Una dintre firmele care a fost, ani la rând, abonată la contractele publice de edificare a diferitelor obiective (construcții publice, șosele, etc.) a intrat în insolvență. Însă, înainte de a intra în insolvență, atât directorul general, din Germania, Karl-Heinz Wildmoser jr., cât și cel din România, SZABÓ LÁSZLÓ, au fost trimiși în judecată. Însă, dacă în Germania directorul Alpine a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare cu executare, pe plaiurile mioritice justiția a fost mai blândă și l-a condamnat pe Szabo, cu ”batista pe țambal” la un an de închisoare cu suspendare. În momentul de față, lichidatorul Alpine din România a dat anunț că îi invită pe cei care au de luat bani de la executarea acestei firme să vină cu actele.

La începutul lui iunie 2010, DNA a făcut public faptul SZABÓ LÁSZLÓ, director al societăţii ALPINE BAU GmbH, este acuzat de dare de mită. Suma ar fi fost de circa 50.000 de euro și era destinată pentru o serie de ”jonglerii” financiare prin care să se avizeze o serie de lucrări care, de fapt, nu au fost făcute.

La câteva mii de kilometri distanță de justiția românească, directorul general al Alpine, Karl-Heinz Wildmoser jr., avea probleme similare cu justiția germană, cu diferența faptului că suma era exponențial mai mare. Tribunalul regional München l-a condamnat pe inculpatul Karl-Heinz Wildmoser junior pentru abuz în serviciu, cu infracţiunea de corupţie pentru fapte de comerţ, la o pedeapsă privativă de libertate de patru ani şi şase luni. Obiectul condamnării îl constituie plăţile în legătură cu atribuirea contractului de construcţie pentru noul stadion de fotbal din München („Allianz-Arena”) din anii 2001/2002. Beneficiarii stadionului au fost cluburile de fotbal „FC Bayern München” şi „TSV München von 1860”.

Conform constatărilor tribunalului regional, Wildmoser jr. era membru al „TSV München von 1860” şi administrator al „TSV München von 1860 GmbH & Co KG aA”. Conform altphel.ro, în calitate de membru al unui comitet director, al comisiei experţilor şi de administrator al „Allianz Arena München Stadion GmbH”, înfiinţată pentru construirea şi exploatarea stadionului, acesta era implicat printr-o poziţie decisivă în procedura de atribuire a contractului. Pentru ambele funcţii, a primit o remuneraţie de câte 200.000 euro net, anual.

La licitaţie, a participat în calitate de candidat şi Alpine Bau Deutschland GmbH (Alpine GmbH), care a primit o informaţie corespunzătoare de la Wildmoser jr. şi de la un coinculpat, aflat în legătură profesională cu acesta. Co-inculpatul se aştepta la plata unui comision de intermediere, în cazul atribuirii contractului către Alpine GmbH. După ce lista candidaţilor la atribuirea contractului de construcţie s-a redus la Alpine GmbH şi un al doilea ofertant, Alpine GmbH a semnalat coinculpatului că plata informaţiilor din interior va depinde de procedura de atribuire. În consecinţă, au urmat patru întâlniri între Wildmoser, coinculpat şi şeful concernului Alpine cu sediul în Salzburg, pus ulterior sub urmărire, care a promis plata a 5,5 milioane mărci germane, în cazul în care inculpatul se angajează eficient să atribuie contractul către Alpine GmbH, furnizează informaţii din interior şi stă la dispoziţie ca „persoană de contact” pentru etapa de execuţie ulterioară. Inculpatul Wildmoser a fost de acord cu această înţelegere de luare de mită.

Sume mici, justiție pe măsură

Pe plaiurile mioritice, conform rechizitoriului, ”în primăvara anului 2009, inculpatul Tăutu Ioan, în calitate de inginer senior la INOCSA INGENIERIA S.L. MADRID – Sucursala Bucureşti (firmă de consultanţă), a acceptat promisiunea de a-i fi dată suma de 50.000 de euro de către inculpatul Szabo Laszlo, de către un denunţător şi de o altă persoană în schimbul avizării unor lucrări efectuate, precum şi a unor lucrări neefectuate şi pentru a certifica plăţile datorate ALPINE BAU GmbH de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor. Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor desemnase firma de consultanţă să supravegheze efectuarea lucrărilor de construcţie şi să certifice plăţile datorate contractorului în cadrul executării proiectului intitulat „Reabilitare drumuri urbane în staţiunea Balneoclimaterică Sovata” (proiect finanţat din fonduri PHARE), persoanele de la care inculpatul a primit mita fiind reprezentanţii unor societăţi comerciale care au contractat (ALPINE BAU GmbH), respectiv subcontractat efectuarea acestor lucrări (firma reprezentată de denunţător). În acest context, în perioada mai 2009 – mai 2010, inculpatul Tăutu Ioan a primit de la denunţător, de la Szabo Laszlo şi de la cealaltă persoană, în mai multe tranşe, suma totală de 30.500 euro şi foloase materiale (sejur turistic) în valoare de 1000 euro. Din aceşti bani, Tăutu Ioan a primit de la inculpatul Szabo Laszlo suma de 10.000 de euro. La data de 11 mai 2010, Tăutu Ioan a fost prin în flagrant de procurorii anticorupţie imediat după ce a primit de la denunţător suma de 4.000 euro, reprezentând o altă tranşă din banii promişi în cursul anului 2009. La 12 mai 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore, iar în aceeaşi zi, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă a inculpatului Tăutu Ioan pe termen de 29 de zile”, se arată în comunicatul DNA.

În România justiția e mai blândă

În România, procesul directorului Alpine a fost judecat de instanțele târgu-mureșene. Sentința a fost emisă fără ”tam-tam”-ul aferent marilor dosare de corupție. acest lucru poate fi explicat și de pedeapsa blândă aplicată în acest dosar. Pe de o parte, Curtea de Apel Târgu Mureș l-a condamnat pe cel care a primit mita la doi ani și jumătate de închisoare cu executare, iar pe directorul Szabo Laszlo, judecătorii l-au condamnat la un an de închisoare cu suspendare, pentru dare de mită.

 

Răzvan Robu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.