Proprietarii de terase vor fi invitaţi de Primărie pentru a discuta cea mai bună variantă, astfel încât atât interesele economice ale acestora, cât şi liniştea vecinilor, să fie luate în considerare la elaborare orarelor şi a regulilor de funcţionare. În şedinţa Consiliului Local de săptămâna trecută vecinii terasei de vară Boema au revenit pentru a cere limitare orei de închidere a localului, plângându-se că în vecinătatea acestuia nu se mai poate trăi decent.

 

La finalul şedinţei aleşilor locali, Marius Vasile Pop, care locuieşte pe strada Iuliu Maniu din Cluj-Napoca, a cerut cuvântul pentru a-şi spune păsul în legătură cu vecinii care nu şi-ar respecta programul de funcţionare. Este vorba despre Grădina de Vară Boema, care, potrivit lui Pop, ar sta deschisă toată noaptea.

Soţia sa i-a susţinut punctul de vedere, iritată de faptul că primarul susţinea că terasa funcţionează perfect legal. „Aveţi şi dumneavoastră o fiică care a învăţat pentru examen. Eu a trebuit să-mi trimit fiica de acasă ca să poată învăţa, şi ca să poată dormi, să se odihnească înainte de examen. Dumneavoastră v-ar plăcea să vă trimiteţi copilul de acasă?”, a spus Cristina Pop.

 

Regulament mai clar

Primarul Emil Boc a insistat asupra faptului că terasa funcționează legal, că s-au făcut măsurători de zgomot și că nu se încalcă legislația. Deşi regulamentul referitor la terasele din cartiere impune ca acestea să fie închise la ora 22:00, în centru nu se poate aplica aceeaşi regulă.

Viceprimarul Anna Horvath a atras atenţia că în centrul oraşului se desfăşoară în mod permanent evenimente, şi că multe din acestea se întind până după ora 22:00. „Nu poți închide tot din centru la ora 22:00. Vine Capitala Tineretului, trebuie să fim rezonabili. Dar trebuie pus pe hârtie și aprobat în Consiliul Local în așa fel încât comisia pentru orare și tarife să aibă o bază. La Paris, este adevărat, se închide tot după o anumită oră, însă noi nu suntem Franța. Se va organiza dezbaterea, probabil săptămâna următoare și vom avea o direcție”, a subliniat viceprimarul.

În schimb, consilierul PSD Claudia Anastase a cerut să se ia în seamă plângerile cetăţenilor, iar aspectele care ţin de orar şi zgomot să fie clarificate. Aceasta a propus organizarea unei dezbateri, pentru ca în momentul în care comisia pentru orare se reuneşte, să existe o strategie clară pentru cum trebuie gestionate astfel de situaţii. Primarul a fost de acord, cu condiţia să se discute cu precădere despre activitatea teraselor din centrul oraşului.

Simion Mureşan, proprietarul Boema, a declarat pentru Actual de Cluj că nu încalcă nicio regulă, dar că va lua parte la dezbatere. “Muzica nu merge deloc, bucătăria funcționează până la ora 23.00, iar terasa este teoretic deschisă până la 2. Dar nu prea sunt clienți până la ora aceasta, având în vedere că bucătăria se închide la ora 23.00. Dacă se va face o dezbatere, cu siguranță va participa și un reprezentant al nostru. Cred că cel mai important este să fie ascultate ambele părți, dar acestea să vină cu argumente viabile și solide”, spune Mureşan.

 

Arhitecţii l-au convins să reamenajeze

Omul de afaceri Simion Mureşan este proprietarul Clădirii Boema şi al grădinii de vară din 2011. Dacă la început, intenţia acestuia a fost sa o vândă, fiind scoasă pe piaţa la un preţ de 900.000 de euro, mai târziu fost molipsit de entuziasmul  unui grup de tineri, studenţi la Facultatea de Arhitectură şi Urbanism şi la Universitatea de Arte şi Design din Cluj-Napoca. Aceştia îi propuneau să amenajeze fosta Grădină de vară Boema din Cluj-Napoca, un spaţiu părăsit de ani buni, aflat în centrul istoric al Clujului, pe strada Iuliu Maniu.

“Am cumpărat clădirea în prima parte a anului 2011. Am luat în considerare la un moment dat şi revânzarea ei, din cauza altor proiecte solicitante în care eram implicat. În toamna anului 2012 am fost abordat de către studenţii de la Arhitectură, care doreau să organizeze în spaţiu expoziţii cu ocazia Zilelor Arhitecturii 2013. Recunosc că mi-au transmis entuziasmul lor şi am decis să acţionez, în dorinţa de a reda clujenilor un loc cu tradiţie în oraş”, povestea, într-un interviu acordat pentru Ziar de Cluj, omul de afaceri Simion Mureşan, acţionar al Electrogroup.

Anul trecut, gradina şi clădirea Boema au intrat în reparaţii capitale, investiţia  pentru a reabilita întreaga clădire ridicându-se la 2 milioane de euro. Simion Mureşan mai avea nevoie de cineva care să preia managementului proiectului şi acesta a fost brandul Toulouse. “Experienţa lor în domeniu constituie un avantaj semnificativ, dată fiind amploarea acestui proiect”, spunea la momentul deschiderii, la sfârşitul lunii mai 2013, Simion Mureşan.

Iniţiativa acestuia nu a fost primită cu entuziasm de toţi clujenii. Vecinii Grădinii de Vară Boema de pe strada Iuliu Maniu s-au plâns de zgomotul de pe terasă, iar scandalul a ajuns în instanţă. Judecătoria Cluj-Napoca a decis încetarea activităţii Grădinii, obligând totodată firma la plata sumei de 4.020 de lei în favoarea reclamanţilor, cu titlu de cheltuieli de judecată. Ulterior, patronul localului a atacat cu apel decizia și a obţinut suspendarea ei până la rejudecarea cauzei.

boema bar boema terasa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.