“Putin NU este un fost activist comunist (apparatchik) ci un fost ofiţer de informaţii” spune Iulian Fota, Consilierul Preşedintelui Romaniei pe Probleme de Securitate Naţională. Consilierul român face trimitere la imensa diferenţă de “lucru” a lui Putin, faţă de foştii şefi comunişti ruşi. Putin “va ataca subtil şi va lupta neconvenţional…pentru inimile şi minţile oamenilor din fostele state sovietice”. Are dreptate. Cine îşi mai aduce aminte azi de invadarea şi anexarea Crimeii ? Nimeni. Citesc zilnic zeci de publicaţii mari şi urmăresc cele mai importante posturi Tv din lume. Crimeea nu mai apare în ştiri. În schimb Putin se bucură de o popularitate de peste 82% la el acasă, a fost şi continuă să fie primit în toate capitalele vest-europene. A avut întâlniri cu aproape toţi liderii din emisfera vestică, inclusiv cu Raul şi Fidel Castro. Deşi, de la invazia Crimeii până în prezent, au murit peste 1000 de oameni în estul Ucrainei. Azi (scriu aceste rânduri în 13. 07. 2014..) Putin se va întâlni cu Angela Merkel la Finala Campionatului Mondial de Fotbal din Brazilia. După care liderul rus îşi va continua consolidarea relaţiilor cu vizite în alte ţări din America Latină.

 

Acest articol mi-a fost inspirat de un raport în limba engleză–preluat de Revista 22 şi HotNews.ro–publicat de geostrategul Robert D. Kaplan, analist-şef, trimis în Republica Moldova, Bucureşti şi Iaşi, de firma Stratfor–firmă de analize strategice, cu sediul în Austin, Texas. [Notă: Oraşul Austin este capitala statului Texas, stat de două ori mai mare ca suprafaţă decât suprafaţa României. Are o excelentă universitate de stat. În februarie, 2005, mă aflam în Cancun, Mexic, şi am stat de vorbă cu un profesor american de matematică a Universitaţii Teaxas, Austin. Am vorbit despre profesorul de excepţie, matematicianul român, din Banat (Reşiţa), Ciprian Foiaş, cu care am locuit 6 ani în campusul universitar din Bloomington, Indiana. Profesorul american mi-a povestit zile în şir, în Cancun, despre oraşul Austin şi firma Stratfor. În anii 1980, profesorul a vizitat Braşovul şi Sibiul în căutarea strămoşilor soţiei lui, săsoaică cu strămoşi în Transilvania. Cunoştea şi Clujul (“Klausenburg”). Firma Stratfor a fost fondată în 1996 de Dr. George Friedman şi a devenit o structură profesionistă de referinţă în probleme de strategii militare globale. Consult rapoartele acestei firme de peste 10 de ani, pe când încă locuiam în SUA şi de când sunt acasă, la Cluj. Rapoartele sunt de un înalt nivel profesional. Nici o speculaţie fără fond. Toate rapoartele sunt sinteze logice şi solide, bazate pe fapte reale].

 

Analistul de la Stratfor, Robert D. Kaplan, a intervievat la faţa locului, personalităţi din Bucureşti, Iaşi, Bălţi, Chişinău (Republica Moldova). Eu am cules informaţii de la români moldoveni (acum cetăţeni români cu domiciliul în Cluj) originari din Republica Moldova. Analistul american îşi expune propria concluzie cum că moldovenii cred că “Rusia este o realitate în timp ce Occidentul este doar un concept geopolitic.

Oficiali ruşi ar fi avut deja întâlniri cu minorităţile etnice ruse din Moldova, pe care i-a îndeamnat “să-şi ceară autonomia” […] acum după semnarea de către Moldova a Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. “Mă tem pentru Republica Moldova”, concluzionează analistul de la Stratfor.

Doctorul meu de la Cluj, chirurg, originar din Bălţi, şi d-na profesoară absolventă de filologie din Bălţi, îmi spun că procentul etnic din Bălţi (144 000 de locuitori), între moldveni români şi ruşi, este de jumătate-jumătate. Încerc să-mi imaginez ce s-ar întâmpla dacă “minoritatea rusă” îşi va cere autonomia. Oraşul Bălţi “ar putea deveni un Donetsk al Republicii Moldova”. Analistul american l-a întâlnit pe Alexander Nesterovskii, politician pro-rus din Bălţi, care îşi exprimă deschis sprijinul pentru Vladimir Putin, “…o alegere raţională. Oamenii nu şi-ar permite ca Rusia să scadă livrările de gaze naturale sau să nu mai cumpere produse agricole din regiune. Comunismul nu mai înseamnă comunismul în sine, ci o relaţie cu Rusia avantajoasă din punct de vedere economic”, spune politicianul rus.

 

“Oraşul Comrat, din sudul Republicii Moldova, are o considerabilă populaţie de găgăuzi, minoritate turco-găgăuză, creştin-ortodoxă, puternic pro-rusă, care poate fi folosită de către Putin ca o adevarată coloană a V-cea pentru subminarea Republicii Moldova”. Chirurgul meu din Bălţi îmi spune că tradiţional oraşul Comrat, locuit în trecut de o considerabilă comunitate evreiască, este foarte legat economic şi spiritual de Odessa, oraş la Marea Neagră pe care ruşii îl doresc cât mai repede. “Vitaliy Kyurkchu, politician local găgăuz, mărturiseşte că cei 160 000 de găgăuzi din Republica Moldova, alături de 40 000 de găgăuzi de dincolo de graniţe, vor unirea sub denumirea de Găgăuzia Mare”.

Transnistria, care oficial face parte din Republica Moldova, cu o populaţe majoritar pro-rusă, care s-a separat de Republica Moldova după un scurt război la începutul anilor 1990, va fi folosită de trupele ruseşti aflate pe teritoriul ei, pentru atacuri fulger pe teritoriul Republicii Moldova.

Ruşii ştiu că Republica Moldova este un amestec de etnii pe teritoriul acestui stat mic şi slab. De aceea VESTUL trebuie să fie extrem de activ pentru viitorul aceastei ţărişoare estice. “Why Moldova Urgently Matters ?” De ce este importantă Moldova imediat ? se întreabă analistul Robert D. Kaplan. Moldova este importantă pentru că este o ţară a cărei origini şi istorie sunt eminamente europene. Iar pentru noi, pentru români, o vrem alături de noi, într-o Românie Mare, Europeană.

 

Prof. Emil Aluaş

Cluj-Napoca, România, 13 iulie, 2014

 

Mail: prowestfoundation@yahoo.com

 

Cadru universitar în Europa şi SUA, refugiat politic în SUA în 1986, publicist cu peste 350 de articole publicate în România si Germania (Stuttgart), profesorul Emil Aluaş este fondatorul şi preşedintele Fundaţiei PRO WEST, Cluj-Napoca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.