Dosarul nr.2365/12/2014, privind pe Ioan Opre şi comp. este instrumentat în comun de către DNA Cluj şi Biroul DIICOT Bistriţa-Năsăud, în baza art.223 NCPP.

Decizia TB BN de control judiciar este executata de către Biroul de Supraveghere Judiciară  în cadrul IPJ BN şi de către Poliţia Dumitra. Exista persoane din cadrul acestui birou care erau în relaţii cu Ioan Opre şi îl frecventau destul de des. Polițiștii din cadrul Postului de Poliţie Dumitra erau “clienţii” lui Ioan Opre, participau la chefuri, în fiecare zi serveau masa de prânz la acesta.

 

Relații în mediul politic ale lui “Păcală”

După câștigarea mandatului de președinte a CJ BN, Emil Radu Moldovan a stabilit relații deosebit de strânse cu “Păcală”, a fost sponsorizat cu anumite sume de bani de către acesta, informații neverificate arată că anumite sume de bani ar fi  ajuns la București la vârful PSD. Ultima dată Emil Radu Moldovan s-a afișat public cu “Păcală” la sărbătorirea zilei numelui acestuia (Sf. Ioan) în luna ianuarie 2014. Evenimentul a fost organizat la căminul cultural din Dumitra. Emil Radu Moldovan a fost însoţit de mai mulți lideri ai PSD BN, deputatul Suciu, viceprimarul George Avram şi de către un secretar de stat dintr-un minister de la București etc.

Ioan Opre a mai stabilit relații cu Mircea Geoană, prin intermediul fostului primar din Feldru, Sângiorzan şi a lui Emil Radu Moldovan. Însoţit de cei doi, Mircea Geoană i-a făcut o vizită acestuia la domiciliu şi la cabana din Dumitra unde au chefuit impreuna cu diverse persoane de moralitate indoielnica. Ioan Opre s-a implicat cu discreție în politică. Cu ocazia ultimelor alegeri locale, a încercat sa-l impună ca primar pe Leon Ani, lider al organizației locale PSD din Dumitra. A investit în aceasta operațiune o mare sumă de bani, a dat mese, bani, pachete la un mare număr de alegători din Dumitra dar în final Leon Ani a pierdut la mustaţă în faţa actualului primar Bălăjan Gheorghe, PDL.

 

Soţia, cercetată penal

Referitor la șotia acestuia Georgeta Opre, aceasta a fost cercetată penal într-un dosar de returnare ilegală de TVA, de actualul şef al IPJ BN, Ioan Ovidiu Mureşan, pe când acesta era şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor din IPJ BN. În fapt, Georgeta Opre a achiziționat o mare cantitate de piei, de la o persoană de pe Valea Bârgăului. Când a întocmit actele necesare pentru returnarea TVA-ului, la cifra respectivă, care avea șase cifre, a mai adăugat un zero.

Dosarul a fost instrumentat de care Ioan Ovidiu Mureșan, iar Georgeta Opre a fost arestată preventiv. Pentru a “rezolva” situația sotiei sale, Opre Ioan, cu o mare sumă de bani, a “cumpărat” la propriu pe toți cei care au avut de a face cu acest caz, în frunte cu Ioan Ovidiu Mureșan. La momentul respectiv întâmplarea a fost de notorietate – în rândul cadrelor de poliţie, se vehiculau nume de polițiști care au primit bani, cuantumul acestor sume.

Ioan Opre este implicat şi în traficul de ţigări provenite din Ucraina, via Sighetul-Marmaţiei. Acesta achiziționează mari cantităţi de piei de animale din zona Maramureșului, Sighetul Marmaţiei, iar cu ocazia transportării acestora la Dumitra, le ascunde printre piei. Baxurile de ţigări sunt achiziționate de anumiți oameni ai lui de încredere din zona de la contrabandiștii ucraineni.

. Toată această situație este cunoscută, inclusiv de către şeful IPJ BN, Ioan Ovidiu Mureșan.Polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică din cadrul IPJ BN cunosc acest lucru, dar nu au ce face, ei nu sunt lăsaţi să investigheze această pistă, fiind dirijaţi spre cazuri minore, gen câteva baxuri sau pachete de ţigări.

 

Totul ”la negru”

Aproape întreaga activitate economică pe care o desfăşoară “Păcală” este făcută la “negru”, în acte apare un procent extrem de mic din afacerile pe care le derulează, se pare că pe persoană fizică (PF). Unul din oamenii care l-au sprijinit pe Ioan Opre în activitatea ilegală pe linie economică este un fost sef al Gărzii Financiare a jud. Bistrita Nasaud, Alexandru Fărcaş. Se pare că dosarul în care s-a implicat DNA Cluj, respective șefa acestui parchet, procuroarea Botezan, l-ar viza în principal pe Alexandru Fărcaş. Relaţiile dintre cei doi, “Păcală” şi Alexandru Fărcaş, s-au răcit în ultima perioadă, deoarece ultimul a încercat prin intermediul lui “Păcală” să fie numit  la șefia Finanțelor publice a județului Bistriţa-Năsăud. Manevra nu a reușit, deoarece între Fărcaş și Emil Radul Moldovan a intervenit o răcire a relațiilor lor.

Ioan Opre în viața privată este un om cu dare de mână. Au fost cazuri când oameni cu resurse limitate sau inexistente apelând la ajutorul acestuia au fost ajutați cu diferite sume de bani sau cu bunuri, un porc, un vițel etc.

Cazul de sex-gate “Păcală” a declanșat un adevărat seism în rândul unor politicieni de vârf. “Păcală” a dat acestora sume de bani “fără număr” pentru a-și asigura protecția într-o situație limită cum este cea de față. În prezent toți încearcă să se dea la fund, să-și șteargă urmele relațiilor cu “Păcală”. Relațiile acestuia cu politicienii din jud. BN nu au fost generate de culoarea politică, ci de influența politicianului respectiv, de câtă protecție poate să-i ofere atât în derularea afacerilor dar și într-o situație ca cea de față. Politicienii care l-au vizitat pe “Păcală” au beneficiat din partea acestuia de sume de bani, mai ales pentru susținerea campaniilor electorale, de produse alimentare, în special carne și preparate din carne, obținute din carne de vânat și nu în ultimul rând de femei a căror prestație o achita tot el. Toți, în prezent caută să-și șteargă urmele relațiilor cu “Păcală”, atât Emil Radu Moldovan, cât și altii.

 

La masă cu Garda Financiară

“Păcală” și-a înființat o carmangerie cu uz intern și pentru apropiați unde își pregătea preparatele, majoritatea din carne de vânat, acesta fiind și proprietarul unui fond de vânătoare. Este deținătorul a mai multe arme de vânătoare, toate obținute legal.

Pentru ca “Păcală” să-și poată desfășura în liniște afacerile, acesta a cultivat relații cu persoane din structurile de control de la Finanțele Publice și de la Garda Financiara. De fiecare data când era prevăzut un control asupra afacerilor lui “Păcală” acesta era anunțat din timp iar în randul funcționarilor publici care trebuia să meargă în control se ducea o adevărată luptă ca să fie nominalizați în echipa de control. De obicei o asemenea echipă era formată din

două trei persoane, iar când mergeau la “Păcală” fiecare se deplasa cu autoturismul propriu. Iar acesta era darnic , îi încărca pe toți cu produse alimentare, carne și cârnat, țuică , pește etc. Se dădea câte o amendă simbolică pentru anumite nereguli constatate, iar lucrurile mergeau OK, toată lumea era mulțumită.

“Păcală” s-a implicat și în numirile pe anumite funcții în poliția județeană. Astfel, ca protejatul și omul lui Leon Cloșca, căruia el i-a finanțat studiile și pe care l-a făcut ofițer, să ajungă șeful poliției orașului Năsăud, i-a înlesnit numirea șefului politiei Năsăud de la vremea respectivă,  Cipri Buta în funcția de adjunct al șefului IPJ BN, iar în locul lui la poliția Năsăud a fost numit Leon Cloșca. Și-a permis și a putut face acest lucru deoarece are o relație cu totul “specială” cu actualul șef al IPJ BN, Ioan Ovidiu Mureșan, zis “ben Laden”.

 

Serviciile se ascund după deget

Un lucru este inexplicabil, serviciile secrete locale, SRI și “doi și un sfert”/MAI au cunoscut și cunosc toate aceste aspecte, dar din anumite motive au ținut sub preș toate aceste informații. Activitățile ilegale în care este implicat “Păcală” nu durează de ieri sau de azi, ci de foarte mulți ani. Exista informații care circulă pe “piață” care arată că anumiți responsabili din aceste structuri au beneficiat de anumite servicii oferite de “Păcală”, bani, produse alimentare și femei.

La ora actuală structura informativă pe care o conduce Bodescu (“doi și un sfert”) se pare că investighează natura relațiilor lui “Păcală” cu anumiți polițiști cu funcții de conducere din cadrul IPJ BN, “ben Laden”, alias Ioan Ovidiu Mureșan, Cipri Buta, adjunct etc.

Este de neînțeles de asemenea pasivitatea celor de la DGA (Biroul Județean Anticorupție) MAI care nu investighează aceste cazuri de corupție care au devenit notorii. Activitatea acestora se reduce doar la cazuri simple, diferite persoane civile, care încearcă să corupă cu sume derizorii polițiștii, mai ales în situații de încălcare a legii circulației pe drumurile publice, infracțiuni silvice .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.