Carmen Zina Lador şi Csorba Martin, doi oameni de afaceri din Gherla, au fost arestaţi preventiv pe 26 iunie de judecătorul Marius Lupa de la Tribunalul Cluj. Prima este mama fondatorului Trilulilu, Sergiu Biriş, cu care a fost chiar asociată în unele firme. Poliţia a trimis comunicatul după arestare, deşi în majoritatea cazurilor organele de anchetă ”scapă” informaţiile înainte de prima arestare. Prejudiciul ar depăşi trei milioane de euro în acest caz. Magistrații de la Curtea de Apel Cluj care vor judeca recursul la măsura arestării preventive sunt cei din completul de permanenţă, datorită faptului că a început vacanţa judecătorească. Săptămâna aceasta completul de permanenţă este format din magistraţii Claudia Ilieş, Monica Sortan şi Virgil Andreieş.

Mama fondatorului Trilulilu, Carmen Zina Lador, a fost arestată 29 de zile de judecătorul Marius Lupa de la Tribunalul Cluj. Ea este trimisă în judecată încă din luna aprilie pentru evaziune fiscală, iar aceasta se pare că a făcut în continuare fapte la limita legii, motiv pentru care a fost arestată preventiv de magistraţi. Carmen Zina Lador a declarat recurs împotriva sentinţei Tribunalului, iar magistraţii Curţii de Apel Cluj vor decide pe 3 iulie dacă va rămâne sau nu în arest pentru o perioadă de 29 de zile. Culmea este că oficialii de la Poliţia Cluj au trimis comunicatul după ce a fost arestată, exact înainte de recursul de la Curtea de Apel Cluj. Suntem curioşi dacă decizia de la Curtea de Apel Cluj de menţinere a arestării este pusă sub semnul întrebării de mai marii poliţiei. Arestarea preventivă a fost cerută de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj.

„În perioada martie 2004 – iunie 2009 şi ianuarie 2012 – februarie 2013, suspecţii, în calitate de administratori la patru societăţi comerciale cu sediul în judeţul Cluj, au creat un circuit de documente contabile fictive prin mai multe societăţi comerciale, având drept consecinţă denaturarea veniturilor, cheltuielilor şi rezultatelor financiare, precum şi a elementelor de activ şi pasiv reflectate în bilanţul contabil al societăţilor precum şi sustragerea de la plata T.V.A-ului şi a impozitului pe profit. De asemenea aceştia au efectuat, în mod repetat, transferuri a unor sume importante de bani care erau redirecţionate în alte conturi bancare, deschise pe numele lor ca persoane fizice sau în numele unor societăţi comerciale controlate de către aceştia, pentru a le ascunde şi disimula adevărata provenienţă şi pentru a justifica plata unor facturi fiscale fictive, sume ce erau încasate sau folosite de către ei. Pentru întregirea probatoriului au fost efectuate două percheziţii domiciliare, ocazie cu care au fost ridicate mai multe documente de evidenţă contabilă aparţinând societăţilor controlate de către suspecţi”, arată Poliţia într-un comunicat remis joia trecută.

Martin Csorba este asociat în cadrul a două societăţi comerciale: Zilia Comexim şi Szikipan Szili. Prima dintre ele  este în insolvenţă şi i-a scăzut cifra de afaceri de 10 ori din 2009 în 2010. Această societate este şi parte responsabilă civilmente în cadrul dosarului de evaziune fiscală. A doua societate este deţinută de Susana Csorba şi este doar administrată de Martin Csorba.

Carmen Zina Lador este asociata în mai multe societăţi, toate fiind închise. Prima dintre societăţi este Hera S Wood, unde este asociată cu Aida Daniela Fatol. În cadrul acestei societăţi a fost asociat şi Ioan Călin Biriş, fiul inculpatei, care avea în 2008 domiciliul în acelaşi apartament din Gherla.

O altă societate unde este asociată Carmen Zina Lador este Tu Hogar, societate deținută de către Aida Daniela Fatol și Romiana Ioana Fatol.

O altă societate deținută de către Lador Carmen Zina împreună cu Lador Gavril este Lacar Impex. Firma nu a mai declarat nici o activitate din 2005. 2000 Experta este o altă firmă radiată a celor doi, care în 2007, ultimul an în care declarase cifră de afaceri, a avut afaceri de 702.758 de lei. Soțul acesteia mai deține o firmă, San Loreno, care în 2011 a declarat o cifră de afaceri de 28.951 de lei.

LADOR & CO este o altă firmă a celor doi, care nu a mai avut afaceri din 2005, când avea o cifră de afaceri de 1,2 milioane de lei și profit de 2.376 de lei.  O altă firmă radiată a lui Carmen Zina Lador, deținută împreună cu Ioan Călin Biriș este Onix Trading.

Surse bine informate ne-au declarat că Lador a fost contabilă la Compania de Apă din Gherla timp de mai mulţi ani. Arestarea ei a fost percepută ca un şoc în Gherla, deşi mulţi dintre cetăţenii localităţii ştiau că aceasta face fapte la limita legii, motiv pentru care a fost trimisă şi în judecată. Aceleaşi surse ne-au declarat că a fost de mult sub lupa autorităţilor.

Procesul de evaziune fiscală în care Carmen Zina Lador şi Martin Csorba au calitate de învinuiţi pentru evaziune fiscală a fost înregistrat la Tribunalul Cluj pe 4 aprilie în acest an. Primele termene, de pe 25 aprilie, 23 mai şi 20 iunie au fost amânări fie pentru angajare avocat, fie în vederea administrării probatoriului încuviinţat. Suntem curioşi care va fi decizia magistraţilor Curţii de Apel Cluj şi dacă mediatizarea acestui eveniment va avea sau nu un efect asupra acestui dosar…

 

Precedentul datoriilor

 

„Clientul Societatea Comercială de Produse Ceramice SA reprezentată de dl. Wonner Helmut în calitate de Preşedinte al Consiliului de Administraţie, cu sediul în Str. Fizeşului, Nr. 20, Gherla, jud. Cluj, s-a adresat biroului de recuperări creanţe Urban&Asociaţii – Cluj pentru recuperarea debitului în valoare de 28875.54 RON datorat de SC ALEXIS TRAVEL SRL din Gherla, jud. Cluj, având ca asociaţi pe LADOR CARMEN ZINA şi LADOR GAVRIL, funcţia de administrator al societăţii fiind deţinută de d-na LADOR CARMEN ZINA”, arăta Iulian Urban pe site-ul său în 2008.

 

„În urma analizării documentelor justificative puse la dispoziţie de reprezentanţii clientului nostru, rezultă că au fost livrate către debitoare materiale ceramice de construcţie, în speţă cărămidă, pe care debitoarea nu le-a achitat la scadenţă.

În speranţa rezolvării pe cale amiabilă a acestui diferend financiar şi evitarea unui litigiu între cele doua părţi, departamentul nostru de recuperări creanţe de la Cluj a încercat contactarea reprezentanţilor debitoarei, însă nu a fost posibil vreun dialog care să ducă la aplanarea acestei situaţii, urmând ca problema să fie înaintată organelor judiciare competente”.

 

Tiberiu Hrihorciuc

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.