Gheorghe Iaciu, noul patron al societăţii Impact, care are un litigiu de 52 de milioane de euro cu Primăria municipiului Cluj-Napoca, a declarat că societatea sa va pune accent pe dezvoltarea imobiliară şi nu pe procesele de pe rol. Culmea este că fostul avocat al companiei, Dan Lucian Vlădescu, preşedintele demisionar al Agenţiei Naţionale de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice (ANRMAP), ar putea ajunge la Comisia Europeană, locul unde societatea a cauzat numeroase proceduri de infringement pentru România.

Emil Boc nu a fost niciodată un om curajos. Nici nu a fost vreodată expert al unor proceduri legale, motiv pentru care contractul semnat de Primăria municipiului Cluj-Napoca cu societatea Impact a fost unul păgubos. Nici chiar la momentul în care societatea a intrat în insolvenţă, actul dintre cele două entităţi nu a putut fi anulat, neexistând o asemenea prevedere contractuală. Greşelile primarului Emil Boc şi ale acoliţilor săi au dus ca Primăria municipiului Cluj-Napoca să fie într-un litigiu de 52 de milioane de euro cu societatea Impact, lucru care pune bugetul local sub semnul incertitudinii. Culmea este că deşi cei de la Impact au încălcat legea în cadrul contractului cu Primăria municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc nu a avut curajul să le facă o plângere penală, precum s-a întâmplat la Oradea. Se pare că nici acea plângere nu a fost dusă la bun sfârşit, semnându-se tacit ”Pacea de la Oradea”. Sursele noastre ne-au informat că acelaşi lucru s-ar putea întâmpla şi cu urbea de pe Someş, prefigurându-se „Pacea de la Cluj-Napoca”. Surse bine informate susţin că Lucian Mateescu a făcut recent o vizită fulger la Oradea, soldată cu „Pacea de la Oradea”, încheiată între IMPACT şi Primăria Oradea. S-ar fi obţinut: 1. Retragerea plângerii penale de către Primărie împotriva unor angajaţi sau apropiaţi ai IMPACT, „deţinători”de terenuri în Cartier (Carmen Daniela Săndulescu, Maria Poroşnicu, Vlad Andrei Popp, Cristina Dimir, Florin Roşca Filip, Doina Ştef, Gabriela Neda, Gabriela Aldea (Sofronie), Lidia Vărzaru, Daniel Ţoghină); 2. Non combat-ul Primăriei în procesele pe rol (deşi mare combat nu a fost nici până acum).

Impact şi delistarea de pe bursă

Un posibil scenariu este ca Gheorghe Iaciu să cumpere cât mai multe acţiuni ale Impactului după care trece la acţiunea de delistare de la bursă a firmei despăgubind micii acţionari. Apoi trece rapid activele curate Impact pe alte firme (adică terenuri negajate la bancă) şi Impactul devine o amintire. După care, ca ultim act, se începe o nouă dezvoltare imobiliară finanţată direct de Iaciu în cartierul din Bucureşti, Greenfield. Cei mulţi înşelaţi de Impact cu procese vor rămâne cu buza umflată urmând a se lupta cu statul şi autorităţile locale. “Cred că aceasta a fost miza: „terenurile” pentru o dezvoltare imobiliară privată. Ce dacă or să cadă blocurile din Topaz/Greenfield la primul mare seism – vinovaţii de serviciu vor fi cei care au construit adică foştii impactişti care sunt ţinuţi acum la respect de către noii proprietari“, arată o sursă.

Câştigătorul de la „Vocea Romaniei”, Ştefan Gheorghiu Milicin, a demisionat din Consiliul de administraţie al Impact. Nemaiavând susţinerea ING a preferat să plece…singur. Despre avocatul IMPACT se lansează ipoteza că Lucian Dan Vlădescu ar fi demisionat de la ANRMAP pentru a ajunge la Comisia Europeană!

Gheorghe Iaciu a cumpărat Impact

Gheorghe Iaciu, patronul centrului comercial Doraly şi cel mai mare acţionar al SIF Muntenia, a devenit şi cel mai important acţionar al dezvoltatorului imobiliar Impact, cumpărând 23,22% din acţiunile companiei, cu 6,4 milioane lei (1,4 milioane euro). Preluarea acţiunilor a fost anunţată de Iaciu, printr-un raport transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Acţiunile au fost cumpărate printr-o tranzacţie specială de vânzare la ordin, prin care Biroul Executorilor Judecătoreşti Asociaţi Lex a vândut pachetul de 26,13% din acţiunile Impact Developer & Contractor deţinut de fondatorul dezvoltatorului imobiliar Dan Ioan Popp şi de Carmen Săndulescu, potrivit Mediafax.

Până la această ultimă tranzacţie, Popp era cel mai mare acţionar al Impact, cu aproximativ 16% din titluri, urmat de omul de afaceri Adrian Andrici, cu 10,69% din acţiuni. În acţionariat se regăseşte şi compania de administrare a investiţiilor East Capital, care deţine prin firma Salink Limited, din Cipru, un pachet de 10,1% din acţiuni. Alţi acţionari importanţi sunt trei fonduri ING, care au cumulat 5,18%. Executorul judecătoresc a cerut ca tranzacţia să fie încheiată doar dacă are loc vânzarea integrală a acţiunilor.

La începutul acestui an, Carmen Săndulescu, unul dintre cei mai longevivi manageri ai dezvoltatorului, a demisionat din funcţia de director executiv. Alături de Dan Ioan Popp, Săndulescu a dezvoltat compania Impact. Dan Ioan Popp a fost înlocuit în luna aprilie a anului trecut de la conducerea consiliului de administraţie cu Dimitrios Sophocleous, fost manager la companii precum Romtelecom sau AD Pharma. Schimbările în conducerea Impact au venit pe fondul rezultatelor financiare slabe înregistrate de companie în anii 2010 şi 2011, când pierderile au cumulat aproape 40 milioane lei.

Rezultatele financiare au afectat puternic şi valoarea acţiunilor Impact pe bursă, care au căzut puternic. În 2012, acţiunile Impact au scăzut cu 37%, însă în 2013 acţiunile şi-au mai revenit, înregistrând un avans de 21,3%. Anul trecut, Banca Transilvania a mai executat silit un pachet de 23,4 milioane de acţiuni Broker Cluj (BRK) aparţinând lui Gheorghe Ioan Carţiş, unul dintre cei mai vechi acţionari ai firmei de intermediere, în contul unui împrumut pe care acesta l-a contractat de la bancă. Pachetul de acţiuni valora 2,6 mil. lei.

Preşedinta cu Impact

Consiliul de administraţie are un nou preşedinte care este de fapt o… preşedintă! Se numeşte Iuliana Mihaela Urda şi este omul lui Gheorghe Iaciu (29,66% din acţiunile IMPACT). Gheorghe Iaciu controlează în bună măsura şi SIF Muntenia şi este controversatul patron al EXPO MARKET DORALY(din Afumaţi). Celălalt acţionar cu pondere din IMPACT este Adrian Andrici (10,.70%).

Directorul general IMPACT este Lucian Claudiu Mateescu, tot omul celor doi.

Din Consiliul de administraţie mai fac parte: Drăguţă Mihăilă şi Petre Ecaterina (de asemenea legături strânse cu EXPO MARKET DORALY) şi Ştefan Gheorghiu Milicin (fostul director general).

Orice clujean care intră pe site-ul http://www.apaoradea.ro/ la rubrica Top restanţieri vor găsi ca deţinătoare a medaliilor de bronz firma IMPACT, cea care a jefuit consistent Primăria Oradea, dar mai ales vrea să jecmănească Primăria Cluj Napoca.

 

Tiberiu Hrihorciuc

3 COMENTARII

  1. Cred ca titlul este mai vechi! Cel corect este cel care a aparut in Gazeta de Bistrita! „Impact pune litigiile pe locul 2”! Desi cred ca sa spui asa ceva este de fapt un „mar otravit”! In fine, pana la urma titlul conteaza mai putin, conteaza continutul articolului! Si da, juristi din Primarie mi-au confirmat vizita la Oradea a lui Mateescu si existenta unei intelegeri! Ceea ce ar fi foarte trist! Dupa complicitatea cu IMPACT-ul a vechii formule din Primaria Oradea sa asistam acum si la complicitatea actualilor conducatori n-ar fi tocmai OK!

  2. Costel Popa seful de santier Impact si ruda cu Sanduleasca- responsabil cu gravele probleme de structura din Greenfield Topaz a fost dat afara.Parchetul ar trebui sa-l ia la intrebari.

  3. Corecta estimarea Gazetei – sa vedem daca se va indeplinii delistarea de la Bursa si preluarea terenurilor negajate la banci.
    Mai rau este ca sunt atitea probleme care vor fi pur si simplu ignorate din nou.
    Daca vinovatii sunt vechii!!! de ce nu face noua conducere plangere penala impotriva lor ?
    Cazul Topaz de notorietate, adica ce facem il dam afara pe Costel Popa si Sandulescu si ne facem apoi ca ploua?
    Dar restul rudelor de ce le protejam si ii scoatem de sub urmarire penala la Oradea ? doar ca sa operam in liniste transferul terenurilor?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.