Impact, societatea care are un proces de 62 de milioane de euro cu Primăria municipiului Cluj-Napoca, a ajuns pe mâna unor afacerişti suspecţi. Culmea este că tranzacţia a fost făcută de asemenea de la Cluj, prin intermediul Băncii Transilvania, care a vândut acţiunile unui afacerist suspect, Gheorghe Iaciu.  Acesta nu neagă că societatea ar putea intra în insolvenţă, fapt ce ar putea suspenda procesul cu Primăria municipiului Cluj-Napoca. Iaciu ar putea fi singura scăpare a lui Boc pentru toate erorile acestui contract dezastruos cu administraţia clujeană: începând cu contractul care nu prevedea situaţia de insolvenţă şi continuând cu acceptare facturilor umflate.

Grupul britanic HSBC, unul dintre cele mai mari grupuri financiare din lume, a intrat pe piaţa românească prin achiziţia unui pachet de 50% din acţiunile firmei Expo Market Doraly, care administrează complexul comercial cu acelaşi nume din comuna Afumaţi, judeţul Ilfov, a declarat pentru Business Standard Gheorghe Iaciu, asociatul majoritar al Expo Market Doraly.

“Am vândut 50% din acţiunile firmei şi voi continua, în parteneriat cu cei de la HSBC, activitatea comercială a complexului Doraly. Nu pot să dau mai multe detalii pentru moment, deoarece am încheiat un agreement cu HSBC, în legătură cu datele care vor fi comunicate referitor la această tranzacţie”, a afirmat Iaciu. El nu a dorit să comunice valoarea tranzacţiei, însă a precizat că suma obţinută depăşeşte 70 milioane de euro. Operaţiunea, încheiată în luna iulie, a fost realizată de o divizie a grupului, HSBC European Infrastructure Investments 1, acţiunile societăţii Expo Market Doraly, prin intermediul unei firme înregistrate în România.

 

Acţiunile firmei erau deţinute, înainte de preluare, de către Gheorghe Iaciu (80%) şi Dorina Iaciu (20%). Potrivit celor mai recente date publicate de Registrul Comerţului, firma Expo Market Doraly SRL este controlată în proporţie de 99,9% de Doraly EMD Investments, care are ca asociat majoritar firma HSBC European Infrastructure Investments. Înfiinţată în anul 2004, Expo Market Doraly derulează activităţi de dezvoltare imobiliară şi deţine un complex cu spaţii comerciale, industriale şi pentru birouri în comuna Afumaţi din judeţul Ilfov, situat pe 22 de hectare şi cu o suprafaţă construită de 57.000 de metri pătraţi. Gheorghe Iaciu controlează şi compania Doraly Mall, care administrează un centru comercial în Constanţa. Omul de afaceri a mai vândut, în 2005, producătorul de băuturi alcoolice Global Spirits din Ploieşti către acţionari ai firmelor Murfatlar şi Euroavipo. Potrivit Forbes, holdingul HSBC are o valoare de piaţă de 180,8 miliarde dolari şi administrează active în valoare de 2.348 miliarde dolari. Grupul realizează vânzări anuale de 146,5 mld. dolari şi un profit de 19,1 miliarde dolari.

 

Cine este noul proprietar?

 

A adus o bancă în România, una dintre cele mai mari instituţii financiare din lume, dar este cunoscut tot pentru afacerile sale la limita legii. Banca HSBC Holdings Plc. a raportat o scădere de 28% a profitului în primul semestru al acestui an, la 10,2 miliarde dolari, după ce creditele ipotecare neperformante din Statele Unite au anulat creşterea puternică din Asia. În anul 2005, HSBC s-a numărat pe lista investitorilor interesaţi de cumpărarea celor trei companii scoase la vânzare de Fondul Româno-American pentru Investiţii (RAEF) – Motoractive, specializată în leasing, Domenia Credit (axată pe credit ipotecar) şi Estima Finance, companie de consumer finance, afacere tranşată, în final, de GE Money. Expo Market Doraly este unul dintre primele complexuri comerciale înfiinţate după 1990. Anul trecut, un alt complex similar, din nordul Capitalei, Prisma, a fost achiziţionat de retailerul de materiale de construcţii german Hornbach.

 

Banca Transilvania intră pe fir

 

Banca Transilvania a executat silit doi acţionari fondatori ai Impact SA: Dan Ioan Popp şi Carmen Daniela Săndulescu, prin vânzarea pachetelor de acţiuni pe care aceştia le mai deţineau la Impact, aproximativ 25% din capitalul social al companiei, în contul unor credite deţinute de aceştia la bancă, pe care le-au gajat cu acţiuni.

 

Pachetul a fost vândut prin intermediul firmei de brokeraj BT Securities, pentru 7,2 milioane lei (1,6 milioane euro). Titlurile au fost scoase la vânzare la solicitarea unei companii de asigurări, pentru un credit acordat de Banca Transilvania. Pachetul de 26,13% din titlurile Impact a fost format din participaţia lui Popp (16,48%) şi a lui Săndulescu (9,65%).

 

Gheorghe Iaciu a cumpărat 23,22% din acţiunile Impact

 

Gheorghe Iaciu, patronul centrului comercial Doraly şi cel mai mare acţionar al SIF Muntenia, a devenit şi cel mai important acţionar al dezvoltatorului imobiliar Impact, cumpărând 23,22% din acţiunile companiei, cu 6,4 milioane lei (1,4 milioane euro). Preluarea acţiunilor a fost anunţată de Iaciu, printr-un raport transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

 

Acţiunile au fost cumpărate printr-o tranzacţie specială de vânzare la ordin, prin care Biroul Executorilor Judecătoreşti Asociaţi Lex a vândut pachetul de 26,13% din acţiunile Impact Developer & Contractor deţinut de fondatorul dezvoltatorului imobiliar Dan Ioan Popp şi de Carmen Săndulescu, potrivit Mediafax.

 

Până la această ultimă tranzacţie, Popp era cel mai mare acţionar al Impact, cu aproximativ 16% din titluri, urmat de omul de afaceri Adrian Andrici, cu 10,69% din acţiuni. În acţionariat se regăseşte şi compania de administrare a investiţiilor East Capital, care deţine prin firma Salink Limited, din Cipru, un pachet de 10,1% din acţiuni. Alţi acţionari importanţi sunt trei fonduri ING, care au cumulat 5,18%. Executorul judecătoresc a cerut ca tranzacţia să fie încheiată doar dacă are loc vânzarea integrală a acţiunilor.

 

La începutul acestui an, Carmen Săndulescu, unul dintre cei mai longevivi manageri ai dezvoltatorului, a demisionat din funcţia de director executiv. Alături de Dan Ioan Popp, Săndulescu a dezvoltat compania Impact. Dan Ioan Popp a fost înlocuit în luna aprilie a anului trecut de la conducerea consiliului de administraţie cu Dimitrios Sophocleous, fost manager la companii precum Romtelecom sau AD Pharma. Schimbările în conducerea Impact au venit pe fondul rezultatelor financiare slabe înregistrate de companie în anii 2010 şi 2011, când pierderile au cumulat aproape 40 milioane lei.

 

Rezultatele financiare au afectat puternic şi valoarea acţiunilor Impact pe bursă, care au căzut puternic. În 2012, acţiunile Impact au scăzut cu 37%, însă în 2013 acţiunile şi-au mai revenit, înregistrând un avans de 21,3%. Anul trecut, Banca Transilvania a mai executat silit un pachet de 23,4 milioane de acţiuni Broker Cluj (BRK) aparţinând lui Gheorghe Ioan Carţiş, unul dintre cei mai vechi acţionari ai firmei de intermediere, în contul unui împrumut pe care acesta l-a contractat de la bancă. Pachetul de acţiuni valora 2,6 mil. lei.

 

Noul preşedinte de CA al Impact

 

Consiliul de administraţie are un nou preşedinte care este de fapt o… preşedintă! Se numeşte Iuliana Mihaela Urda şi este omul lui Gheorghe Iaciu(29,66% din acţiunile IMPACT); Gheorghe Iaciu controlează în bună măsura şi SIF Muntenia şi este controversatul patron al EXPO MARKET DORALY(din Afumaţi). Celălalt acţionar cu pondere din IMPACT este Adrian Andrici (10,.70%).

Directorul general IMPACT este Lucian Claudiu Mateescu, tot omul celor doi.

Din Consiliul de administraţie mai fac parte: Drăguţă Mihăilă şi Petre Ecaterina (de asemenea legături strânse cu EXPO MARKET DORALY) şi Ștefan Gheorghiu Milicin (fostul director general).

Orice clujean care intră pe site-ul http://www.apaoradea.ro/ la rubrica Top restanţieri vor găsi ca deţinătoare a medaliilor de bronz firma IMPACT, cea care a jefuit consistent Primăria Oradea, dar mai ales vrea să jecmănească Primăria Cluj Napoca.

 

Tiberiu Hrihorciuc

9 COMENTARII

  1. Intre timp corabia ‘IMPACT’ a fost parasita si de grupul ING! Tot printr-o vanzare la ordin! Nu din prima! Din a doua, astfel ca pretul a mai scazut! Actiunile au fost cumparate de aceeasi Iaciu, Andrici si Mateescu! Iaciu nu a achizitionat intreg pachetul pentru ca ar fi depasit 33% detineri, ceea ce implica niste reguli speciale(respectiv o oferta) astfel ca proportiile au fost foarte bine gandite! O chestie haioasa: daca Presedentia a incurcat data de 29 iulie(data sarbatoririi Imnului national)cu data de 29 iunie(!!!!), pe pagina sa web IMPACT ne prezenta structura actionariatului pe tari la…28 august 2013(detin captura cu aceasta greseala!). Atentionati, au facut corectura de rigoare! Totusi este interesant de urmarit ce se va intampla in viitor cu acest dezvoltator de trista amintire!

  2. „Vocea Romaniei”, Stefan Gheorghiu Milicin a demisionat din Consiliul de administratie! Nemaiavand sustinerea ING a preferat sa plece…singur! Drum bun, cale batuta! dar despre avocatul IMPACT-ului(ma rog, unul din ei)ce se mai aude? Ca unii lansasera ipoteza ca Lucian Dan Vladescu ar fi demisionat de la ANRMAP pentru a ajunge la Comisia europeana! Demisia cica ar fi fost pe 13 iunie 2013! De-atunci nu s-a mai auzit nimic!

  3. Ma intreb asa in treacat ce or avea de gand noii stapani cu vechile slugi ale lui Popp & Sandulescu?
    Adica masa ia informa de rude de toate gradele care au capusat si inca capuseaza Impactul prin tot felul de firme si firmulite!
    Daca a plecat ING-ul mai pleaca cineva?

    • cred ca nu se va intampla nimic! pe ce ma bazez? uite, spre exemplu, diferitelor mele solicitari noii stapani le-au aplicat tratamente diferite! Unora mi s-a raspuns(chiar daca oarecum paralel), celorlalte pur incomode(inclusiv despre situatia „rudelor”fostilor sau despre datoria la Compania de apa Oradea)nu mi se raspunde nimic! E ca in politica. ne mai atingem de cate un fost dar nu de toti ca nu se tie, se mai invarte roata si atunci sa nu o patim noi!

  4. Impact a concediat pe seful de santier costel popa (ruda cu carmen sandulescu) urmare a articolelor publicate in Gazeta de Cluj care se refereau la grave probleme in legatura cu structura de rezistenta in Greenfield Topaz

    • ar trebui sa nu se rezume la atat! daca sunt cu adevarat responsabili ar trebui sa taie in carne vie! Ce se va intampla in cazul unui (foarte)posibil cutremur? Ca sa nu mai spun ca este absolut clar ca toate articolele, toate comentariile sunt citite si, pe cale de consecinta, cineva ar trebui sa se autosesizeze! Vreun Parchet, ceva, pana nu e prea tarziu! Daca se va intampla o catastrofa cine va fi responsabil? Ne spalam pe maini doar cu concedierea unui om?

  5. Un posibil scenariu :
    Iaciu & company cumpara cat mai multe actiuni ale Impactului dupa care trece la actiunea de delistare de la Bursa a firmei despagubind mici actionari.
    Apoi trece rapid activele curate Impact pe alte firme ( adica terenuri negajate la banca) si Impactul devine o amintire.
    Dupa care ca ultim act se incepe o noua dezvoltare imobiliara finantata direct de Iaciu in Greenfield.
    Cei multi inselati de Impact cu procese etc vor ramane cam mofluzi urmand a se lupta cu statul hot si autoritatile locale hoate care vor lua banii lui Iaciu pentru a fi sprijinit, asa cum au facut-o si in trecut cu banii lui Popp& Sandulescu si cum de altfel recunostea fostul Director General de trista amintire Milicin in confesiunile lui publicate recent in presa.
    Cred ca aceasta a fost miza „terenurile ” pentru o dezvoltare imobiliara privata.
    Ce daca or sa cada blocurile din Topaz/Greenfield la primul mare seism – vinovatii de serviciu vor fi cei care au construit adica fostii impactisti care sunt tinuti acum la respect de catre noii proprietari.

    • Scenariul este plauzibil! Totusi(nu vreau insa sa gresesc, am sa ma documentez)micii actionari nu pot fi despagubiti cu forta(chiar daca ar avea loc delistarea de la Bursa!). Eu unul nu plec din IMPACT! Never!

  6. „Pacea de la Oradea”, exercitiu pentru „Pacea de la Cluj Napoca”?
    Surse bine informate susțin că Lucian Mateescu a făcut recent o vizită fulger la Oradea soldată cu „Pacea de la Oradea” încheiată între IMPACT și Primăria Oradea. S-ar fi obținut: 1. Retragerea plângerii penale de către Primărie împotriva unor angajați sau apropiați ai IMPACT, „deținători”de terenuri în Cartier(Carmen Daniela Săndulescu, Maria Poroșnicu, Vlad Andrei Popp, Cristina Dimir, Florin Roșca Filip, Doina Ștef, Gabriela Neda, Gabriela Aldea(Sofronie), Lidia Vărzaru, Daniel Țoghină; 2. Non combat-ul Primăriei în procesele pe rol(deși mare combat nu a fost nici până acum). Se prefigureaza „Pacea de la Cluj Napoca”?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.