Profesorul Ioan Batrancea va preda în continuare studenţilor UBB cu toate că este condamnat penal. Prin dispozitivul sentinței nu i-a fost retras acest drept, lui i s-a aplicat doar interdicția de a fi funcționar public. El mai are doar câțiva ani până la pensie.

 

Ce spune Tribunalul Bistrița-Năsăud

”1 an de închisoare pentru comiterea infracțiunii de fals material în înscrisuri oficiale prevăzute de art. 288 alin. 1 Cod penal anterior; conform art. 81 Cod penal anterior, a fost suspendată condiționat executarea pedepsei și s-a stabilit, conform art. 82 Cod penal anterior, a fost suspendată condiționat executarea pedepsei și s-a stabilit, conform art. 82 Cod penal anterior, a fost suspendată condiționat executarea pedepsei și s-a stabilit, conform art. 82 Cod penal anterior, un termen de încercare de 3 ani; s-a atras atenția inculpatului asupra dispozițiilor art. 83 Cod penal anterior, referitoare la revocarea suspendării condiționate a executării pedepsei în cazul săvârșirii unei noi infracțiuni pe durata termenului de încercare; în conformitate cu art. 71 alin. 5 Cod penal anterior a fost suspendată executarea pedepsei accesorii pe durata termenului de încercare al suspendării condiționate a executării pedepsei”, arată oficialii Tribunalului Bistrița-Năsăud într-un răspuns la solicitarea ziarului Gazeta de Cluj. Comunicarea sentinței a fost făcută Inspectoratului Județean de Poliție de la locul nașterii inculpatului, Primăria municipiului Cluj-Napoca, Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date București și Agenției Naționale a Funcționarilor Publici.

 

Acuzațiile DNA

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj l-au trimis în judecată pe Ioan Batrancea încă din 2009, iar sentința definitivă a fost dată abia după cinci ani. Ca să fim mai precişi, el a fost acuzat într-un dosar alături de Sabin Ilieşi, care este deja la închisoare. Cu toate acestea, directoarea de departament din cadrul unei alte instituții de stat, Direcția Generală de Asistență Socială şi Protecția Copilului din județul Bistrița-Năsăud, Corina Moga, nu mai lucrează în instituție după ce a fost condamnată penal.

” ILIEŞI SABIN, fost consilier judeţean în cadrul Consiliului judeţean Bistriţa Năsăud, prodecan al Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad (în prezent suspendat din funcţie), în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de trafic de influenţă, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi infracţiunea prevăzută de art. 13 din Legea nr. 78/2000 – folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid, ori a funcţiei de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în vederea obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată;
MOGA CORINA, şef serviciu la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa Năsăud şi MOGA ALINA, fără ocupaţie (cumnata lui Moga Corina), în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de complicitate la trafic de influenţă;

Ioan Batrancea, cadru universitar, DUMESCU FLORIN, decan al Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, VIT DOREL şi BURTICĂ MARIN, cadre didactice universitare la Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale”, arată procurorii DNA în cadrul referatului din 2009.

 

Bătrâncea a falsificat documente

”În cursul lunii iunie 2007, Ilieşi Sabin l-a ajutat pe inculpatul Ioan Batrancea  să redacteze în fals două înscrisuri înregistrate la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad comunicându-i numele cadrelor didactice universitare ce urmau să fie menţionate în aceste înscrisuri. Înscrisurile, tehnoredactate în fals de Ioan Batrancea erau necesare pentru a se face dovada îndeplinirii de către Ilieşi Sabin a unuia dintre criteriile de evaluare impuse de legislaţia în vigoare la acea dată, pentru obţinerea titlului de conferenţiar universitar. Cunoscând că înscrisurile sunt falsificate, Dumescu Florin, decan al Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad le-a semnat în calitate de preşedinte al comisiei de selecţie a granturilor dându-le o aparenţă de legalitate. Unul dintre înscrisurile falsificate a fost semnat şi de inculpaţii Vit Dorel şi Burtică Marin, în cunoştinţă de cauză, dându-i o aparenţă de legalitate. În cursul lunii iunie 2007, inculpatul Ilieşi Sabin a depus la dosarul său pentru obţinerea titlului de conferenţiar universitar cele două înscrisuri falsificate”, arată procurorii DNA în continuarea rechizitoriului.

 

Ce spun magistrații de la ICCJ

”Menține modalitatea de executare a pedepselor aplicate inculpatelor, precum si termenul de încercare. Menține restul dispozițiilor deciziei si sentinței recurate care nu contravin prezentei decizii. II. Respinge, ca nefondate, recursurile declarate de inculpații Burtica Marin, Dumescu Florin, Vit Dorel si Batrâncea Ioan, împotriva aceleiași decizii penale. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluționarea recursurilor declarate de inculpații Iliesi Sabin, Moga Corina si Moga Alina rămân în sarcina statului. Onorariul parțial al apărătorului desemnat din oficiu pentru recurentul inculpat Ilieși Sabin, pâna la prezentarea apărătorului ales, în suma de 100 lei, se suportă din fondul Ministerului Justitiei. Onorarile aparatorilor desemnați din oficiu pentru recurentele inculpate Moga Corina si Moga Alina în suma de câte 400 lei, se suporta din fondul Ministerului Justiției. Obliga recurenții inculpați Burtica Marin, Dumescu Florin, Vit Dorel si Batrâncea Ioan la plata sumelor de câte 600 lei, cu de titlu cheltuieli judiciare catre stat, din care sumele de câte 100 lei reprezentând onorariile parțiale cuvenite aparatorilor desemnati din oficiu, până la prezentarea aparatorilor alesi, se vor avansa din fondul Ministerului Justitiei. Definitiv”, arată judecătorii de la ICCJ.

 

Articolul 64 care i-a fost aplicat lui Ioan Bătrâncea(doar literele a și b)

Interzicerea unor drepturi

Pedeapsa complimentară a interzicerii unor drepturi constă în interzicerea unuia sau unora din următoarele drepturi:

a) dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice;

b) dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat;

c) dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii;

d) drepturile părinteşti;

e) dreptul de a fi tutore sau curator.

Interzicerea drepturilor prevăzute la lit. b) nu se poate pronunţa decât pe lângă interzicerea drepturilor prevăzute la lit. a), afară de cazul când legea dispune altfel.

7 COMENTARII

  1. DE LEGEA NR1/2011 Legea Educaţiei au auzit cei de la UBB.
    Există acolo art.234 al 3 oare pentru cine este acesta?
    Dar sper ca UBB are conducere şi jurişti care nu-şi riscă jobul ,plangeri pt abuz in serviciu se pot face destule iar organele abilitate abia asteapta.

  2. Cum sa iti predea domnule un profesor cu dosar penal condamnat pentru fals si uz de fals ?
    Pai de aia vrem sa mergem sa ne scolim afara ! Asta nu-i sistem educational.

  3. Chiar cei din conducerea FSEGA si UBB vor avea de maine plangeri penale pentru abuz in serviciu si tainuire.
    Nu se poate ca prevederile Legi nr.1/2011 sa fie ignorate.
    Vor umbla de manuta pe la Parchet cu acest coleg penal BATRANCEA.

  4. A fi cercetat penal sau condamnat penal se considera azi ca si o culme a succesului in viata,ca un lucru care inobileaza persoana si pe cei din preajma ei,ca sa nu mai vorbim de institutie. Cum vreti sa fie inlaturata o asa personalitate?

  5. Domnule Redactor,oare cei de la Ministerul Educatiei nu au nici o responsabilitate de cum se respecta Legea nr.1 /2011.Apropo de cum se cheltuiesc banii din educatie ?
    Condamnatii penali pentru fals si uz de fals sa fie platiti din bani publici cum e cazul si acestui Batrancea?Este strigator la cer…….Ce caracter are acest om care stiindu-se in aceasta situatie mai are tupeul sa apara la FSEGA intre colegi si in fata studentilor.
    Toti cei care au gresit inaintea lui au plecat.
    Ce explicatii va mai da Decanul acum acestora?

  6. Atentie la FSEGA se pregatesc clone de cercetare dupa chipul si asemanarea CUPLULUI MUSTATA-BONACI.
    D-l RECTOR va fi pe faza si asteapta sesizari din partea tuturor celor care stiu cate ceva din prezent dar se pare ca si din trecut…………………VA URMA

  7. Domnule redactor,
    Am si eu niste aspecte neclare:
    1.De ce nu publicati un raspuns oficial al celor de la UBB in cazul Batrancea?
    2.Asa cum cei de la IGPR trimit corpul de control ,la UBB nu se poate?Doar sesizarile cu raspunsurile date in 2 peri sa le ia la verifical…………….este suficient

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.