Rusia s-ar putea să piardă în jur de 32 de milioane de euro ca urmare a sancțiunilor primite din partea Uniunii Europene pentru modul in care a gestionat criza din Ucraina. Sancțiunile impotriva Rusiei, potrivit estimarilor realizate de ministrul rus al Finanţelor, Anton Siluanov, vor fi luate in privinta scaderii cu 30% a cursului petrolului. Rusia ar urma să piardă 32 de miliarde de euro pe an din cauza sancţiunilor occidentale şi până la 80 de miliarde de euro din cauza prăbuşirii cursului petrolului, a estimat luni ministrul rus al Finanţelor, Anton Siluanov, citat de AFP. „Vom înregistra o pierdere de ordinul a 40 de miliarde de dolari (32 de miliarde de euro) pe an din cauza sancţiunilor geopolitice şi am putea pierde 90-100 de miliarde de dolari (72-80 de miliarde de euro) din cauza scăderii cu 30 la sută a cursului petrolului”, a declarat ministrul rus, citat de agenţia de presă Tass.

Sancţiunile blochează atât finanţarea datoriei pentru trei companii petroliere, şi anume Rosneft, Transneft şi filiala petrolieră a Gazprom – Gazprom Neft, cât şi a trei din sectorul Apărării, fabricantul de tancuri OPK Oboronprom, United Aircraft Corporation şi Uralvagonzavod.

Sunt vizate, de asemenea, nouă întreprinderi care produc articole cu dublă întrebuinţare – civilă şi militară -, cu care europenii au interdicţia să facă comerţ.

Pe lista de 24 de ruşi şi ucraineni vizaţi de blocarea activelor şi interdicţia de a călători în UE figurează Serghei Şemezov, un apropiat al lui Vladimir Putin, vicepreşedintele Consiliului Federaţiei ruse Iuri Vorobiov şi o serie de vicepreşedinţi ai Dumei de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus), şi anume Vladimir Vasiliev, Ivan Melnikov, Nikolai Levişev şi Igor Lebedev. Pe lista celor 24 de personalităţi vizate de măsurile restrictive ale UE se află, de asemenea, Aleksei Naumets, general rus având legătură cu prezenţa militarilor ruşi în Ucraina, precum şi mai mulţi lideri separatişti ucraineni, printre care Aleksandr Zaharcenko, „premierul” Republicii Doneţk, şi Ghennadi Tsipkalov, „premierul Republicii Lugansk”.

Moneda rusească a atins, vineri, un nou minim record în raport cu dolarul american, în urma înăspririi sancţiunilor europene şi americane care vizează în special sectorul petrolier, vital pentru economia Rusiei, aflată în pragul recesiunii.

Uniunea Europeană a decis, joi, aplicarea sancţiunilor economice consolidate împotriva Rusiei, după un acord în acest sens al şefilor de stat şi de guvern din UE, la 30 august, în urma informaţiilor cu privire la intrarea trupelor ruse în Ucraina şi participarea directă la confruntări.

Pachetul de sancţiuni finalizat săptămâna trecută a fost aprobat luni, dar reprezentanţii celor 28 de state membre UE au aşteptat înainte de a le aplica, după anunţul cu privire la armistiţiul între Kiev şi separatişti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.