politehnica + master + doctorat (tu sigur habar n-ai ce inseamna un an la poli) , si care acum sunt platiti de stat cu un salariu de tot rahatul 1000-1500 de euro pe luna , cand un programator la noi in tara ia si peste 2000-3000 de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.