La întâlnirea Comitetului ONU pentru Drepturi Economice, Sociale și Culturale, România a participat pentru prima dată în ultimii 20 de ani, și a reușit să se facă de rușine. Amnesty International, Centrul European pentru Drepturile Romilor și Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice și Romani Criss s-au arătat ”profund îngrijorate de declarațiile discriminatorii făcute de reprezentanții României și de eșecul guvernului de a se angaja într-un dialog constructiv”.

Este vorba despre Ambasadoarea Romaniei la ONU , Maria Ciobanu, care, răspunzând la o întrebare referitoare la politicile de incluziune pentru romi, a declarat că romii din România sunt “nomazi prin natură” și a sugerat că acest fapt ar face deosebit de dificilă incluziunea romilor. De asemenea, Ambasadoarea României a comentat că româncele, în ciuda unui nivel ridicat de educație, “nu au aptitudinile necesare pentru a participa la viața politică dură”. ”Ambele afirmații reprezintă prejudecăți, sunt discriminatorii și inacceptabile”, consideră reprezentanții acetsor organizații.

De asemenea, aceste ONG-uri consideră că România nu și-a îndeplinit obligațiile internaționale prescrise de Pactul Internațional  pentru drepturi economice, sociale și culturale. Din 1994, timp de 20 de ani, România nu a prezentat rapoarte pentru examinare în fața Comitetului ONU, deși avea această obligație la fiecare cinci ani.  În plus, nici un reprezentant de la ministerele relevante nu s-a prezentat la procesul de examinare și delegația României nu a răspuns la multe dintre întrebările adresate de către membrii Comitetului. ”Întreaga prestație a delegației României la procesul de examinare apare ca o încercare de a ascunde realitatea  și de a împiedica membrii Comitetului ONU să afle în ce măsură sunt respectate  drepturile economice, sociale și culturale în România”, concluzionează organizațiile, într-un comunicat de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.