Medicii de familie se plâng că redevenţa calculată în urma unei noi evaluări comandate de Consiliul Judeţean (CJ) Cluj este prea mare faţă de investiţiile pe care sunt nevoiţi să le facă în fiecare an pentru aceste spaţii. În plus, medicii care închiriază spaţii de la Primăria Cluj-Napoca plătesc mult mai puţin. La o medie de 2.3 euro/mp/lună, CJ are o redevenţă de 30 de ori mai mare decât Primăria, care închiriază spaţiile pentru medicii de familie cu 0.34 lei/mp/lună.

 

Consilierii judeţeni au amânat stabilirea cuantumului redevenţei pentru imobilele proprietate privată a Judeţului Cluj, în care se desfăşoară activitate medicală şi activitate medicală conexă, pentru ca întreaga suprafaţă care va fi vândută să fie evaluată la preţul pieţei, astfel încât Consiliul Judeţean să nu iasă în pierdere. La următoarea şedinţă ar urma ca, în cazul închirierii spaţiilor, să se stabileasca pentru următoarea perioadă valoarea acestor redevenţe pentru instituţie.

 

Evaluare prin achiziţie publică

 

”În temeiul prevederilor art. 19 din OUG nr. 34/2006,  Consiliul Judeţean Cluj, în calitate de autoritate contractantă a organizat achiziţie directă pentru achiziţionarea serviciilor de evaluare, în vederea stabilirii cuantumului redevenţei pentru spaţiile proprietate privată a Judeţului Cluj în care se desfăşoară activitate medicală şi activitate medicală conexă, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut.

Comisia de evaluare a ofertelor, constituită prin Dispoziţia Preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj nr.275din 25 august 2014 a atribuit contractul de achiziţie publică SocietăţiiEAST BRIDGE SRL. (…) Firma câştigătoare, pe baza datelor furnizate de către Consiliul Judeţean şi în urma vizitelor efectuate la imobilele având destinaţia de cabinete medicale, a propus cuantumul estimat al redevenţei pentru cabinetele medicale

Cuantumul redevenţei astfel stabilit pentru imobilele concesionate se aplică începând cu luna octombrie 2014, pentru o perioadă de cinci ani”, arată referatul proiectului. Mai jos puteţi consulta şi tabelul sumelor propuse de evaluator.

 

Investiţii de 200.000 de euro din buzunarul medicilor

 

Cu toate că aleşii judeţeni au decis amânarea proiectului, reprezentanţii medicilor au ţinut să se adreseze celor care în decurs de o lună trebuie să ia o decizie în această problemă. ”Au îmi desfăşor activitatea într-un spaţiu de pe Strada Hora, numărul 40. Acel imobil stă în picioare datorită investiţiilor medicilor. Directorul RADPP, Mircea Avram, şi domnul vicepreşedinte Ioan Oleleu au fost în vizită, au văzut şi ei că faţada cade, demisolul cade, vestiarul arată într-un mod. Redevenţa nu poate să crească, noi am investit până acum 200.000 euro. Raportul de evaluare înţeleg că e necesar. Suntem de acord să se aplice în sfârşit articolul 7 din Hotărârea de Guvern 884/2004, care prevede felul în care se concesionează imobilele: spaţiile de folosinţă comună sunt puse la dispoziţia medicilor, care au obligaţia să le întreţină. Vă rog să consideraţi spaţiile de folosinţă comună ca aport la suprafaţa utilă. Paguba CJ nu este foarte mare. Cinci ani am încercat să vorbim cu serviciul juridic, ne-au spus că acel articol este interpretabil. Dacă timp de cinci ani l-aţi interpretat în favoare consiliului, vă rugăm să-l interpretaţi în favoarea medicilor în următorii cinci ani. Evauarea există, mărirea nu este de câţiva cenţi, este de 20% matematic. Vă rog să vă interesaţi care este regimul în care se închiriază spaţii medicilor de către primărie”, a declarat un reprezentant al medicilor.

 

30.000 de lei pe an redevenţă

 

De asemenea, dr. Ioan Mureşan, care îşi desfăşoară activitatea la cabinetul medical asociat de pe strada Grigore Alexandrescu, s-a plâns de această diferenţă foarte mare între redevenţele practicate de Consiliul Judeţean şi chiria impusă de Primărie. ”Noi suntem 11.500 de medici de familie în România. 11.000 si-au cumpărat spaţiile. Al nostru este din 1970, făcut în perioada decretului, a fost făcută creşă, încă nu este întăbulat. Sunt spaţii de 100-150 de ani, noi am pus suflet acolo pentru că ne obligă să le autorizăm după anumite standarde. Oricare dintre dumneavoastră sunteţi înscişi pe lista unui medic. Mă doare că nu am reuşit să aplicăm ordonanţa veche prin care s-au vândut spaţiile. Preţul de vânzare se face acum la preţul pieţei, cu interdicţia de schimbare a destinaţiei de cabinet medical, nu este spaţiu comercial, şi se cere plata cu banii jos. Propun să ne întâlnim pe grupări de cabinete cu aparatul administrativ, cu juriştii, pentru că fiecare grupare are problemele sale. Sunt supărat pe Consiliul judeţean, pentru că suntem 155 de medici în Judeţul Cluj. Noi am avut un noroc la început, în primul an am fost scutiţi, dar s-a mărit apoi de 20 de ori. Faţă de 2009, ni se spune că s-a scăzut cu 20%. De fapt, creşterea propusă înseamnă o creştere de 25%. Eu am plătit 300 de milioane pe an, cei care închiriază de la primărie plătesc 10 milioane”, spune Ioan Mureşan.

 

CJ întăbulează când apucă

 

Potrivit conducerii Consiliului Judeţean, în ceea ce priveşte spaţiul de pe strada Horea, RADPP face o evaluare, la şedinţa de luna viitoare se va aloca o sumă pentru o intervenţie la acest spaţiu. În ceea ce priveşte spaţiul de pe strada Grigore Alexandrescu, consilierii judeţeni au votat însuşirea documentaţiei cadastrale pentru înscrierea în cartea funciară a imobilului proprietate a Judeţului Cluj.  Dreptul de proprietate privată asupra imobilului situat în municipiul Cluj-Napoca, str. Grigore Alexandrescu nr. 5 aparţine Judeţului Cluj şi dreptul de administrare Consiliului Judeţean Cluj, însă acestă stare de fapt nu este evidenţiată şi în regim de carte funciară, motiv pentru care a fost necesară această iniţiativă a legislativului judeţean.

 

 

Cuantumul redevenţei pentru cabinetele medicale începând cu luna octombrie 2014

 

Nr. crt. Imobil, adresă Valoare

Euro/mp/lună

1    Clădire P situată în Cluj-Napoca, B-dul 21 Decembrie 1989, nr. 49- parter 3,69
2    Clădire D+P+E situată în Cluj-Napoca, str. Victor Babes, nr. 1-etaj 1 2,77
3    Clădire P situată în Cluj-Napoca, str. Padin, nr. 20-parter 1,91
4    Clădire D+P+3E situată în str. Horea, nr. 40 2,29
5    Clădire D+P, situată în Cluj-Napoca, str. Galaxiei, nr. 13 2,15
6    Clădire P+E situată în Cluj-Napoca, str. Baita, nr. 9 2,20
7    Clădire P+E situată în Cluj-Napoca, str. Grigore Alexandrescu, nr. 5 2,13
8    Clădire P+E situată în Cluj-Napoca, str. Fantanele, nr. 3 2,09
9    Clădire P situată în Cluj-Napoca, str. Traian Vuia, nr. 26 1,51

 

 

La Primărie mp se închiriază cu 0,34 lei

 

Administraţia locală are 29 de locaţii din Cluj-Napoca închiriate către 50 de medici de familie care sunt libere de sarcini pentru a fi vândute. Potrivit unor date furnizate de Colegiul Medicilor, 33% din totalul medicilor de familie din municipiu activează cu chirie în spaţiile primăriei. Din 163 de medici de familie care activează în municipiu, peste 50 ocupă spaţiile primăriei şi toţi atâţia care ocupă spaţii de la Consiliul Judeţean. Primăria încasează anual din cedarea folosinţei spaţiilor închiriate medicilor aproximativ 3.500 de euro pe an, în condiţiile în care chiria este de 0,34 de lei pe metru pătrat pe lună.

 

Diana Gabor

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.