Doi oameni de afaceri, Gheorghe Taloş şi Mihail Kiss, sunt abonaţi la banii publici de la diverse instituţii ale statului, însă cel mai mare client al lor este Primăria municipiului Cluj-Napoca. Canion Impex, Dedal Construct SRL, Ganeli Prodexim, Samid Construct, Romterra Constructm, Fidias, Gaudi Construct şi Mincu Construct sunt firmele celor doi afacerişti obscuri clujeni care câştigă zeci de milioane din banii publici. Ultima ţintă a fost reabilitarea unei grădiniţe de pe strada Arinilor 2-4, unde sunt favoriţi cu cea mai mică ofertă.

Primăria municipiului Cluj-Napoca a deschis pe 27 iulie 2011 ofertele depuse la licitaţia de extindere a grădiniţei Licurici de pe str. Arinilor 2-4. Au depus oferte următoarele societăţi:

1.    SC CANION IMPEX SRL – 1.140.347 LEI
2.    SC ACSA SA CAMPIA TURZII – 1.396.933 LEI
3.    SC CARTEL BAU – 1.175.146 LEI
4.    SC TRANSILVANIA CONSTRUCTII – 1.833.944,29 LEI
5.    SA CONSTRUDAVA – 1.157.635,86 LEI
6.    SC GENERAL EURO CO BM – 1.321.299,03 LEI
7.    SC INTERNATIONAL FBS HOLDING SRL – 1.200.778,87 LEI
8.    SC CONIMET IMPEX SRL – 1.267.216,28 LEI
9.    SC LARYLUC PROD SRL  – 1.427.276 LEI

Zona Arinilor – Taberei este o zonă cu populaţie tânără şi mulţi copii de vârsta grădiniţei, motiv pentru care extinderea a fost considerată o prioritate de către administraţia clujeană.
“Extinderea clădirii existente va consta în realizarea a 4 noi săli de grupă, 2 dormitoare, 2 săli de joacă, 1 sală de sport, 1 sala de mese, vestiar pentru copii, bloc alimentar cu circuit complet (bucătarie, cameră de zarzavat, camera de carne, magazie de alimente, camera de dezinfectat ouă, grup sanitar pentru personalul de la bucătărie), bloc spălător cu circuit complet (camera de dezinfectat rufele, spălătorie, uscătorie, călcătorie, magazie pentru materiale de curăţat), cabinet medical cu circuit complet (sală de tratament, izolator, grup sanitar), grup sanitar pentru copii, dotat astfel încât să li se poată face baie, grup sanitar personal didactic, grup sanitar personal de îngrijire, cabinet psihopedagogice, 2 birouri, 1 cabinet metodic, vestiar educatoare, vestiar îngrijitoare”, se arată în comunicatul official al Primăriei municipiului Cluj-Napoca.
Valoarea estimată a lucrării este de 2.500.700 lei. Prin investiţie se vor crea aproximativ 100 de noi locuri la grădiniţă, iar finalizare estimată este de iunie 2012.

Relaţia patronilor cu UBB

Romterra Construct este o firmă dubioasă cu care UBB face afaceri. Contractul acordat a avut ca scop „refacerea instalaţiei electrice şi sanitare, lucrări de placaje şi finisaje interioare la 36 de unităţi de cazare. Printre lipsurile acestui contract se numără nota justificativă, declaraţia de confidenţialitate şi imparţialitate a unui membru al comisiei de evaluare, încălcându-se art. 213 din OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică. Pentru acest contract nu s-a făcut nici măcar un anunţ de participare. Membri comisiei de evaluare nu au vrut să consemneze această ilegalitate, deoarece atât raportul procedurii de atribuire a contractului de achiziţie publică, cât şi procesul verbal de negociere nu au număr de înregistrare şi nu sunt semnate de către unul dintre membrii comisiei de evaluare.

Trei etape de licitaţii

Primarul Sorin Apostu a explicat că au fost trei etape în care lucrările pentru grădiniţe, creşe şi şcoli au fost licitate şi atribuite. Cele din prima etapă au fost deja finalizate, cele din a doua sunt gata în proporţie de 70-80%, iar lucrările din ultimul val sunt la jumătate. Prima etapă de licitaţii a avut loc în 11 aprilie 2011 şi a cuprins lucrări la 15 de unităţi de învăţământ. În a 2-a etapă, desfăşurată în 30 mai 2011, au fost programate alte 35 de unităţi de învăţământ pentru lucrări, iar etapa a 3-a, din 23 iunie 2011 a cuprins lucrări de reparaţii la 24 unităţi de învăţământ.
Firmele care realizează lucrările de reparaţii sunt Samid Constrcţii SRL, Dalicrist SRL, Salpex, Rexus Impex Construcţii SRL, Ceconi, Rombianca, Novas Construct Consulting, Van 3 Cconstruct, Edila AGG SRL, Construct Imob, International Holding FBS Sanolt, SC Construcţii SRL şi Calidrum.
Valoarea totală a lucrărilor la cele 74 de unităţi de învăţământ este de aproximativ 8.000.000 lei fără TVA, faţă de peste 9,5 de milioane de lei cât a fost valoarea estimată iniţial. Pe lângă aceste lucrări de reparaţii, Primăria Cluj-Napoca realizează în această vară şi lucrări de asfaltare a trei curţi la următoarele unităţi şcolare: Liceul de Informatică „Tiberiu Popovici”, Şcoala „Nicolae Iorga” şi Grădiniţa „Bambi”, realizate de către asocierea Diferit-Kiat.

Problemele firmelor favorite
Una dintre firmele celor doi asociaţi abonaţi la bani publici, Dedal Construct, a avut probleme cu lucrările din Colonia Sopor. Zeci de clujeni şi-au stricat maşinile din cauza bolovanilor lăsaţi în plină stradă în Colonia Sopor de firma Dedal Construct, care întreţine drumul. Ani la rând, locuitorii de pe strada Colonia Sopor s-au plâns la primărie că după fiecare ploaie drumul devine impracticabil. De asfalt nu poate fi vorba deoarece în zonă nu există canalizare. Astfel că primăria are obligaţia să efectueze lucrări de întreţinere a căii de acces. Recent, s-au efectuat astfel de lucrări, numai că drumul a devenit impracticabil şi fără să plouă.
Colonia Sopor : piatră rotundă pusă aiurea
Strada Colonia Sopor face legătura între Colonia Borhanci şi capătul bulevardului Nicolae Titulescu. Zeci de familii şi-au construit în zonă case sau şi-au cumpărat terenuri. Cei care s-au mutat deja trăiesc însă un coşmar auto de cel puţin doi ani. În apropiere de Colonia Borhanci, strada Sopor devine impracticabilă. Până recent, la fiecare ploaie se creau şanţuri imense prin care se putea trece doar cu maşini de teren. Primăria a intervenit, iar pe drum a fost împrăştiată piatră. Numai că exact în zona în care înainte se împotmoleau maşinile, după ploaie, drumarul care efectuează lucrarea a aşezat bolovani de dimensiuni impresionante. “Cosmetizarea” a transformat strada într-un adevărat front, după război.  
Oamenii spun că firma contractată de primărie a greşit flagrant.  “Au pus piatră rotundă de râu pe pantă accentuată. Şi un copil mic ştie că nu se face aşa ceva, deoarece o bilă se rostogoleşte în pantă. Nu se poate merge, deşi e proaspăt reabilitat”, afirmă Adrian Temeş, proprietarul unui teren din Colonia Sopor. Reprezentanţii primăriei recunosc faptul că lucrarea trebuie refăcută şi aruncă vina pe firma care a efectuat-o, Dedal Construct. ”Lucrările nu sunt terminate. S-a folosit material frezat care nu s-a comportat bine la stimulii meteorologici. Este o eroare tehnică pe care şi-o asumă constructorul. Lucrarea nu este recepţionată, iar valoarea ei o vom şti după ce se finalizează”, a declarat la vremea respectivă pentru Ziua de Cluj, purtătorul de cuvânt al primăriei, Oana Buzatu. Aceasta a precizat că firma va pune un alt material în zona cu probleme de pe strada Sopor.

Istoria banilor

Bani primiţi de la Primăria Cluj-Napoca de către Dedal Construct SRL Cluj s-au ridicat la circa 28 miliarde lei vechi (2004), circa 30 miliarde lei vechi (2005), necunoscut (2006). Clujeanul Gheorghe Taloş este un privilegiat al lucrărilor publice, din postura de patron al societăţilor Dedal Construct, Canion Impex, Ganeli Prodexim, Samid Construct, Romterra Construct, Fidias Construct, Gaudi Construct şi Mincu Construct. Toate aceste firme sunt binecunoscute funcţionarilor din Primărie deoarece nu există licitaţie de construcţie la care Talos să nu participe. Alături de Taloş, în grupul de firme apare şi Mihail Kiss. Canion Impex SRL Cluj a primit de la Primăria Cluj-Napoca: 13,4 miliarde de lei (2003). Societatea Canion aparţine aceluiaşi cuplu de oameni de afaceri Gheorghe Taloş şi Mihail Kiss.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.