Cluj-Napoca este în momentul de față în domeniul IT cel mai dezvoltat și mai promițător oraș din țară, la concurență cu capitala București.

Conform studiului ‘Industria TIC în 2009-2010’, elaborat de Institutul de Tehnică de Calcul București, în anul 2010 Județul Cluj deținea locul doi per ansamblul industriei ITC, după București, cu peste 1.300 de firme active în domeniu, o cifră de afaceri de 1,8 md. euro și 8.500 de salariați. Astăzi în Cluj lucrează 15.000 de specialiști IT, în firme autohtone sau cu capital străin. Aproape toate comenzile pe care le execută firmele IT existente în Cluj sunt destinate pieței europene sau internaționale.

Totuși, acest extrem de bine conturat boom din domeniul IT clujean nu a apărut din neant. El are la bază o istorie mai puțin cunoscută de publicul larg, începută în urmă cu peste o jumătate de secol. Era la finalul anilor ’60 când liderii comuniști doreau ca și în România să fie introdusă informatica și în acest sens au stabilit relații atât economie, cât și de specializare și schimburi de experiențe cu Franța. O serie de profesioniști au plecat atunci la specializare în această țară și au reușit să folosească informațiile acumulate într-un mod extrem de creativ. De altfel, creativitatea trebuia să înlocuiască în acele vremuri, dar și mai târziu, lipsurile materiale și de tehnologie. De exemplu, în Cluj a fost făcut unul dintre primele calculatoare din România. Se numea ‘Dacic’ și a fost creat, după tehnologie franceză, de cercetătorii de la Institutul de Tehnică de Calcul.

2 COMENTARII

  1. Cateva precizari:
    Se intelege din articolul de fata ca specialistii romani au fost mai intai in Franta si apoi au fabricat calculatoarele. In realitate, primele calculatoare din Cluj (si din tara) au fost fabricate la sfarsitul anilor ’50 de la zero cu idei si materiale romanesti. La sfarsitul anilor ’60 conducerea tarii a hotarat colaborarea cu Franta si importul de calculatoare/conceptii de acolo.

    La Cluj primul calculator a fost fabricat in 1959 la Institutul de Calcul al Academiei Romane, condus pe atunci de acad. Tiberiu Popoviciu. Calculatorul se numea MARICA (Masina Aritmetica a Institutului de Calcul al Academiei). Era un calculator experimental. Deci nu la ITC a fost construit. ITC-ul a avut la baza (la infiintare) specialistii din Sectia Masini de Calcul de la Inst. Calcul.

    Urmatorul calculator a fost fabricat in 1963 si avea caracteristici superioare celorlalte calculatoare din tara (MECIPT de la Timisoara si CIFA de la Bucuresti).
    Se numea DACICC-1 (Dispozitiv Automat Cifric al Institutului de Calcul Cluj).

    Istoricul acestor realizari este riguros documentat in cartea
    Vasile Rus, Fondarea Informaticii Clujene, Editura Albastra, Cluj, 1997, ISBN 973-9215-53-X
    Ne gandim sa postam unele pagini relevante din ea pe site-ul institutului (http://www.ictp.acad.ro)
    E. Catinas

    • Filiala din Cluj a ITC a fost infiintata la 1 aprilie 1968 (dupa realizarea calculatorului DACICC-200), sub conducerea dr. mat. Emil Muntean, unul din pionierii programarii pe calculatoarele DACICC-1 si DACICC-200. Componentii noii institutii proveneau in marea lor majoritate de la Institutul de Calcul al Academiei Romane, fiind, cu unele exeptii, cei care au contribuit la realizarea soft si hard a calculatoarelor DACICC. Activitatea Institutului de Calcul a continuat sub conducerea acad. T. Popoviciu in domeniul analizei numerice, cu rezultate exceptionale.
      [dupa V. Rus, Fondarea informaticii clujene]

      Asadar nici DACICC-1 (1963) sau DACICC-200 (1968) nu au fost construite la ITC (dealfel ITC nici nu isi aroga acest lucru pe pagina web).
      ictp

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.