În primăvara acestui an, Universitatea Babeş Bolyai ( UBB ) a contractat serviciile firmei Canion Impex pentru o serie de lucrări de amenajare a faţadei sediului UBB. Preţul a fost de peste 150.000 de lei, iar lucrările au durat aproximativ trei luni de zile. La scurt timp după această lucrare, tot UBB a scos la la licitaţie contractul de ”Lucrări de modernizare construcţii şi instalaţii”. Şi de această dată, majoritatea lucrărilor au fost câştigate de Canion Impex SRL, în condiţiile în care contractul valorează peste un milion de lei. Această societate este abonată la contractele instituţiile publice din Cluj, iar un raport al Curţii de Conturi arată că societatea a fost plătită de municipalitate fără să execute nici o lucrare.

 

SC Canion Impex, este o firmă de construcţii din Cluj, gestionată de patroni norocoşi, care primesc de la instituţiile statului contracte pe bandă rulantă. Viteza cu care banii de la buget intră în conturile patronilor firmei este atât de mare, încât municipalitatea clujeană a plătit o serie de servicii fără ca acestea să fie executate. Acest lucru a fost descoperit de Curtea de Conturi, care a publicat un raport referitor la aceste aspecte, însă nu s-a întâmplat nimic concret după dezvăluirea oficială a acestor nereguli.

În primăvara acestui an, Universitatea Babeş Bolyai a scos la licitaţie un contract de aproximativ 150.000 de lei pentru refaţadizarea sediului central. Lucrarea a fost atribuită prin încredinţare directă firmei Canion Impex SRL.

La scurt timp după terminarea lucrărilor, UBB a organizat o licitaţie pentru un contract care, în linii mari, pare similar cu lucrările de refaţadizare executate anterior. Majoritatea lucrărilor din contractul, în valoare de peste un milion de euro, intitulat ”Lucrări de modernizare construcţii şi instalaţii” a fost atribuit firmei Canion Impex SRL.

 

Curtea de conturi latră, Canionul trece

Anul acesta, conform unui raport al Curţii de Conturi care a verificat modul în care municipalitatea clujeană a cheltuit banii,  s-a arătat că datoriile au crescut, faţă de anul precedent, cu peste 100%. De asemenea, în urma controlului s-au depistat nereguli în contabilitatea primăriei şi lucrări decontate către o serie de societăţi comerciale, fără ca acestea să fie făcute. Mai mult, Primăria Cluj Napoca a făcut cheltuieli de peste 1,5 milioane de lei pentru amenzile şi procesele în care a fost implicată. În situaţia în care o parte din această sumă a fost plătită din greşelile şefilor din cadrul primăriei, administraţia locală nu a încercat să recupereze sumele respective de la cei vinovaţi.  Din controlul efectuat cu privire la respectarea principiilor contabilităţii de angajamente de către Primăria Cluj-Napoca au fost constatate abateri de la legalitate, respectiv în evidenţa contabilă nu au fost înregistrate la sfârşitul anului valoarea subvenţiilor pentru transportul de călători datorate pentru anul 2012. Din verificarea centralizatoarelor primite de la municipalitatea clujeană, privind contravaloarea subvenţiilor datorate pentru transportul de călători şi subvenţii pentru încălzire s-a constatat faptul că administraţia judeţeană înregistrează în evidenţa contabilă ca element de cheltuială doar suma pe care o achită în cursul fiecărei luni, aceasta neînregistrând în evidenţa contabilă obligaţia de plată existentă la o anumită perioadă de timp.

”Vizarea de către dirigintele de şantier, acceptarea, plata şi decontarea efectivă de către primărie, în anul 2012, a unor situaţii de plată întocmite de S.C. “CANION IMPEX” SRL Cluj – Napoca pe luna mai 2012, majorate nelegal cu suma totala de 8.909,40 lei, reprezentând lucrări neexecutate şi bunuri nelivrate, în cadrul contractului. Valoarea estimativă a operaţiunilor care constituie abateri este de 8.909,40 lei, reprezentând materiale şi manopera aferentă, care nu au fost regăsite în teren cu ocazia inspecţiei efectuate, la care se adaugă o dobândă de 471 ,94 de lei”, se arată în raport.

 

Firme sunt, contractele curg gârlă!

Firmele patronilor menţionaţi în cadrul acestui articol au câştigat contracte de la municipalitatea clujeană începând cu o parte din lucrările de modernizare a străzilor din oraş până la cele de lucrări de construcţie a unor grădiniţe. Conform presei clujene, Canion Impex este o societate de casă a primăriei clujene, din 2004, de când s-a instalat administraţia Boc. Aceşti oameni de afaceri contractează lucrări publice prin firmele Dedal Construct, Ganeli Prodexim, Samid Construct, Romterra Construct, Fidias Construct, Gaudi Construct sau Mincu Construct. În perioada administraţiei lui Sorin Apostu, Sc Canion a adjudecat un contract de peste 1,2 milioane de lei pentru construirea locuinţelor modulare de la Pata Rât.

 

Contre în omul lui Becali şi omul lui Boc

SC Canion Impex este patronată şi administrată de VINCZE ATTILA ADRIAN, KISS GELLERT şi KISS MIHALY. Iniţial, această firmă a fost a lui Gheorghe Taloş, cunoscut ca fiind ”omul lui Boc”, însă el a cedat firma în 2012. De numele lui se leagă un scandal, ”soldat” cu câteva plângeri penale. În urmă cu câţiva ani, clujeanul Radu Marino, cunoscut pentru implicarea lui în afacerile lui Gigi Becali, a făcut plângere penală, în care îi acuza de furt pe Rodica Cadar, şefa Serviciului de drumuri urbane din cadrul primăriei între 1999 şi 2004, şi pe Gheorghe Talos.

Legăturile între administraţia locală şi Talos sunt parafate de la începutul anilor 2000. În 2003, SC Canion a primit de la primărie 1,3 milioane de lei. În 2004, SC Dedal Construct a beneficiat de contracte în valoare de 2,8 milioane lei, iar în 2005 firma a primit circa 3 milioane de lei. SC Canion a mai lucrat şi la Piaţa Flora din Mănăştur, tot investiţie a municipalităţii clujene în valoare de 1,7 milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.