Alegerile legislative din Republica Moldova vor fi cel puțin la fel de palpitante ca și ultimul scrutin din România, pentru că cele două mari tabere politice care se vor lupta pe 30 noiembrie par să aibă șanse egale pentru a pune mâna pe putere. Miza este, de asemenea, majoră: moldovenii vor alege dacă fac un pas înainte, cu alianța pro-europeană, sau dacă se țin de trecutul comunist și mențin reînnoadă cordonul ombilical la Mama Rusie.

 

Ultimul Barometru al Opiniei Publice (BOP) al Institutului de Politici Publice din Chişinău arată că atât partidele care se află acum la guvernare, şi s-au grupat în Coaliţia Pro-Europeană, cât şi opoziţia de stânga, pot câştiga alegerile programate pentru ziua de duminică, 30 noiembrie.

Potrivit BOP, şase partide au şanse să acceadă în Parlament după alegerile din 30 noiembrie: PCRM (14%), PLDM (14%), PD (12%), Partidul „Patria” (8%), PL (7%) şi PSRM (7%). 17% sunt indecişi, iar 10% din intervievaţi nu au avut un răspuns.

 

AIE reloaded

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) și Partidul Democrat Moldovean (PDM), alături de Partidul Liberal (PL) au format alianța de guvernământ pro-europeană în anul 2014. PL rămâne un pion important în aceste alegeri, pentru că cele două partide partenere de alianță au nevoie de cei minim 11 deputați preconizați de sondajele de opinie din ultimele zile pentru a-și asigura o posibilă majoritate parlamentară, și deci guvernarea.

De sudarea unei astfel de alianțe depinde viitorul european al Republicii Moldova.  Dacă Partidul Liberal refuză să intre la guvernare cu cele două partide democrate, aceștia din urmă ar putea fi nevoiți să le facă curte comuniștilor, deși această perspectivă a fost ferm respinsă de reprezentanții tuturor partidelor pro-europene. În primul rând pentru că Partidul Comunist din Republica Moldova a devine tot mai maleabil în ceea ce privește discursul public anti-integrare europeană, salutând semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

 

Comuniștii nu ar face mulți purici la guvernare

”Dacă PCRM ar reveni la guvernare în Republica Moldova, noua putere ar guverna într-o manieră foarte asemănătoare cu cea în care Viktor Ianukovici şi oamenii săi au condus Ucraina din 2010 până în 2014. Chiar dacă, din punct de vedere formal, direcţia pro-europeană a Republicii Moldova ar fi păstrată, progresele reale în direcţia reformelor care să ne pregătească pentru negocierea aderării la Uniunea Europeană ar fi reduse la nivelul de dinainte de 2009, ceea ce ne-ar arunca înapoi. Societatea s-a schimbat din 2009 până astăzi, partea ei activă nu va mai putea fi mulţumită cu jumătăţi de măsură, iar durata de viaţă a unei asemenea guvernări ar fi mai mică decât în cazul Ucrainei. Ne amintim cu toţii cum a luat sfârşit acolo regimul lui Ianukovici.

Într-o republică din fosta URSS ai cărei cetăţeni îşi dobândesc prin revolte şi alegeri ceva mai multă libertate decât avuseseră, revenirea la o formă de regim mai autoritar şi pro-rus este temporară şi durează foarte puţin, după care societatea îşi revendică din nou dreptul la libertate şi dezideratul de apropiere de valorile democraţiei occidentale. Am văzut acest lucru întâmplându-se în Ucraina. Dacă alegerile din 30 noiembrie vor aduce la putere forţe pro-ruse de stânga, în Republica Moldova, această stare de lucruri va dura foarte puţin”, consideră analistul politic Dan Nicu, pe blogul său de la adevărul.ro.

 

Tinerii se pregătesc să iasă în stradă

De altfel, Alianța Studenților din Moldova a anunțat deja că, în cazul în care în urma alegerilor din 30 noiembrie la guvernare vor ajunge forțe care promovează Uniunea Vamală, tinerii vor ieși la proteste. Întrebat ce vor face tinerii dacă asemenea forțe politice care promovează direcția pro-răsăriteană ajung la guvernare, un reprezentant al studenților a spus că vor ieși la proteste.

„Vom ieși în stradă, însă nu este acea situație pe care mi-o doresc. Sper să fie totul bine. Dacă nu, asta îi va mobiliza pe oameni să iasă în stradă, așa cum a mai fost odată. Tinerii chiar dacă sunt dezamăgiți, vor ieși pentru că ei vor schimbare, dacă nu cu politicienii de aici, cel puțin cu bâta UE care îi va impune să facă reforme”, a spus acesta.

 

Toți se leapădă de comuniști

Liderul liberal democrat, Vlad Filat, a reiterat că formaţiunea sa va face coaliţie postelectorală cu partidele de orientare proeuropeană, dar nici într-un caz cu partidele pro-ruse, inclusiv cu Partidul comuniştilor. „După alegeri vom lăsa la o parte supărările şi frustrările şi ne vom uni pentru interesul naţional. Cu PCRM este exclusă o coaliţie, chiar dacă aceştia se vor declara europeni. Voronin nu are credibilitate. Pe parcursul unui an ei de trei ori şi-au schimbat orientarea externă. Şi la noi în partid au fost diferite mişcări, oameni care au plecat, dar vectorul nu ni l-am schimbat. Cu ţara nu e de jucat. Noi am învăţat din greşeli, iar coaliţia largă din 2005 a fost o greşeală”, a declarat Filat în cadrul emisiunii „Politica” de la TV7.

Declarațiile vin și pe fondul unui fel de ultimatum dat de Partidul Liberal, care a cerut PLDM și PD un răspuns răspicat prin „Da” sau „Nu” dacă intenționează să facă o coaliție post-electorală cu PCRM.

 

Buturuga mică pune condiții

”Stimați colegi din PLDM și PD, noi Partidul Liberal, vrem să știm cu cine dumneavoastră veți face coaliție post-electorală, fiindcă contează foarte mult pentru că cetățenii trebuie să știe pentru cine vor vota sau pentru care obiectiv: UE sau Uniunea Vamală. Să nu se întâmple așa că dau votul pentru UE, dau votul împotriva comuniștilor și când colo se trezesc cu o coaliție cu PCRM. Lucrurile trebuiesc clarificate înainte de 30 noiembrie”, a declarat Mihai Ghimpu, într-o conferință de presă. De asemenea, Dorin Chirtoacă a subliniat că PL exclude orice coaliţie cu PCRM sau cu partidele care optează pentru Uniunea Vamală.

Spre deosebire de PDLM, PD nu se arată dispus să negocieze. Democratul Sergiu Sârbu a declarat, în replică: ”Noi nu suntem obligaţi să răspundem la întrebările oponenţilor noştri politici. Noi suntem obligaţi să discutăm cu poporul. Dacă domnul Ghimpu vrea să ştie ce vom face în viitor, noi vom bate şi la uşa lui şi îi vom înmâna programul partidului.”

mihai ghimpu Vladimir Voronin

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.