Acasă Investigații Cum îi ţinea Uioreanu în şah pe constructori

Cum îi ţinea Uioreanu în şah pe constructori

1

La CJ nu se iscălea un act fără o şpagă

 

Caracatiţa şpăgilor de la Consiliul Judeţean (CJ) Cluj a blocat orice proiect de infrastructură de la care mierea nu picura direct  în buzunarele şefilor. Proiectul pentru modernizarea drumului de acces spre zona turistică Răchiţele-Ic Ponor este unul din cele mai bune exemple în acest sens. Pe lângă că, deşi au primit bani europeni, funcţionarii din subordinea CJ au ciupit de unde se poate şi au tot schimbat proiectul tehnic, fostul preşedinte Horea Uioreanu a refuzat să semneze recepţia lucrărilor realizate INTEGRAL la cele nouă poduri licitate separat, pentru că nu a primit ”atenţia” solicitată.

 

Licitaţia de construire a celor nouă poduri de pe drumul Răchiţele – Ic Ponor a fost adjudecată de compania SC SAMUS CONSTRUCŢII SA Dej. Valoarea contractului a fost de 3.914.332, 47 lei fără TVA, garanţia structurii podurilor fiind de 30 de ani, iar a celorlalte lucrări conexe de 7 ani. Din aceşti bani, 3,2 milioane de lei au fost rambursaţi de Uniunea Europeană. Potrivit directorului tehnic de la Consiliul Judeţean, suma de 3,9 milioane de lei a fost plătită în totalitate. Constructorul, însă, mai are scrisori de garanţie la Consiliul Judeţean, blocate până la parafarea procesului verbal de recepţie şi de către preşedintele instituţiei.

 

Azi se laudă…

Vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Cluj, Ioan Oleleu şi Vakar Istvan, au recepţionat pe 22 noiembrie 2013, lucrările de construire a celor nouă poduri de pe drumul de acces spre zona turistică Răchiţele – Ic Ponor .„Semnificaţia acestui moment este dată de faptul că astăzi au fost recepţionate lucrările prevăzute în primul contract referitor la infrastructura rutieră a judeţului semnat de actuala conducere a Consiliului Judeţean. Şi, nu întâmplător, acest contract s-a derulat în bune condiţii, fără să se încheie vreun act adiţional iar valoarea iniţial stabilită nu a fost suplimentată nici măcar cu un leu”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, în noiembrie.

 

… mâine strâmbă din nas

Dar, surpriză! Procesul verbal semnat de comisia de recepţionare a lucrărilor nu a fost iscălit şi de preşedintele Uioreanu. Pretextul nemulţumirilor faţă de calitatea lucrărilor este în contradicţie cu declaraţia sa publică de mai sus. Să fi fost vorba despre refuzul constructorului de a achita ”taxa specială” cerută de liderul CJ Cluj celor cărora le acordă contracte? Vom afla probabil din ancheta DNA!

Beţe în roate i s-au pus constructorului şi pe parcursul realizării lucrărilor. De exemplu, chiar Mariana Raţiu, director tehnic în Primărie, recunoaşte că atunci „când s-a elaborat proiectul s-a constatat că este prea mare valoarea propusă pentru finanţare, fapt care a determinat tăierea din listele de cantităţi. Aceasta s-a făcut de către RAADPP şi a fost aprobat de proiectantul general, fără a fi asumat de Drumex, care a executat proiectul tehnic. De exemplu, s-au tăiat cofraje. S-a tăiat, de exemplu, de la poduri, astfel că materialele ajungeau numai pentru un picior de pod, nu pentru amândouă”.

 

După jumătate de an, sau găsit probleme de proiectare

Cele nouă poduri nu au fost recepţionate, potrivit Marianei Raţiu, din cauza unor probleme la structură.  “Contractul pentru poduri este finalizat, avem o problemă cu podurile 1, 3 şi 4. Structura metalică este uşor îndoită, a fost o greşeală de proiectare, am înţeles. Constructorul şi-a asumat să înlocuiască acele trei poduri, fapt care nu s-a întâmplat, motiv pentru care noi refuzăm să facem recepţia finală. Dacă nu-şi va îndeplini obligaţia îl vom executa conform scrisorii de garanţie, aceasta fiind de 10% din valoarea contractului. Valoarea licitată a celor nouă poduri a fost de 3,9 milioane lei, valoarea plătită la constructor a fost integral 3,9 milioane lei, valoarea rambursată a fost de 3,2 milioane lei. Aşteptăm să facem şi cererea finală de rambursare, în schimb, e nevoie de procesul verbal de recepţie. Până nu îl avem nu putem solicita ultima cerere de rambursare”, a mai declarat Raţiu.

 

”Nu mă bag în prăvălia lor”

Directorul general Samus Construcţii Dej, Florin Tecar, a declarat că în primăvara acestui an i s-a cerut să realizeze o serie de remedieri la câteva din cele nouă poduri, cu termen de finalizare în 15 aprilie. ”Am fost acolo în aprilie, au fost făcute remedierile, iar de atunci nu mi s-a mai cerut nimic. Aştept o listă dacă mai e nevoie de lucrări, şi le vom realiza, în baza garanţiei. Conform contractului, pot să ceară prelungirea garanţiei, acum este de şapte ani la poduri, 30 de ani la structura metalică. Noi o vom prelungi de câte ori este nevoie”, a declarat Tecar.

Constructorul a subliniat că are o copie a procesului verbal de recepţie semnat de comisie, deci acesta există, singura problemă fiind că nu este semnat de Horea Uioreanu. Întrebat care ar fi motivul, acesta a declarat că nu ştie, ”nu mă bag în prăvălia lor. Au scrisorile de garanţie, comisia a semnat recepţionarea lucrărilor, nu vă pot spune de ce nu a semnat şi domnul preşedinte.”

pod 2 rachitele

1 COMENTARIU

  1. […] Caracatiţa şpăgilor de la Consiliul Judeţean (CJ) Cluj a blocat orice proiect de infrastructură de la care mierea nu picura direct  în buzunarele şefilor. Proiectul pentru modernizarea drumului de acces spre zona turistică Răchiţele-Ic Ponor este unul din cele mai bune exemple în acest sens. Pe lângă că, deşi au primit bani europeni, funcţionarii din subordinea CJ au ciupit de unde se poate şi au tot schimbat proiectul tehnic, fostul preşedinte Horea Uioreanu a refuzat să semneze recepţia lucrărilor realizate INTEGRAL la cele nouă poduri licitate separat, pentru că nu a primit ”atenţia” solicitată, potrivit gazetadecluj.ro. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.