Oficialii Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) au decis în Senat să cumpere clădirea Unicredit Tiriac de pe strada Moţilor cu 1,7 milioane de euro. Deşi clădirea este deţinută de Ion Ţiriac, un apropiat al social-democraţilor, în cadrul Senatului s-a opus achiziţiei chiar un membru de vază al social-democraţiei, consilierul local Irimie Emil Popa. Disputele au continuat în cadrul şedinţei cu uşile închise ale Senatului, iar Gazeta de Cluj vă prezintă în exclusivitate stenograma discuţiei.

 

Popa confundă deficitul cu golul de casă

Irimie Emil Popa ia cuvântul la începutul dezbaterii despre achiziţia clădirii în calitatea sa de preşedinte al comisiei de buget finanţe. Deşi este economist, el vorbeşte despre un deficit de 12 milioane şi este „corectat” ulterior de prorectorul Dan Lazăr, care îi explică că este vorba despre un gol de casă.

”Am solicitat la Direcţia economică şi am considerat relevant două perioade să le analizăm. Am constatat că la 31.12.2013 există un deficit de 12 milioane. La 31.05.2014 un deficit curent de 12 milioane. În al doilea rând, nu au fost inventariate spaţiile universităţii şi gradul de ocupare aşa cum s-a cerut în hotărârea anterioară a Senatului. În al treilea rând am constatat existenţa unor elemente certe privind anii financiari următori dat fiind faptul că nu este cunoscut numărul de studenţi care vor alege să îşi urmeze studiile la UBB din această toamnă. Drept consecinţă, comisia de buget nu se opune achiziţiei, ci mai degrabă cred că ar trebui să amânăm luarea unei decizii. Este poziţia unanimă a tuturor membrilor care au participat la comisie”, arată Popa, conform stenogramei intrată în posesia Gazeta de Cluj.

 

Riposta lui Lazăr

Prorectorul Dan Lazăr intervine pentru a-l corecta pe Popa şi a-i explica că UBB are avansate cheltuieli pe proiecte pe fonduri europene, printre care şi ale lui, unde sunt avansaţi 2,5 milioane de lei.

”Îmi pare rău, domnul preşedinte este economist, dar face o confuzie între cheltuieli şi venituri şi plăţi şi încasări. Nu este vorba la sfârşitul anului de un deficit de 12 milioane, ci este vorba despre un gol de casă de 12 milioane. Şi acesta este datorat avansurilor pe care universitatea l-a dat pe fonduri europene şi noi trebuie să îl recuperăm. Între care şi domnul preşedinte al comisiei de buget are 2,5 milioane avansate pe fonduri europene. Am şi trimis o notificare. Îl aşteptăm să ne aducă banii pe care i-a avansat pe aceste proiecte şi atunci universitatea nu va mai avea acest gol de casă pe fonduri europene. În consecinţă anul trecut, excedentul universităţii a fost de 33 milioane, acum doi ani excedentul a fost de 72 de milioane. Dacă le cumulăm fondul de care universitatea dispune pentru astfel de situaţii excepţionale cum este achiziţionarea unei clădiri sau alte obiective de investiţii este de peste 100 de milioane de lei. Banii aceştia sunt în universitate. Ceea ce invocă domnul preşedinte al comisiei de buget este un gol de casă, adică avansuri făcute pe proiecte pe fonduri europene şi alte proiecte de cercetare şi nu este vorba despre nişte cheltuieli definitive. În momentul de faţă avem avansate circa 48 de milioane de lei. Asta este o problemă şi a vechii conduceri care a avansat în neştire bani din fondurile proprii ale universităţi pe fonduri europene, pe care universitatea îi avansează. Când am preluat mandatul aveam peste 50 de milioane avansaţi, acum am reuşit la zi să avem undeva la vreo 23 de milioane de recuperat. Chiar săptămâna trecută am fost la Bucureşti şi am avut o discuţie cu autorităţile de management ce facem fiindcă universităţile au avansat aceste sume de bani. Ce facem să îi recuperăm? Folosiţi instrumentele cererilor de plată. Facturile să fie decontate ulterior de către autorităţile de management. Nu există dificultăţi financiare, ci există strict dificultăţi de cash-flow”, arată prorectorul Lazăr.

 

Popa recunoaşte avansuri din fonduri europene

Culmea este că Popa aduce alte date privind avansurile în cadrul proiectelor pe fonduri europene şi vorbeşte de doar 3,7 milioane de lei. În acest caz, proiectul său are ”luaţi” mai mult decât jumătate din fondurile europene avansate de universitate.

”Stimate domnule prorector, nu ar trebui să vă dau o replică. Sunt absolvent al acestei facultăţi în domeniul ştiinţelor economice. Dacă ar trebui să ştiu sau să nu ştiu uitaţi-vă la situaţia financiară comunicată care prevede cât sunt sumele avansate pe sumele europene. Din 2013 avem 3,7 milioane de lei şi din anul 2014 până la luna mai 808.990 de lei. Dacă faceţi trimitere de o manieră personală daţi-mi voie să vă spun că jigniţi, la modul profund pentru că un proiect pe care l-am coordonat împreună cu un alt coleg tot ce s-a declarat neeligibil a fost achitat pe chitanţă la casieria universităţii. Vă rog mult să nu introduceţi elemente de acest gen pentru că daţi-mi voie să vă spun stimaţi colegi  nu mi-am imaginat niciodată că la 2 luni de la instalarea dumneavoastră în portofoliul la financiar aţi putut să trimiteţi auditul intern pe un proiect pe care l-am închis, l-am terminat cu zero cheltuieli neeligibile. Îmi cer scuze domnule prorector, dacă vreţi să conduceţi universitatea asta singur din punct de vedere financiar nu aveţi decât să o faceţi şi să ne spuneţi să plecăm că am şi altceva de făcut”, a spus în continuarea şedinţei de Senat Irimie Emil Popa.

 

Rectorul Ioan Aurel Pop a încercat reconcilierea situaţiei şi îi ceartă pe cei doi pentru că îşi aduc catalogări.

”Nu cred că discuţia merge pe o pantă bună. Problemele noastre personale le avem, le-au avut şi alţii, le vor avea şi alţii după noi. Haideţi să discutăm principial. Datoriile universităţii există. Eu nu sunt economist şi nu le clasific. Nu e bine să ne catalogăm reciproc că suntem colegi cu toţii şi trebuie să ne respectăm statul personal al fiecăruia. Acest datorii ale universităţii, însă provin în mare măsură din angajamentele universităţii din granturile pe fonduri europene. Asta ştiţi şi dumneavoastră foarte bine. Altminteri universitatea s-a chivernisit cum a putut. Însă e cel mai greu să conduci o universitate care are trei linii de studiu şi trebuie să aprobi în fiecare an, pentru că eu vă spun ca ordonator de credite al acestei universităţi, grupe de 10 studenţi. Nu există nicăieri după ştiinţa mea întreţinerea unor programe de studiu pe care am dat bani mulţi pentru acreditare şi să avem nu numai 10, ci şi 8 şi 9 studenţi. Dacă dumneavoastră găsiţi o soluţie ca grupele mici, maghiare şi germane, să nu mai fie susţinute financiar şi totuşi ele să funcţioneze eu sunt gata să le ascult”, arată rectorul Pop.

Senatul UBB a fost tot timpul un mediu tensionat între actuala şi fosta conducere. Cu toate acestea, achiziţia clădirii Unicredit Tiriac de pe Moţilor a continuat şi a fost votată în Senatul UBB…

ubb

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.