SC Diferit, compania de construcții din Cluj care câștigă pe bandă rulantă contracte de profil în zonă a fost desemnată în 2011 să se ocupe de o serie de lucrări în valoare de 18 milioane de lei. Beneficiarul lucrărilor este Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Microregiunea Vlădeasa Huedin. Săptămâna trecută această organizație publică a suplimentat lucrările respective cu peste 1,5 milioane de lei. La noul contract s-a lipit și SC BOCCARDO ENTREPRISE, o societate abonată la contractele pe bani publici, patronată de clujeni care apar în dosarul de corupție al lui Uioreanu.

 

În 2011, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Microregiunea Vlădeasa Huedin a organizat o licitație pentru atribuirea contractului „Execuție lucrări de construcție eferent proiect integrat privind: Îmbunătățirea rețelei de drumuri de interes local din Comunele Mănăstireni, Râșca, Călățele precum și Alimentarea cu apă și Canalizare menajeră inclusiv stație de epurare în comuna Călățele”. Prețul pentru care contractul a fost atribuit firmei Diferit a fost de 18.906.278 de lei (fără TVA), urmând ca lucrările să nu poată fi contractate. În mare, a fost vorba de lucrări de construcții de drumuri, stații de epurare, renovări de poduri, instalații de apă, canalizare și de conducte de evacuare.

Însă, după aproape patru ani de la atribuirea contractului, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Microregiunea Vlădeasa Huedin a considerat că trebuiesc suplimentate lucrările cu peste 1,5 milioane de lei. Chiar dacă, inițial, lucrările nu puteau fi subcontractate la această licitație, atribuită în cursul acestei luni tot firmei Diferit, s-a aciuat și o altă firmă din Cluj Napoca. Este vorba de SC BOCCARDO ENTREPRISE, deținută de Lucian Hurducaș, care controlează mai mult de jumătate din firmă, și de Ioan Cristian Luca, care este și administratorul societății. anul trecut societatea a avut o cifră de afaceri de peste 23 de milioane de lei iar principalul obiect de activitate este ”Lucrări de construcții a proiectelor utilitare pentru fluide”. Firma a fost înființată de un fost director din cadrul RAJAC Cluj și acum le aparține celor doi clujeni menționați anterior. De asemenea, Lucian Hurducaș este menționat în cadrul unei tranzacții imobiliare care reprezintă ”cheia” uneia dintre spăgile vehiculate în dosarul Uioreanu.

 

Afacerile Diferit(e)

Pe de altă parte și societate care gestionează contractul acesta este o firmă obișnuită cu fondurile bugetate. Dacă majoritatea contractelor pe bani publici finanțate pe bani publici le fac probleme patronilor care acceptă afaceri cu statul, celor de la Diferit le merge de minune.

Societatea este administrată de Grigore Vădean şi îi are ca asociaţi pe soţii Denisa şi Nicolae Petrini. În 2012, firma Diferit a avut o cifră de afaceri de peste 114 milioane de lei, un profit de 9,8 milioane de lei şi aproape 200 de angajaţi. Spre exemplu, printre ultimele licitaţii câştigate de cei de la Diferit SRL, se numără cea denumită “MODERNIZARE DRUMURI FORESTIERE IN COMUNA POIENI, JUDETUL CLUJ”. A fost vorba de un contract estimat de la suma de 5,5 milioane de lei, dar care a fost câştigat de SC Diferit pentru suma de 4.256.168 de lei.

Gazeta de Cluj a prezentat că în ajunul Crăciunului, CNADNR a făcut o licitaţie pentru deszăpezirea drumurilor, iar pentru DRDP Cluj au fost direcţionaţi circa 30 de milioane de lei, iar singura firmă care va efectua aceste lucra este SC Diferit. Firma a lucrat şi la diferite lucrări de întreţinere a străzilor din Cluj Napoca şi la centura de “diamant” Vâlcele Apahida. Societatea a mai câştigat un contract de întreţinere a celor câţiva kilometri din Autostrada Transilvania. Practic, pentru repararea parapeţilor stricaţi sau tăierea vegetaţiei, SC diferit primeşte circa 1,5 milioane de euro!

 

Contești, deci câștigi!

De asemenea, în cadrul ziarului a fost prezentat modul în care, după o serie de contestații, cei de la SC Diferit ajung să câștige licitațiile. În februarie, cei de la Diferit au contestat rezultatul procedurii de atribuire aferent lot Cj2 SDN Cluj; lot Cj3 SDN Bistriţa; lot Cj6 SDN Satu Mare; Lot Cj7 SDN Baia Mare; lot Cj8 SDN Zalău, dintr-o licitaţie organizată de COMPANIA NAŢIONALĂ DE AUTOSTRĂZI ŞI DRUMURI NAŢIONALE S.A. După o lună şi jumătate, CNSC admite contestaţia firmei Diferit împotriva verdictului dat de CNADNR. “Dispune continuarea procedurii de atribuire cu reevaluarea ofertei prezentată de contestator, pentru loturile susmenţionate. Admite cererea de intervenţie accesorie în apărarea autorităţii contractante, depusă de S.C. DIFERIT S.R.L. Obligatorie”, arată CNSC.

Tot în luna februarie, SC Diferit face o contestaţie împotriva raportului procedurii şi a actelor subsecvente, emise de către CONSILIUL JUDEŢEAN MARAMUREŞ, în cadrul procedurii de atribuire, prin cerere de oferte cu etapă finală de licitaţie electronică, a contractului de achiziţie publică având ca obiect „Execuţie lucrări de construcţii în cadrul proiectului « Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord ». După câteva zile, Consiliul admite contestaţia celor de la Diferit, iar CNSC-ul “obligă JUDEŢUL MARAMUREŞ (CONSILIUL JUDEŢEAN MARAMUREŞ) ca, în termen de cel mult 10 zile de la data primirii prezentei decizii, să reia procedura de atribuire”.

 

Ce costă suplimentarea de peste 1,5 milioane de lei

Contractul de lucrări are ca scop achiziția de lucrări suplimentare, ce un au fost prevăzute în documentația inițială, pentru finalizarea lucrărilor de execuție:

Lot 1: ,,Îmbunătățirea rețelei de drumuri în interes local din com. Mănăstireni, Râșca, Călățele, jud. Cluj” – Blocaj din piatră spartă cu rol și de dren pentru evacuarea apelor din corpul drumului – 8160 mp – Săpătură mecanică în stâncă – 2462,50 mc.

Lot 2: ,,Canalizare menajeră și stație epurare în loc. Calata și Văleni, com. Călățele, jud. Cluj” – Executare 4 stații de pompare ape uzate menajere – Alimentare cu energie electrică stații de pompare

Lot 3: ,,Alimentare cu apă a localității Calata, com. Călățele, jud. Cluj” – Execuție facilități de branșare aferente rețelei de Alimentare cu apă potabilă în lungime de 1392 m = 232 buc. Valoarea totală supusă achiziției calculată pe baza bugetului indicativ din actul adițional la contractul de finanțare este de 1.553.624,00 lei fără TVA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.