Consilierii locali Radu Moisin, Radu Constantea, ambii de la PDL și Ioan Bîldea, actualmente la PNL, au participat pe 2 octombrie la o recepție organizată pe TIMAF (Transilvania International Film Festival). Culmea este că acelaşi Consiliu Local Cluj-Napoca îi acordă bani din bugetul tuturor contribuabililor: 100.000 de lei. Cei trei ar putea fi susceptibili de trafic de influenţă. Ne întrebăm dacă nu cumva le-a stat în gât prăjitura mâncată din banii contribuabililor.

 

Vechiul cod penal prevedea o infracţiune intitulată „primirea de foloase necuvenite.” Acesta vorbea despre funcţionarii care primesc în urma unei decizii anumite foloase ca o recompensă. Pe de altă parte, noul Cod Penal rămâne cu infracţiunile de trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă care vorbesc cam de aceeaşi chestiune. Rămâne şi darea şi luarea de mită, dar sperăm că nu poate fi cazul aici de acest lucru. Cei trei crai de la răsărit din Consiliul Local Cluj-Napoca reuşesc să participă la evenimente finanţate pe banii contribuabililor şi să nu le fie jenă deloc. Mai mult, Radu Constantea este atât de nesimţit încât nu vrea să recunoască că la acest eveniment nu au fost invitaţi toţi clujenii.

Radu Moisin nu este la prima acuzaţie de eludare a legii. El a mai apărut şi în dosarul Fany, unde primea informaţii confidenţiale. Şi atunci a scăpat, însă ne gândim câte vieţi mai are Radu Moisin. Moisin spune că nu a votat bugetul local, dar asupra lui oricum planează chestiuni de suspiciune. Chiar colegul cu care a fost la recepţia TIMAF, Ioan Bîldea, a spus că Radu Moisin are o problemă de incompatibilitate şi de aceea nu a votat bugetul. Radu Moisin poate nu a votat bugetul ca să poată participa la astfel de „mese” şi „chermeze” gratuite.

Ioan Bîldea este cel mai petrecăreţ consilier local. Liberalul a recunoscut că a gustat din prăjiturile oferite de TIMAF. Cu toate că el a votat „pentru” acordarea sumei de 100.000 de lei către TIMAF, Bîldea spune că nu se simte că a încălcat legea. Mai mult, el le poate spune tuturor clujenilor ce gust a avut prăjitura. Dar de ce nu a împărţit prăjitura de la bun început cu toţi clujenii?

Culmea este că alături de Bîldea s-a alăturat petrecerii şi alţi liberali printre care Sabin Sărmaş, Paul Mădaş, Iulia Luca, Iulia Sasu şi Virginia Ioana Scrob. Primii doi au primit invitaţie în nume propriu. Coincidenţă sau nu pentru faptul că liberalii i-au sprijinit pe cei de la Timaf atât în CL, cât şi în CJ?

 

TIMAF a anunţat un concert fără contract

TIMAF a anunţat pe 31 octombrie concertul James Blunt cu toate că nu au un contract cu  Sala Polivalentă din Cluj-Napoca. Informaţia a fost confirmată de noul şef al Sălii Polivalente, Constantin Răduţă, care a spus că l-a chemat pe Bogdan Buta, şeful de la Timaf, să vorbească despre contract.

 

Alte afaceri ale lui Buta: gratuite pe bani

Coincidenţă sau nu, Bogdan Buta este implicat şi în alte afaceri cu Primăria Cluj-Napoca. El a fost şef la Omnipass, din postura în care oferea studenţilor gratuitate pe mijloacele de transport în comun. Studcard s-a unit cu Omnipass pentru a monopoliza această piaţă. Culmea sau nu, Ioan Bîldea este unul dintre cei care se opune gratuităţii pe transportul în comun doar pe anumite tipuri de carduri studenţeşti de genul Omnipass/Studcard. Liberalul nu a vrut să explice dacă va mai primi o nouă prăjitură dacă nu va reuşi să îi ia „cea” mai importantă jucărie lui Bogdan Buta, gratuitatea pe care o acordă studenţilor. Cu toate că Buta oferea Omnipas gratuit în primă instanţă, a cerut apoi 25 de lei pe carduri în plin an universitar. Nici un consilier local nu s-a împotrivit atunci. Nici Constantea şi nici Moisin.

 

Banii populaţiei municipiului Cluj-Napoca

“Nu cred că se poate considera trafic de influenţă. Am primit o invitaţie şi am considerat că e normal să particip. Din păcate nu am ajuns la timp. Nu cred că se poate considera folos necuvenit. Nu am mâncat că era târziu şi am venit de la sală. Nu ştiu dacă ar fi încăput toţi clujenii în Euphoria Music Hall”, a declarat Radu Constantea.

 

Box 1 Cumpărarea de influenţă

(1) Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, pentru sine sau pentru altul, direct ori indirect, unei persoane care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public, pentru a-l determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(2) Făptuitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta.

(3) Banii, valorile sau orice alte bunuri se restituie persoanei care le-a dat, dacă au fost date după denunţul prevăzut în alin. (2).

(4) Banii, valorile sau orice alte bunuri date sau oferite sunt supuse confiscării, iar dacă acestea nu se mai găsesc, se dispune confiscarea prin echivalent.

 

Traficul de influenţă

(1) Pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, săvârşită de către o persoană care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public şi care promite că îl va determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

(2) Banii, valorile sau orice alte bunuri primite sunt supuse confiscării, iar când acestea nu se mai găsesc, se dispune confiscarea prin echivalent.

Detalii: http://legeaz.net/noul-cod-penal/art-291

Radu Constantea mai micioan bildea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.