Animalele sălbatice nu ar trebui să primească subvenție de la APIA. În schimb, celebra fermă de la Recea Cristur și Țaga va primi subvenție de jumătate de milion de lei pentru bizonii pe care îi cresc. Deși subvențiile ar trebui să fie acordate numai pentru animale domestice, ei vor primi atât pentru bizoni, cât și pentru mufloni. Căci asta vor aduce acolo, oi sălbatice, respectiv mufloni.

 

Jumătate de milion în afara normelor

500.000 de lei vor primi cei de la Asociația Crescătorilor de Animale Recea Cristur pentru subvențiile terenurilor concesionate, arată niște surse apropiate proiectului. Ei ar fi concesionat și o suprafață de 220 de hectare de pădure de la comuna Recea Cristur pe o perioadă de 49 de ani. Prețul este de 16 euro/hectar și ei ar primi 140 euro/hectar pentru creșterea bizonilor și a muflonilor. Asociația trebuie să dețină un animal la trei hectare de pământ. Deci ies în câștig doar din aceste subvenții de 114 euro/hectar. Dacă am calcula doar diferența la această suprafață am ajunge la 27.800 de lei. Prețul mediu de concesiune a unui hectar din județul Cluj este de 50 de euro, de mai bine de trei ori mai mare decât valoarea concesiunii din Recea Cristur.

 

Preferențial la APIA

Culmea este că bizonii și muflonii ar fi introduși în lista animalelor pentru care se primesc subvenții de la APIA într-un mod aparent preferențial. Uniunea Europeană nu ar accepta ca aceste subvenții să ajungă și pentru creșterea animalelor sălbatice și am putea vorbi chiar de un infringement în acest caz.

 

Concesiunea de la Țaga

Primarul Romulus Mârza (PNL) din comuna Ţaga a concesionat 714 de hectare de teren cu titlu gratuit în cadrul instituţiei pe care o conduce. Aceste concesiuni ar putea fi la limita legalităţii, iar autorităţile statului ar trebui să le cerceteze. Printre cei care fac afaceri cu primarul din Ţaga se numără Toma Rus, un poliţist cu diverse probleme penale și oamenii din influența sa, respectiv austriacul Karner Rudolf și Cristian Jeican. R&K Hunting Service este o firmă care a primit şase contracte de concesiune de la Primăria Țaga, toate valabile pe 10 ani. În cadrul fiecărui contract redevenţa este de 25 de euro pentru un hectar pe an. Actele au fost semnate pe 15 mai 2012 şi au următoarele suprafeţe: 58 de hectare, 56 de hectare, 53 de hectare, 34 de hectare, 29 de hectare şi 23 de hectare.  Societatea are acţionariat comun cu cel al societăţii BT Wild Ranch, cei care construiesc o fabrică de bizoni la Recea Cristur. În cadrul societăţii este implicat şi fostul poliţist Toma Rus, cercetat penal în diverse dosare. Acţionarul comun este Rudolf Karner. În cadrul afacerilor de la Recea Cristur au apărut între timp acuzaţii de delapidare şi spălare de bani, iar lucrurile nu stau deloc roz în ceea ce priveşte starea concesiunii. Radu Viorel Moldovan este un alt concesionar de teren din Ţaga care plăteşte bani. Este vorba de o parcelă de 20 de hectare, închiriată cu 10 euro/hectar pe an. 

 

Încercarea nu a mers

Zona Crepusculară de la Recea Cristur. Primarul liberal Alexandru Laurian Rus se pare că face “afaceri” profitabile cu oameni din filiera liberală. Primul dintre aceștia era Vasile Florin Maja care ar fi primit “cadou” o concesiune de 193 de hectare. Firma prin care s-ar fi derulat procedura ar fi fost Real 2000 Impex. Real 2000 Impex este deținută de Vasile Florin Maja. Societatea nu a depus bilanț din 2010, iar în perioada 2008-2010 a declarat cifră de afaceri zero. A doua încercare a fost aceea prin care Asociația Crescătorilor de Animale din Recea Cristur a concesionat 409 hectare de teren din domeniul privat al comunei.

“Hotărârea Consiliului Local al comunei Recea Cristur nr. 11/2012 este nelegală, fiind adoptată cu încălcarea prevederilor legale în vigoare”, arată reprezentanții Prefecturii Cluj legat de hotărârea nr. 11/2012 a Consiliului Local Recea Cristur. Această hotărâre a fost abrogată prin intermediul hotărârii nr. 28 din 31 august 2012 a comunei Recea Cristur.

 

Motivele unui liberal

“Expunere de motive privind aprobarea concesionării trupurilor de pășune “Ambreus”, “Cărbuniște”, ”Costile”, ”Zapodile”, ”Copăcel”, ”Petrișori”, ”Iertaoie”, ”Jurca-la stâlp pe lângă drum” în suprafață totală de 409,59 ha, situate în comuna Recea Cristur, aparținând domeniului privat al comunei Recea Cristur, județul Cluj. Având în vedere cererea Asociației Crescătorilor de Animale din Recea Cristur înregistrată cu nr. 3418 din data de 22.11.2013, prin care aceasta solicită aprobare concesionării unei suprafeței de teren, pentru înființarea unor ferme zootehnice și a unui țarc de vânătoare prin accesarea de fonduri europene. Ținând cont de prevederile art. 123, alin. (1) și (2)  din Legea nr. 215/2001, privind administrația publică locală, republicată, conform cărora “Consiliile locale și consiliile județene hotărăsc că bunurile ce aparțin domeniului public sau privat, de interes local sau județean, după caz, să fie date în administrarea regiilor autonome și instituțiilor publice, să fie concesionate ori să fie închiriate. Vânzarea, concesionarea și închirierea se face prin licitație publică, organizată în condițiile legii.

Trupurile de pășune scoase pentru concesionare sunt situate în satele Recea Cristur, Căprioara, Escu, Elciu, Ciubăncuța, Pustuța și Jurca, comuna Recea Cristur, județul Cluj, și aparțin domeniului privat al Comunei Recea Cristur. Redevența încasată, ca urmare a concesionării va constitui venit la bugetul local și se încurajează inițiativa particular, creându-se noi locuri de muncă pentru membrii comunității locale. Prin concesionare se încurajează inițiativă particular și se creează noi surse de venit la bugetul local, se încearcă accesarea de programe europene în scopul în scopul realizării unor obiective care să corespundă cerințelor U.E. Apariția unor investitori în zonă va avea ca effect dezvoltarea economic a localității”, arată primarul liberal din Recea Cristur, Rus Laurian Alexandru, în motivația concesiunii.

 

Primarul vrea despădurirea comunei

Primarul liberal încearcă prin hotărârea 24 din 30.07.2013 să concesioneze o nouă suprafață de teren, de această dată din fondul de pădure. Este vorba de un teren de 215,6 hectare de teren care se dorește a fi despădurit. Dacă într-o țară civilizată mai toate autoritățile locale încearcă să împădurească terenurile disponibile, primarul Alexandru Laurian Rus vrea să despădurească proprietățile comunei. Dar primarul a reușit să concesioneze acea suprafață de pământ și nimeni nu l-a oprit. Așa cum nimeni nu i-a oprit să primească subvențiile de la APIA…

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.