O sentinţă a Judecătoriei Cluj-Napoca obligă Primăria să achite peste 100.000 de lei despăgubiri şi cheltuieli de judecată urmaşilor familiei Banffy. Astfel, administraţia locală trebuie să plătească pentru perioada în care chiriaşii Primăriei au locuit în Palatul Josika, retrocedat celor cinci moştenitori.

 

Primăria Cluj-Napoca trebuie să plătească urmaşilor familiei Banffy 95.520 lei reprezentând lipsa de folosință și 11.565 lei reprezentând cheltuieli de judecată pentru perioada aferentă perioadei de timp în care mai multe apartamente din Palatul Josika din Piaţa Unirii, evaluat la 5 milioane de euro, au fost utilizate de către chiriaşii administraţiei. Primăria a pierdut procesul cu moştenitorii lui Banffy, însă între 2010 şi 2012 autorităţile locale au continuat să administreze apartamentele 3,4,6, 8, 10, 11, 16, 19, 20 din palat. Acum, palatul va fi transferat în administrarea lui Cristina Bojthe, Toma Stefan Andrei Banffy, Adalbert Iosif Banffy, Andras Jozsef Banffy şi Clara Fruszina Banffy.

Clădirea din Piața Unirii nr. 10 era proprietatea contesei Bethlen Gyorgyne, născută Paula Josik,  și a fost preluată de statul român prin decret în 1950. Contesa care moare în 1962 lasă clădirea prin testament soțului său, contele Bethlen Gyorgy, iar în cazul în care el nu revendică clădirea, verișoarei sale Banffy Maria. Contele moare și el în 1968 fără pretenții asupra imobilului. Banffy Maria moare în 1984, iar moștenitorii săi cer clădirea pe legile proprietății și prin instanță, având în vedere că primăria le respinge notificările pe Legea nr. 10/2001 de restituire în natură.

 

„Arendaşi” ilegali

În 2010, administrația locală a mai achitat din bugetul local alți peste 20.000 de lei către aceleași persoane, cheltuieli de judecată și executorii pentru a li se restitui în natură cele zece apartamente din clădire, aflate în patrimoniul primăriei și închiriate de aceasta. Din aprilie 2010 și până în 2012 primăria nu a făcut diligențele de a restitui în natură cele zece apartamente, închiriate și pentru care a încasat chirii de peste 13.000 de lei în cei doi ani, către moștenitori.

Clădirea din Piața Unirii nr. 10, așa numitul palat Josika, clădire monument și evaluată de avocatul moștenitorilor la 5 milioane de euro era împărțită în trei apartamente. Ap. 1 și 2 aprțineau de Unita Turism, respectiv Pharmapharm. Apartamentul cu nr. 3 a fost divizat de primăria clujeană în 18 apartamente. Cele cu nr. 5,9, 12, 13, 14, 15, 17, 18 au fost vîndute pe Legea nr 112/1995, iar cele cu nr. 3, 4, 6, 8, 10, 11, 16 și 7 au fost închiriate de autoritatea locală clujeană.

Pentru toate spațiile din imobil moștenitorii au pornit procese pentru a ajunge în posesia acestora sau a primi despăgubiri. La începutul acestui an, avocatul Romulus Luca, care a reprezentat interesele celor cinci moștenitori ai contesei Banffy Maria, a declarat pentru Mediafax că procesul de revendicare pentru clădirea din Piața Unirii din Cluj-Napoca a început în anul 1999.

 

Unita a mers până la ICCJ

„Procesul de revendicare a clădirii din Piața Unirii nr. 10, așa-numitul Palat Josika, a fost început în anul 1999, de către tatăl meu. Curtea de Apel Cluj s-a pronunțat în 6 decembrie 2013, constatând că statul roman a preluat fără titlu imobilul şi a dispus radierea dreptului de proprietate al SC Unita Turism şi predarea posesiei către urmaşii familiei Banffy. Sentința nu este irevocabilă, însă este executorie. Mai este cale de recurs la ICCJ, dar acest lucru nu suspendă executarea. S-au început demersuri de către moștenitori pentru a intra în posesia întregului imobil, care are o suprafață utilă de peste 2.000 de metri pătrați, şi negocieri cu actualii chiriaşi. În opinia mea, valoarea imobilului ar fi cam de 5 milioane de euro”, a spus Luca.

Decizia Curţii de Apel, executorie, dar nu irevocabilă, a fost atacată de Unita la Înalta Curte de Casație și Justiție, pe motiv că a cumpărat partea sa din clădirea de la satul român și că va continua procesele pentru a rămâne în posesia ei. În Palatul Josika a funcţionat înainte de 1989 fostul Oficiu Judeţean de Turism Cluj, care s-a transformat după 1990 în SC Turism Transilvania. La privatizarea acesteia, SC Unita Turism a cumpărat acţiunile de la FPS şi SIF. SC Unita Turism a cumpărat clădirea de la statul român.

 

Câţi bani puteau face în aceşti ani

“Prin cererea înregistrată la data de 20.04.2012, pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca, reclamanții Banffy Toma Ștefan, Banffy Adalbert Iosif, Banffy Fruzsina, Clara Botje Cristina, Banffy Andras Jozsef au chemat în judecată pârâții Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca, Municipiul Cluj-Napoca, prin primar, solicitând instanței ca prin hotărârea pe care o va pronunța să le oblige la plata sumei de 10.000 lei, reprezentând contravaloarea lipsei de folosință calculată, raportat la chiriile care puteau fi obținute în perioada 20.04.2010 – 20.04.2012 pentru apartamentele reclamanților, situate în Piața Unirii nr.10, cu cheltuieli de judecată”, este precizat în sentința civilă a Judecătoriei Cluj-Napoca, din aprilie 2014. Ulterior, cei cinci moștenitori au venit cu o precizare de acțiune și au solicitat plata a 95.200 lei, reprezentând lipsa de folosință a apartamentelor în litigiu, pentru perioada 2010-2012.

 

Casa cu picioare

Lângă Palatul Rhedey, unde a locuit strămoașa Prințului Charles al Marii Britanii, se află un edificiu neoclasicist, de referință pentru Cluj – Palatul Josika. A fost ridicat în secolul 18, pe locul fostei Case Kakas, care a fost reședință a principilor Transilvaniei în secolul 16.

Casa Kakas a fost cumpărată în secolul 18 de Antal Josika, comite al Clujului. 100 de ani mai târziu, în 1828, Janos Josika, guvernator al Transilvaniei, a renovat-o complet și i-a mai adăugat un etaj. Cu această ocazie, pe frontispiciu a fost inscripționat, cu cifre romane, anul renovării – MDCCCXXVIII. Mai este numită și Casa cu Picioare – i se trage de la balconul susținut de 4 coloane.

În clădire au funcționat, de-a lungul anilor, Casinoul Maghiar, Tabla Regească (un fel de Curte de Apel de astăzi), Palatul Justiției sau Biblioteca Facultății de Medicină.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.