Începe admiterea la cea mai mare instituție de învățământ superior din țară, Universitatea Babeș-Bolyai. Iar una dintre cele mai active persoane în lupta pentru drepturile studenților, președintele Organizației Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai (OSUBB), Patricia Couți, a fost declarată de Gazeta de Cluj omul săptămânii.

 

Rep.: Ce s-a întâmplat în ultimul an în UBB?

 

Patricia Couți: Nu știu dacă neapărat s-a schimbat sau a stagnat sau în ce direcție a mers, pot să spun doar că pe partea de studenți a introdus câteva proceduri de transparentizare. Cel puțin pe finanțări se întâmplă ceva super ok, se aplică pe cereri de finanțare, nu se mai dă random la cine vrea. E concurs de proiecte, ceea ce în general ajută multă lume. S-au introdus taberele de merit pentru studenți, efectiv.

 

Rep.: Ce sfaturi ai pentru boboci?

 

Patricia: Având în vedere că este examen de admitere, să fie creativi. La multe dintre facultăți e pe bază de eseu. Să nu copieze. Nu pot să înțeleg. Înțeleg că mai copiezi la școală. E ok, dar chiar la primul examen așa de important să știi că ești tu cu tine și cât poți. Cred că și părinții au un rol foarte important. Până la urmă e tot scandalul acesta cu dat bani. Nu au dat copiii. Părinții sunt foarte conștienți pentru ce dau.

 

Rep.: Ce ar însemna pentru un student să fie în OSUBB?

 

Patricia: O perioadă de studenție altfel. Îți dă niște posibilități de a te dezvolta profesional, pe lângă partea asta formală de școală foarte mare. Chiar înveți și chiar ai de-a face cu tot ceea ce susții, ce se întâmplă, dar la un nivel mult mai mic, evident. Sincer, pe mine m-a dezvoltat foarte mult. Fac două facultăți, dar puteam să fac încă 10 și nu aveam experiența asta de viață pe care o câștigi într-o organizație.

 

Rep.: Care sunt cele mai de viitor facultăți din cadrul UBB?

 

Patricia: Îmi vine în minte info, în primul rând. Mă gândesc la mine, la drept. Secțiile care mai sunt pe la studii europene, cred că instituțiile acestea europene au o mare deschidere.

 

Rep.: Unde te vezi peste 10 ani?

 

Patricia: Crede-mă că m-ai prins într-un element de criză existențială când se termină și partea asta cu voluntariatul. Este normal să se termine. Este bine să fii voluntar 4-5 ani, dar nu e bine să faci carieră din asta. Îmi doresc să fac ceva pe partea aceasta de societate, implicare civică, sau îmi doresc foarte mult să fac drept. Și cred că asta este problema. Îmi place foarte mult și am investit foarte mult în partea asta de voluntariat și pe de altă parte îmi place foarte mult și Dreptul.

 

Rep.: Ce face OSUBB pentru studenții din UBB?

 

Patricia: Multe, și ne-am dori și mai multe. Partea aceasta de reprezentare care din păcate nu se vede. Am acum un an de mandat și foarte puțin se vede. Pe lângă proiecte de acestea clasice, vrem să facem și câteva proiecte mai inovative. Vrem să facem și proiecte cu Clujul Capitală Europeană de Tineret. Anul acesta am lucrat foarte mult cu alți colegi din organizații pentru metodologia asta de finanțare. Lucrăm pe un blog care să monitorizeze exemple de bună practică pe partea asta de drepturi. Plus ce se mai întâmplă. Era problema cu o creștere la taxa la cantină și noi am venit cu propunerea să se dea reducere cu carnet de student.

 

 

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.