Din anii ‘90 pana in prezent, la Cluj au “explodat” periodic dosare in care diversi oameni de afaceri din “lumea buna” au fost acuzati de fapte penale. Dintre acestea, extrem de putine au fost finalizate cu condamnari. Spre exemplu, primul dosar al DNA Cluj in care omul de afaceri Iosif Pop era acuzat de spalare de bani a fost un fiasco total pentru ca, la CEDO, reprezentantul grupului financiar IMO a fost “spalat” de toate acuzatiile.   Sociologul Vasile Dancu spune ca, la romani, Justitia ia forma unei campanii electorale. De la Sever Muresan si Mircea Horia Hossu, devalizatorii “Dacia Felix”, pana la membrii grupului BT si milionarul in euro Liviu Florian, dosarele procurorilor clujeni fac o cale extrem de lunga pana la trimiterea invinuitilor in spatele gratiilor.

La o analiza a comunicatelor de presa emise de organe de cercetare penala precum Directia Nationala Anticoruptie (DNA), Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) sau Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO), persoanele investigate de aceste autoritati sunt infractori de talie mica sau oameni de afaceri extrem de cunoscuti. Extrem de rar, procurorii si politistii prind traficanti de carne vie, camatari sau membrii ai retelelor de criminalitate organizata. Insa, la anumite perioade, anumiti oameni de afaceri influenti se trezesc cu dosare penale. Iosif Pop, Arpad Paszkany, Horia Ciorcila, Claudiu Silaghi, Liviu Florian, prin prisma mediului de afaceri romanesc in care legalitatea si ilegalitatea se complac, devin persona non-grata “sacrificate” pe scena unei “justitii de campanie”. De cele mai multe ori, acestor oameni influenti li se ridica acuzatiile, iar dosarele instrumentate pe bani publici se transforma in “bule de sapun”.
 
La Cluj, primul dosar instrumentat de procurorii DNA l-a avut ca „personaj” pe omul de afaceri clujean Iosif Pop care, pana in 2002, a fost presedintele Bancii Transilvania. In noiembrie 2002, cei de la DNA Cluj au dispus arestarea preventiva a lui Iosif Pop pe care il acuzau de inselaciune bancara, spalare de bani si fals, organele de ancheta considerand ca a acordat in mod nelegal credite de 19 miliarde de lei vechi bacauanului Benone Beca. Iosif Pop, care in prezent este presedintele Grupului IMO si unul dintre cei mai vizibili membri din consiliul Civic Local Cluj-Napoca, i s-au ridicat toate acuzatiile aduse de procurorii DNA Cluj dupa ce acesta a facut plangere la CEDO pentru nerespectarea drepturilor omului.
 
Conform sociologului Vasile Dancu, o mare parte dintre romani privesc bogatia ca pe un apanaj al celor excroci, iar acest mod de a ii percepe pe cei care apar in topurile milionarilor romani s-a “infiltrat” si in structurile statului. “Exista in Romania, din anii ’90 pana acum, un indicator sociologic care arata cum sunt priviti patronii sau oamenii de afaceri. Majoritatea sunt perceputi drept excroci, care au facut averi prin trafic de influenta, nepotism, etc. Asta este o atitudine populista care, din pacate, ajunge si in structurile statului. Am vazut dosare rasunatoare, de la arestarile lui Patriciu sau Popoviciu, care insa nu se finalizeaza. Este si o tendinta a procurorilor de a cauta vedete de care sa isi ataseze numele. Clujul s-a aflat de multe ori in centrul scandalurilor de acest gen, de la procurori care au luat oale Zepter, pana la cazul Gazeta, singular in Romania, dosare care nu au fost finalizatre si sunt cel putin ciudate”, este de parere Dancu.
Procurorii “inunda” BT
Din toamna anului trecut pana acum, procurorii au deschis “conducta” acuzatiilor la adresa milionarilor clujeni. In primul val au fost acuzati Horia Ciorcila, Claudiu Silaghi, Christofour Georgios, Isaakidis Anastasios, Silaghi Mirela, Cojocaru Doina, Dascal Sergiu Dan, Radu Jurcovan, adica o parte din staff-ul Bancii Transilvania, au fost acuzati de procurorii DIICOT de manipularea pietei de capital. Cei mentionati au fost trimisi in judecata, iar procesul penal se judeca la Tribunalul Bucuresti. Dintre acestia, la inceputul acestui an, Claudiu Silaghi a suferit un accident vascular cerebral, iar unele surse spun ca a fost provocat de modul in care omul de afaceri a fost anchetat de procurori.
In cel de-al doilea val care a lovit in afaceristii clujeni, au fost implicati Gicu Agenor Gansca, unul dintre patronii Antreprizei de Constructii si Instalatii, si Rares Nilas, director in cadrul BT Securites, acuzati tot de manipularea pietei de capital. Ambele dosare sunt instrumentate de procurorii Mircea Hrudei, seful DIICOT Cluj, si Daciana Deritei, procuror in cadrul aceleiasi directii clujene. Aparatorul lui Gansca spune ca acuzatiile aduse sunt fabulatii.
 
“In acest caz nu poate fi vorba de manipularea ilicita a pietei de capital, indiferent de locul unde a avut loc tranzactia. Gansca a fost cumparatorul actiunilor ACI Bistrita, avand interes sa cumpere la un pret cat mai mic, astfel ca nu era interesat sa manipuleze piata pentru un pret mai mare”, a declarat Cristian Dutescu, unul dintre specialistii pietei de capital din Romania.
Liviu Florian:
Pana la inchiderea editiei, ultimele arestari care au vizat milionari clujen l-au inclus pe Liviu Florian, cunoscut pentru colectia lui masini scumpe si afacerea Agroflip. Florian este implicat in scandalul vamesilor arestati, filiera din care face parte ajungand pana la seful Autoritatii Nationale a Vamilor din Romania. In prezent, Florian este in arest preventiv pentru 29 de zile.
Printre primele banci devalizate din Romania se numara si Dacia Felix. Pentru frauda comisa au fost gasiti doi vinovati, Mircea Hossu si Sever Muresan. Initial, Muresan si Hossu au fost arestati in ianuarie 1997 dar, dupa doar cinci luni de zile, au fost eliberati. Motivul a fost un viciu de procedura, adica o grefiera a uitat sa semneze o serie de documente. Procesul “Dacia Felix” a inceput in octombrie 1997, dar cei doi au fugit in Franta. In acest caz, daca justitia franceza nu functiona, ar fi existat mari sanse ca cei doi sa nu fie prinsi niciodata. Insa, in martie 2004, Sever Muresan, cetatean romano-francez, a fost condamnat in Franta la 18 luni de inchisoare pentru neplata impozitelor, iar dupa pedeapsa a fost adus in tara. Dupa cativa ani, si Hossu a fost prins, iar procesul celor doi a fost stramutat de la Cluj la Constanta. Anul trecut, conform unei sentinte a Curtii de Apel Constanta, cei doi  au fost obligati sa plateasca daune de circa 100 de milioane de dolari, 16 milioane de lei, 10 milioane de franci elvetieni si echivalentul a 2.770.000 de franci francezi, calculati la valoarea iesirii acestora din circulatia monetara. Dar, sentinta nefiind definitiva, aparatorii lor au inaintat un recurs. In acest moment Sever Muresan este in libertate, iar Mircea Hossu in arest.
Vasile Dancu:
“O parte dintre oamenii de rand se bucura, cei care ii urasc sincer pe cei bogati, iar alta parte, oamenii normali, nu au de ce se bucura. Eu i-as respecta pe procurori si judecatori daca ar face justitie adevarata si drastica, nu “de campanie”. Am sustinut mereu ca este nevoie de o civilizatie juridica, de un nou tip de procurori, politisti, judecatori cu o mentalitate diferita. Dar, cum mentalitatile se schimba extrem de greu, la 30 sau chiar 90 de ani, mi-e teama ca nu voi apuca sa prind aceasta schimbare”, Vasile Dancu, sociolog.
Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.