Una dintre cele mai temute escroace, “Jeni” Clapa, actuală Huciu, a devenit din nou activă şi a lovit năprasnic. După ce în calitate de patroană a agenţiei de turism Your Next Holiday, în urmă cu mai mulţi ani a ţepuit circa 60 de persoane din judeţul Timiş şi 36 de persoane din judeţul Cluj, şi-a schimbat zona de acţiune. Începând cu anul 2014 aceasta a reuşit să ţepuiască după aceeaşi metodă un număr încă neprecizat de persoane din judeţul Bistriţa-Năsăud.

 

Pentru unele din faptele comise, Jenica Clapă a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare, de către Judecătoria Cluj, condiţionat şi cu un termen de încercare de patru ani, pentru înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată într-un dosar în care a fost acuzată că a înşelat mai multe hoteluri din Austria.

În anul 2010, aceasta a revândut pachete de turism, cu ordine de plată falsificate, la două unităţi turistice din Austria, respectiv hotelul Elisabeth Park din Zell am Zee şi Grand Hotel Bad Gadstein. Reprezentanţii celor două unităţi de turism austriece i-au făcut plângere penală lui Clapă, constituindu-se totodată ca părţi vătămate în dosar. Prin sentinţa pronunţată de judecători, Jenica Clapă a fost obligată să despăgubească hotelul Grand Hotel Bad Gadstein cu suma de 11.784 de euro, iar hotelul Elisabeth Park, cu 7.579 de euro. La aceste sume se adaugă şi dobânda legală, începând de la data săvârşirii infracţiunilor, respectiv din ianuarie 2010. Instanţa a menţinut, totodată, sechestrul asupra apartamentului inculpatei şi a dispus anularea ordinelor de plată falsificate. Clapă a fost obligată şi la plata cheltuielilor judiciare, în valoare de 800 de lei, şi la plata cheltuielilor de judecată ale părţilor vătămate, adică 1.551 euro şi 1.458 lei. Sentinţa Judecătoriei Cluj-Napoca nu a fost definitivă, fiind atacabilă cu recurs la Curtea de Apel Cluj.

 

 

 

Începând cu luna septembrie 2014 la sediul IPJ Bistriţa-Năsăud, la Serviciul de Investigare a Fraudelor au fost depuse mai multe reclamaţii vizând pe numita Jenica Huciu, fostă Clapă, cunoscută sub numele de „Jeni”, angajată la Agenţia de turism „Sunshine Tour” cu sediul în Bistriţa, str. General Gr. Bălan, nr.22 C. Dacă în judeţele Timiş şi Cluj a folosit o firma numită „Your Next Holiday”, în care apărea ca patronă, în Bistriţa şi-a rebrenduit niţel metoda, firma înfiinţată aici, „Sunshine Tour”, nu mai apare la Registrul Comerţului pe numele său, doamna “Jeni” jucând rolul de angajat, patron fiind soţul, Dorin Huciu. Între timp, Jenica Clapă şi-a făcut ordine în viaţă, s-a căsătorit cu fiul lui Huciu, un fost nomenclaturist local al PCR înaintea evenimentelor din decembrie 1989, acesta fiind numărul 3 în ierarhia de partid din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Prin intermediul noii firme, Jeni a recurs la aceeaşi metodă de a înşela oamenii. Fină psiholoagă, aceasta intuia perfect ce aşteptau clienţii de la ea, o ofertă atrăgătoare, cu multe promisiuni, pentru a-i face pe aceştia să scoată banii din buzunar. Iniţial ea le prezenta clienţilor un preţ maximal, apoi concomitent cu oferirea unor bonusuri acorda şi anumite reduceri substanţiale. Metoda s-a dovedit de succes, oamenii erau cuceriţi, scoteau de îndată bani şi achitau preţul cerut, crezând că au făcut şi o mare afacere. Este de remarcat faptul că nici unul dintre clienţii „Sunshine Tour” nu au beneficiat de vacanţa mult visată. Lovitura de măciucă în moalele capului venea în momentul în care cuplurile, majoritatea tinere, imediat după căsătorie urmau să plece în luna de miere şi constatau că nu au unde şi că au fost înşelaţi. De la firma de turism li se îndruga o poveste, că au intervenit nişte încurcături, că lucrurile se vor rezolva, că trebuie să mai aştepte etc. Într-o primă fază se mai răspundea la telefon, dar apoi după un timp şi acestea rămâneau mute. Cazul este în faza actelor premergătoare.

De curând la conducerea Serviciului de Investigarea a Fraudelor din cadrul IPJ BN a fost numit comisarul şef Ioan Morar. Acesta este primul şef al SIF cu studii economice solide din istoria politiei bistriţene, provenit din viaţa civilă şi se pare unul care ştie meserie şi ştie cu ce se mănâncă ingineriile financiare întâlnite tot mai des în activitatea unor firme calate pe încălcarea legilor. Există speranţe, cel puţin din această perspectivă, că ancheta nu va fi lălăită, aşa cum se întâmpla din păcate cu multe dosare instrumentate de poliţiştii bistriţeni de la Fraude.

 

 

Jenica Huciu, fosta Clapă, şi-a început „cariera” în turism la Timişoara, când prin intermediul firmei „Your Next Holiday”, a cărei patroană era, a ţepuit 60 de persoane. Mai mulţi timişeni care trebuiau să plece în Antalya într-o excursie de două săptămâni, pentru care unii au plătit în medie 2.000 de euro, au constatat în momentul când urmau să se îmbarce în avion pe Aeroportul Internaţional din Timişoara, că vor rămâne acasă deoarece firma Jenicăi Clapă nu a virat niciun ban către agenţia operatoare a excursiei, „Sfara Tours”. Firma respectiva a comunicat faptul că aceştia s-ar putea să nu fie singurii turişti ţepuiţi de agenţia „Your Next Holiday”. Potrivit reprezentanţilor „Sfara Tours”, agenţia condusă de Jenica Clapă nu a virat banii pentru un număr de nouă excursii, reprezentând un total 47 de turişti, rezervările fiind în cele din urmă anulate.

Reprezentanţii „Sfara Tours” susţineau la momentul respectiv că au încheiat un contract de colaborare cu „Your Next Holiday” în data de 2 aprilie, iar contractul a fost reziliat pe 1 iulie 2010.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, firma „Your Next Holiday” a fost înfiinţată la Arad. Principal acţionar şi administrator al firmei, era Jenica Clapa, o tânără de 29 de ani din Bistriţa. Ea îi avea ca şi asociaţi pe Dacian şi Simona Gherdan, care deţineau fiecare câte 25 la sută din acţiuni. Firma a funcţionat într-un apartament de pe bulevardul Take Ionescu din Timişoara.

Potrivit Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, administratorul societăţii, Jenica Clapă, a ofertat şi vândut pe piaţa turistică din Timişoara, Arad şi Cluj pachete turistice cu destinaţia Antalya la jumătate de preţ.

Jenica Clapă a mai fost cercetată într-un alt dosar în care a fost acuzată de înşelăciune de zeci de clujeni care au cumpărat de la firma acesteia pachete de vacanţă în Turcia, în Antalya. Însă, în urma cercetărilor, Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj a scos-o de sub urmărirea penală, considerând că situaţia este de competenţa instanţelor civile, fiind vorba de răspundere contractuală şi nu de o infracţiune. Paguba adusă de Clapă turiştilor clujeni se ridica la suma de 200.000 de lei.

 

 

 

Cazul de la Cluj a fost unul cu cântec. Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj au dispus neînceperea urmăririi penale. Peste 50 de clujeni, s-au declarat părţi vătămate în 36 de plângeri penale făcute pe numele Jenicăi Clapă, patroana agenţiei de turism „Your Next Holiday”, cu speranţa că o să-şi recupereze banii luaţi în 2010, pentru vacanţe ce nu au mai avut loc. În majoritatea plângerilor depuse la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Cluj, oamenii descriau acelaşi mod de operare al Jenicăi Clapă, şi anume că aceasta încasa banii pentru pachetele de servicii turistice, iar apoi nu mai era de găsit când clienţii vroiau să obţină de la ea documentele necesare sejurului, pentru a beneficia de vacanţa mult aşteptată. Sumele încasate de Jenica Clapă de la turişti se situau între 700 şi 2.500 de euro, iar localităţile de unde şi-a racolat clienţii au fost în principal Cluj-Napoca şi Timişoara, dar şi Zalău si Bucureşti.

În urma verificărilor actelor de la dosar, care constau în cele 36 de plângeri, mărturia Jenicăi Clapă şi a asociaţilor ei, dar şi al raportului de expertiză contabilă al firmei, procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj a hotărât că probele administrate în cauză arată că relaţia dintre Jeni Clapă şi fiecare dintre părţile vătămate care a achiziţionat pachete turistice a avut la bază un contract. Această relaţie a fost guvernată de regulile ce reglementează necesitatea respectării clauzelor contractuale asumate de părţi, precum şi cele care vizează asumarea consecinţelor nerespectării lor.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj a arătat că neonorarea unei obligaţii asumate pe fondul încheierii unei tranzacţii nu intră în sfera de cercetare a penalului cât timp aceasta nu e consecinţa unei activităţi de inducere în eroare a beneficiarilor. Din actele de la dosar nu ar rezulta probe obiective care să demonstreze că Jenica Clapă a avut intenţia de a induce în eroare părţile contractuale.

„Actele de urmărire penală din dosar nu conturează probe certe, dincolo de orice îndoială pentru a demonstra infracţiunea de înşelăciune, de aceea s-a dispus scoaterea ei de sub urmărire penală pentru infracţiunea de înşelăciune în contracte şi neînceperea urmăririi penale.”, au concluzionat procurorii clujeni.

Jenica Clapă a avut probleme şi cu sucursala austriacă a operatorului mondial de turism „Kuoni Destination Management” (KDM). Acesta a depus acţiune civilă la Judecătoria Cluj-Napoca, în care îi cerea lui Clapă achitarea contravalorii unor servicii de cazare în valoare de peste 20.000 de euro. În decembrie 2011, instanţa a admis cererea reclamanţilor, iar în martie 2012 a învestit hotărârea cu formulă executorie, cerută de austrieci pentru a-şi recupera efectiv banii.

Cazul de la Bistriţa este identic ca mod de operare cu cazurile prezentate mai sus, singura deosebire fiind faptul că Jenica Huciu nu mai are calitatea de patroana, rolul acesta fiind interpretat de soţul ei. La Bistriţa, având în vedere trecutul, antecedentele, respectiv condamnarea cu suspendare condiţionată, doamna „Jeni” nu mai apare în rol de primadona, joacă doar rolul de persoana de contact, de salariată a firmei „Sunshine Tour”, cea care întocmea contractele şi încasa banii de la clienţii creduli.

Ancheta fiind în faza de început, din motive care ţin de mersul acesteia, nu facem public încă numele persoanelor care au depus plângere pentru că au fost înşelate de către „Sunshine Tour”.

(Vom reveni)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.