În cadrul unei conferinţe de presă, primarul Emil Boc a explicat în mod detaliat propunerea pe care o face plenului Consiliului local cu privire la decizia de a nu prelungi automat contractele de salubrizare şi deszăpezire pentru Municipiul Cluj-Napoca. Boc susţine că se impune licitarea serviciilor, pe o procedură prevăzută de lege, şi a aprobat efectuarea unui studiu de oportunitate din care să rezulte modalităţile de atribuire, în continuare, a serviciului de salubrizare. În acest moment s-a aprobat documentaţia de atribuire pentru procedura de cesiune a serviciilor de salubrizare, cu anumite obiecţiuni.

În primăvara acestui an, primarul Emil Boc a propus Consiliului local neprelungirea automată a contractelor de salubrizare şi deszăpezire. În cadrul unei conferinţe de presă, primarul Emil Boc a explicat în mod detaliat propunerea pe care a făcut-o plenului Consiliului local cu privire la decizia legată de contractele de salubrizare şi deszăpezire stradală pe care municipalitatea le are în acest moment în derulare. Aceste contracte, semnate cu doi operatori de servicii de specialitate,în urma unei licitaţii publice, SC Rosal Grup SA si SC Brantner Servicii Ecologice SRL, au intrat în vigoare în anul 2005, având o valabilitate de 8 ani. Aceasta înseamnă că în acest an expiră cele două contracte, aşa încât Consiliul local a aprobat efectuarea unui studiu de oportunitate din care să rezulte modalităţile de atribuire, în continuare, a serviciului de salubrizare.
În cadrul contractului există o clauză care prevede dreptul societăţilor prestatoare de servicii de a solicita o prelungire a contractului cu cel mult şase luni înainte de expirarea contractelor, prelungirea putând fi de patru ani, jumătate din durata iniţială a contractului.
În urma exercitării dreptului de a solicita prelungirea contractelor, Consiliul local a analizat proiectul hotărând neprelungirea acestora pe durata solicitată ci, dimpotrivă, a decis relicitarea serviciilor, pe o procedură prevăzută de lege. De asemenea, a aprobat efectuarea unui studiu de oportunitate din care să rezulte modalităţile de atribuire, în continuare, a serviciului de salubrizare..
Studiul de oportunitate este documentul care a indicat procedura de urmat în elaborarea caietului de sarcini pentru viitoarea licitaţie. Acest studiu, realizat de către departamentul de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, a fost analizat şi aprobat deja în plenul Consiliului local, aşa încât în curând se va trece la publicarea anunţului de intenţie şi publicarea acestuia pe portalul electronic de licitaţii publice.

Modificări aferente procedurii de licitaţie
Consiliul local a aprobat documentaţia de atribuire aferentă procedurii de concesionare a serviciilor publice de salubrizare şi deszăpezire a Municipiului Cluj-Napoca, cu câteva obiecţiuni.
Prima ar fi, ca în fişa de date de achiziţii să se suplimenteze numărul de automăturătoare cu capacitatea de 1 mc pe care firma contractantă va trebui să le aibă în gestiune.
În cazul intervenţiilor pentru deszăpezire, acestea vor trebui  să înceapă nu atunci când stratul de zăpada atinge zece centimetri, cum apare acum în caietul de sarcini, ci atunci când ajunge la şapte centimetri.
A treia obiecţiune se referă la concentraţia sării, care trebuie modificată de la 50 % la 15 %.
În al patrulea rând, este nevoie de suplimentarea coşurilor pe stâlpi la un număr de 1900 pentru sectorul I şi 1600 pentru sectorul II, la care să se adauge 100 de coşuri de gunoi pe picioare pentru sectorul I şi 50 pentru sectorul II.
Apoi, penalităţile să se aplice cumulativ, conform Legii 51/206, respectiv 121-2006.
De asemenea, neîndeplinirea gravă a obligaţiilor contractuale de către prestator sau rezilierea contractului din vina prestatorului, impune pentru acesta recunoaşterea dreptului autorităţii contractante de a căuta şi găsi soluţiile convenabile pentru ea.
În continuare, se impune modificarea redevenţelor datorate, conform articolelor din contract.  Şi, în sfârşit, ultima modificare impusă pentru caietul de sarcini este ca semnarea contractului să nu aibă loc mai devreme de 31 august. Motivarea acestei norme a fost faptul că, în acest fel nu se va semna un nou contract în mijlocul iernii, ceea ce ar putea duce la haos şi la neasumarea responsabilităţilor. În plus, ar lăsa timp ca până în iarna următoare, firmele câştigătoare să se acomodeze şi să se pregătească cu dotările necesare pentru a face faţă zăpezii.

De ce alege Primăria varianta concesionării
Primăria are la dispoziţie trei modalităţi prin care se pot asigura serviciile de salubrizare a municipiului. Întâi ar fi gestiunea directă, această modalitate însemnând ca primăria să aibă în subordine un serviciu sau  regie care să poată efectua astfel de servicii. Principalele avantaje ar fi că în acest fel ar deţine un control direct asupra activităţii de salubrizare şi deszăpezire şi ar încasa profitul din prestarea serviciilor. În plus, s-ar asigura continuitatea activităţilor, nefiind nevoie de o procedură de prelungire a contractelor cu firme prestatoare de câte ori expiră contractele. Principalul dezavantaj este reprezentat de mărimea oraşului, deoarece, pentru a respecta condiţiile legii, ar fi nevoie de o investiţie ce depăşeşte 5 milioane de euro numai pentru utilaje şi maşini, la care s-ar mai adăuga cheltuielile cu personalul şi atribuirea unui spaţiu pentru acest serviciu.
Alte variante ar fi delegarea serviciilor de salubrizare şi deszăpezire fie printr-un parteneriat public privat, fie sub forma unei concesiuni. Dintre acestea, forma preferată de Consiliul local este concesiunea, deoarece în acest fel serviciile de salubrizare şi deszăpezire vor fi oferite de firme specializate, dotate corespunzător. De asemenea, acest tip de contract implică încasarea anuală a unei redevenţe, care ar completa bugetul local şi în plus, toate riscurile şi responsabilităţile ar fi transferate operatorilor. Nu este de neglijat faptul că, prin concesionare Consiliul local are şansa să selecteze pe acela care va cere cel mai mic preţ pentru serviciile oferite.

Crina Crainic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.