La umbra multiculturalismului se nasc adevăraţi monştri şovini încă de la vârste fragede. Este şi cazul unui grup de elevi de clasa a IX-a de la Colegiul Naţional Kolcsey Ferenc, care au arborat sfidător un “steag” al Ungariei cu ocazia manifestărilor prilejuite de sărbătorirea Micii Uniri. Învăţaţi cel mai probabil de acasă cu astfel de apucături şovine, elevii au crezut de cuviinţă să se manifeste într-un mod cu totul reprobabil. Conducerea unităţii de învăţământ, prin directorul Pataki Eniko, a rămas stupefiată de gestul elevilor, precizând că nu s-au mai întâmplat până în prezent astfel de fapte. Directorul Pataki a precizat că a vorbit deja cu eleva care este autorul moral al actului şi că aceasta regretă. Conducerea şcolii i-a invitat la discuţii pe părinţii fetei. Pe cale de consecinţă, Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Satu Mare, prin inspectorul general Mariana Roman, susţine că a deschis deja o anchetă în regim de urgenţă.

Trist, dar adevărat!
România, Satu Mare, secolul XXI, 24 ianuarie 2014. În faţa Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Satu Mare, mai exact în faţa bustului domnitorului Alexandru Ioan Cuza, sute de sătmăreni s-au adunat pentru a sărbători Unirea Principatelor Române. La doar câţiva metri mai încolo, la etajul 1 al Colegiului Naţional Kolcsey Ferenc Satu Mare se află un grup de elevi care vociferează, râd şi chiar huiduie Imnul de Stat al României. Şi ca meniul să fie complet, unul dintre elevi scoate un “steag” al Ungariei, confecţionat din hârtie, şi îl arborează ostentativ spre stupefacţia celor prezenţi.

După manifestări, redactorii Gazetei de Nord-Vest au luat legătura cu conducerea Colegiului Naţional Kolcsey Ferenc. Având în vedere gravitatea faptei, directoarea Pataki Eniko nu şi-a mai găsit efectiv cuvintele, manifestând o stare evidentă de panică. Mai mult, la doar câteva minute este descoperit şi autorul moral al acţiunii, în persoana unei eleve de clasa a XI-a. Fata este din judeţ şi învaţă din acest an la Colegiul Naţional Kolcsey Ferenc. Întrebată de directoarea Pataki de ce a făcut acest gest, tânăra a declarat că îl regretă, conducerea şcolii punând totul pe vârsta fragedă a elevei.

Conducerea şcolii se apără
Cel mai probabil că astfel de fapte le învaţă din familie sau din cercul de apropiaţi. Este, totuşi, trist ca într-o şcoală finanţată din bani publici să aibă loc astfel de gesturi la vârste atât de fragede. Ne întrebăm cam ce manifestări vor avea aceşti elevi odată ce ajung la vârsta majoratului. “A ajuns la noi doar acum, în clasa a XI-a. Îi vom chema părinţii la şcoală pentru a discuta cu ei şi cu ea, bineînţeles. Niciodată nu am avut probleme cu acest elev. Nu cred că a vrut să facă ceva provocator sau rău. În orice caz, la Colegiul Kolcsey nici până acum nici de acum încolo nu s-a pus niciodată problema de astfel de manifestări. Noi încercăm să educăm copiii în spiritul culturii tradiţionale maghiare. Asta este drept şi ne-o asumăm. Dar, totodată, în spiritul de a convieţui normal cu colegii şi cu comunitatea românească. Aşa a fost întotdeauna şi garantez că aşa se va întâmpla şi de acum înainte. Probabil fetiţa încă nu înţelege anumite lucruri. Vom discuta şi cu clasa şi vom vedea ce este de făcut”, a declarat directorul Pataki Eniko. Din păcate, faptele contrazic conducerea unităţii de învăţământ.

IŞJ reacţionează imediat
Inspectorul general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean, Claudiu Mondici, a precizat că instituţia pe care o reprezintă a reacţionat în regim de urgenţă, solicitând clarificări imediate din partea conducerii Colegiului Naţional Kolcsey Ferenc. “Fiind vorba despre un elev şi nu despre un cadru didactic, noi, Inspectoratul Şcolar Judeţean, am luat legătura imediat cu conducerea Colegiului Naţional Kolcsey Ferenc pentru a primi o informare urgentă şi exactă. Conducerea şcolii a format o comisie de anchetă şi au identificat elevul vinovat. Pe viitor se va reacţiona conform regulamentelor şcolare pentru a fi evitate astfel de evenimente neplăcute”, a declarat Claudiu Mondici. Reacţia Inspectoratului Şcolar Judeţean este de apreciat, în condiţiile în care astfel de fapte reprobabile sunt extrem de periculoase.

Situaţie identică şi la Carei
Astfel de manifestări au loc şi în alte şcoli cu predare maghiară din judeţ. Este şi cazul Colegiului Sfântul Ladislau din Carei, acolo unde scriitorul maghiar Wass Albert, condamnat pentru crime de război în România, a devenit în ultimii ani lectură obligatorie. De altfel, elevii de aici au intrat de mai multe ori în conflict de natură interetnică cu colegii lor de la alte şcoli, acest lucru fiind deja de notorietate. Dacă se va continua pe această linie este posibil ca bomba conflictului interetnic să explodeze în următorii ani în judeţ. Iar vina o poartă de departe părinţii, profesorii şi alţi reprezentanţi ai unor grupări extremiste.

Ciprian Bâtea

Material aparut in Gazeta de Nord-Vest

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.