Firma Diferit SRL, deţinută de către Petri Nicolae şi soţia sa Daniela Denisa, este una dintre cele mai prolifice societăţi în ceea ce priveşte contractele cu statul. Ei par a fi abonaţi la acest tip de contracte, iar unele proceduri ridică numeroase semne de întrebare. Chiar surse de pe piaţă ne-au explicat că cei de la Diferit vin cu preţ de dumping, de 30% sub preţul corect, doar pentru a-şi adjudeca o procedură. Gazeta de Cluj prezintă opiniei publice toate contractele din bani publici câştigate de către Diferit. Culmea este că societatea Diferit a câştigat între anii 2007-2011 contracte de 463.956.929 fără să punem la socoteală contractul de 600 de milioane pe care l-a câştigat de la Emil Boc împreună cu Kiat, cifra de afaceri a societăţii fiind în toţi aceşti ani 227.636.996 de lei. Suntem curioşi dacă cineva va cerceta această posibilă evaziune fiscală.

Societatea Diferit a reînceput să fie câştigătoarea contractelor pe bandă rulantă în 2007, când a primit un prim contract de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADR). Valoarea contractului pentru reparaţii îmbrăcăminte rutieră cu mixtură asfaltică pe SDN Cluj a fost de 304.197 de euro. De atunci nu s-au mai oprit, mai ales că de la prima procedură au avut un statut preferenţial: au fost primii care s-au înscris la licitaţie. Aceasta se întâmpla în aprilie 2007.

Imediat au început să se dezvolte în Transilvania, adjudecându-şi o procedură organizată de municipiul Bistriţa. Și nu orice procedură, ci una prin negociere fără anunţ de participare, adică mai pe româneşte mură-n gură. Pentru acest lucru au primit prin iunie 2007 aproximativ 227.582 de lei. Desigur că la procedură, fiind una preferenţială, nu a mai avut nimeni nici de această dată ocazia să se înscrie împotriva Diferit.

Marele tun a venit de la municipiul Cluj-Napoca, care le-a acordat celor de la Diferit, împreună cu alte firme, un contract de 27 de milioane de lei. Oficialii municipalităţii clujene le-au acordat contracte de aproape 6 milioane de lei doar lor, mai precis 5.934.065 lei.

Cei de la Diferit au continuat cu contractele care i-au consacrat, respectiv cele de la CNADNR. În luna iunie 2007 au primit un contract intitulat Servicii de închiriere Freza asfalt cu trailer 500 mm pt SDN Cluj în valoare de 50.843 lei.

Aceeaşi companie le-a acordat „diferiţilor” un contract Diferit: mai bănos de această dată. Mai precis pentru tratarea suprafeţelor burduşite, societatea a avut contracte semnate în iunie 2007 de 6.234.060 lei.

Următoarea licitaţie a venit de la o universitate din Cluj, mai precis USAMV, care i-a acordat un contract de reabilitare de alei şi trotuare în valoare de 854.223 de lei. De această dată, preţul a fost dublu decât cel estimat de către autorităţi, însă nimeni nu a făcut nimic.

 

CNADNR dă bani pe bandă rulantă

 

Un alt contract pe care l-au primit la sfârşitul lunii noiembrie a anului 2007 a fost de la Serviciul Public de Interes Local Administraţia Patrimoniului Local Aiud, de unde au primit suma de 926.895 lei pentru refacerea sistemului rutier de pe strada Gheorghe Doja, partea a II-a. Aceeaşi instituţie a mai acordat un contract firmei Diferit care viza amenajarea intersecţiei strada Morii cu strada Băilor şi strada Korosi Csoma Sandor, iar pentru acest act au primit 2.009.316 lei. O singură firmă a participat în cadrul acestei proceduri, cea câştigătoare.

Un alt contract gros a venit din nou de la CNADNR , de această dată pe 14 decembrie 2007. Și de această dată autorităţile au fost luate prin surprindere, iar câştigătorilor licitaţiei de deszăpezire au fost anunţaţi abia în 14 decembrie. Societatea Diferit şi-a adjudecat din cadrul acestei proceduri suma de 4.326.922 de lei. Licitaţia a fost intitulată ” închiriere de autovehicule, utilaje şi echipamente pentru prevenirea şi combaterea înzăpezirii drumurilor naţionale şi a poleiului de pe raza DRDP Cluj pentru iarna 2007-2008.”

Emil Boc s-a simţit nevoit să prelungească contractele de modernizare a drumurilor aşa că le-a mai acordat încă 30 de milioane celor de la Diferit. Mai precis, valoarea contractului cu tot cu TVA a fost de 30.079.565 lei. Culmea este că cifra de afaceri a societăţii pe anul 2008 a fost de doar 40.935.209 lei şi dacă adunăm toate procedurile publice adjudecate în acea perioadă am putea depăşi această sumă. Poate nu au reuşit cei de la Diferit să treacă chiar toate procedurile fiscale în contabilitate, dar atunci am fi curioşi de ce cei de la ANAF nu îi cercetează.

Comuna Rebra, din judeţul Bistriţa Năsăud, a îmbogăţit şi ea societatea cu 2.586.554 lei pentru modernizarea drumului forestier valea lungă.

Municipiul Cluj-Napoca a acordat unul dintre cele mai generoase contracte ale sale tot societăţii Diferit, respectiv valoarea totală fiind de 219 milioane de lei. Mai precis, valoarea cu tot cu TVA este de 219.014.545 lei  pentru lucrări de întreţinere străzi modernizare şi nemodernizate. Culmea este că acest contract are un rol multi-anual, însă în toţi aceştia ani, respectiv în perioada 2008-2011 societatea nu a avut cifră de afaceri decât de 201,8 milioane, asta fără să luăm în calcul sumedenia de contracte primite de la alte instituţii ale statului român. Această procedură a fost semnată pe 01 octombrie 2008.

Populari în Transilvania

 

CNADNR le-a mai acordat un contract celor de la DIFERIT intitulat „ACORD CADRU pentru lucrari si servicii de intretinere multianuala vara – iarna 2008-2011 pentru DRDP Cluj”. Contractul are o valoare de 58.308.902 lei.

Municipiul Blaj este o altă instituţie care a mai acordat un contract de 196.410 lei.

Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca a oferit companiei Diferit o licitaţie în valoare de 462.359 de lei.

Comuna Negreni este o altă instituţie publică care a acordat un contract de 940.309 de lei societăţii Diferit în luna a 10 a anului 2009.

Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca a mai acordat un contract societăţii Diferit în valoare de 142.746 de lei în 14 decembrie 2009.

Serviciul Public de Interes Local Administraţia Patrimoniului Arad a acordat un contract de 553.052 lei pentru societatea Diferit. Actul a fost parafat pe 25 iunie 2010.

RAADPP Cluj a acordat un contract de 676.400 de lei pentru firma Diferit.

Cei de la Aiud au mai acordat un contract aceleiaşi societăţi în valoare de 245.129 de lei.

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Magura a acordat un contract societăţii Diferit intitulat „servicii de proiectare (P T, DDE, Documentaţii necesare pentru obţinerea acordurilor, avizelor, autorizatiilor si Asist. tehnica din partea proiectantului pe durata executiei lucrarilor) si executie lucrari pentru investitiile: Modernizare drum comunal DC.” Valoarea actului este de 24.014.035 lei.

RAADPP a mai acordat un contract societăţii Diferit în valoare de 358.227 lei.

Municipiul Alba Iulia a acordat un contract de 5.231.794 de lei pentru ca societatea Diferit să modernizeze capital drumurile din urbe.

Diferit împreună cu Kiat au primit cel mai gros contract al lor tot de la Primăria municipiului Cluj-Napoca: 600 de milioane de lei pentru întreţinerea străzilor pe şase ani de zile.

Comuna Suatu din judeţul Cluj a acordat şi ea un contract de 11,8 milioane de lei societăţii Diferit.

Comuna Buza din judeţul Cluj au acordat un contract de 10,6 milioane de lei pentru aceeaşi firmă, Diferit.

Comuna Matei a acordat un contract de 11.714.221 milioane de lei pentru societatea Diferit.

Serviciul Public de Interes Local Administraţia Patrimoniului din Aiud a mai acordat un contract aceleiaşi societăţi în valoare de 981.569 de lei.

O altă instituţie publică care a îmbogăţit societatea Diferit este Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Microregiunea Vlădeasa Huedin. Ei le-au acordat un contract de 23.443.784 de lei. Actul a fost intitulat „executie lucrari de constructie eferent proiect integrat privind: Imbunatatirea retelei de drumuri de interes local din Comunele Manastireni, Rasca, Calatele precum si Alimentarea cu apa si Canalizare menajera inclusiv statie de epurare in comuna Calatel.”

Ofertă de 48 de ori mai mică

Comuna Rîşca este o altă instituţie care le-a acordat un contract celor de la Diferit, iar valoarea actului a fost de 36.493 lei. Oferta celor de la Diferit a fost de 48 de ori mai mică, ceea ce arată grave suspiciuni în momentul întocmirii acelui caiet de sarcini. În cadrul acestei proceduri au participat patru societăţi.

Una dintre ultimele licitaţii câştigate de firma Diferit în anul 2011 este cea acordată de comuna Jichişu de Jos. Ei le-au acordat un act în valoare de 12.006.929 lei.

Un alt contract uriaş

Întreţinerea curentă pe timp de vară a drumurilor naţionale de pe raza DRDP Braşov este o licitaţie adjudecată la sfârşitul şefiei lui Mircea Pop la CNADNR. Astfel, procedura împărţită în patru loturi a fost adjudecată de către trei companii, dintre care una clujeană şi cu ştaif, care este “hrănită” constant din bani publici, fiind favorita achiziţiilor. Primul lot a fost adjudecat de către Comtram pentru suma de 7,1 milioane de lei, cel de-al doilea lot de către asocierea Multipland-Ing Service pentru 32 de milioane de lei, al treilea lot fiind câştigat de “clujenii” de la Diferit  pentru 15,6 milioane de lei,  iar cel de-al patrulea a fost câştigat de aceeaşi Contram pentru 4,5 milioane de lei.

 

5 loturi Diferit-e

 

În ceea ce priveşte cele şapte loturi adjudecate pentru întreţinerea drumurilor pe timp de vară pe teritoriul DRDP Cluj, CNADNR a acordat cinci dintre acestea societăţii Diferit. Deşi aceştia s-au făcut remarcaţi pentru apropierea de contractele cu Primăria municipiului Cluj-Napoca şi sfera portocalie, par să fie “sponsorii” lui Mircea Pop. Primul lot de 10,9 milioane de lei a fost adjudecat de Diferit, al doilea, de 3,9 milioane de lei, de aceeaşi societate, un lot de 16,8 milioane de lei a mers către societăţile Andabel Trans şi Drum Inserv, dar şi încă două loturi pentru deja cunoscuta societatea Diferit, de 5,3 milioane de lei şi 6,8 milioane de lei. Dacă societatea Diferit este cunoscuta lucrărilor la DRDP Cluj, societatea Construct Perom a avut diverse probleme cu Primăria Floreşti, pe care a încurcat-o la mai multe licitaţii.

 

Iarna nu-i Diferit

 

“Iarna nu-i ca vara”, spunea Traian Băsescu pe când era ministru al Transporturilor, dar noua deviză de la CNADNR pare a fi că iarna îi ca vara şi că majoritatea contractelor din subordinea lui Mircea Pop se îndreaptă către compania Diferit indiferent de anotimp. Firma a primit aproximativ jumătate din valoarea lucrărilor de deszăpezire atribuite în plin toi al iernii. Și de această dată licitaţiile i-au prins “nepregătiţi” pe reprezentanţii autorităţilor, contractele fiind atribuite în luna noiembrie. Astfel, un lot de 4,3 milioane pentru deszăpeziri a mers către asocierea Pas Trans Company- Bime, două loturi de 11,8 milioane de lei şi 9,9 milioane de lei către societatea Diferit, două loturi de 7,3 milioane de lei şi 9,9 milioane de lei către firma Selina, dar şi două loturi către societatea Ritorsa Trans, unul de 8,7 milioane de lei şi respectiv 5,1 milioane de lei.

Mureşan Cornel şi Alexandru Paul Șerban sunt doi afaceriştii care i-au vândut actualului patron al societăţii Diferit, Nicolae Petri, una dintre primele sale societăţi, CARIERE M & S.

Cornel Mureşan a mai fost asociat în societatea Diacora SRL cu actualul consilier local al PNL, Tarcea Dan Ștefan şi de Rareş Miron Pripon. De asemenea, acest Cornel Mureşan mai a deţinut o societate, Moldovan Mureşan, care a fost asociat împreună cu Lavinia Tamaş (născută Mureşan). Firmei, înfiinţată în 1991, i-a fost întreruptă temporar activitatea în 2011.

 

Tiberiu Hrihorciuc

 

3 COMENTARII

  1. ANRMAP ar trebui sa cerceteze ,numai ca actualul presedinte Dan Lucian Vladescu <fost coleg de banca cu Ponta este implicat in scandalul Lomb(a consiliat Impact in introducerea unor facturi fictive in contabilitatea SC LOMB) asa ca fiind santajabil nu are nici un interes sa-l supere pe Boc.

  2. SI, AU EXECUTAT LUCRARILE, AU FACUT LUCRU DE CALITATE, AU RESPECTAT TERMENELE, ASTA TREBUIE VERIFICAT. IN REST NU NE INTERESEAZA CINE CE CONTRACTE A OBTINUT. EU STIU CA ASTA IARNA NU AU FOST PROBLEME CU DESZAPEZIRILE SIU MAI STIU CA AU FACUT UN DRUM BUN DEE LA POIANA HOREA LA RACHITELE, SAU DE LA BALCESTI LA RACHITELE. ALTCEVA NU STIU INSA VERIFICATI LUCRARILE SI DATI REZULTATUL ACESTOR VERIFICARI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.